Τογκρούλ-Μπεγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τογκρούλ-Μπεγκ
Borj-toghrul.jpg
Πύργος (τάφος) του Τουγκρούλ Μπέη στο Ράι στα νότια της Τεχεράνης
Περίοδος 1038-4 Σεπτεμβρίου 1063
Διάδοχος Αλπ Αρσλάν
Γέννηση 990
Θάνατος 4 Σεπτεμβρίου 1063
Σύζυγος Άκα
Αλτούν Τζαν Χατούν
Σεγιεντέχ Φατίμα
Πλήρες όνομα
   Ρουκν αντ-Ντουνιά γουα αντ-Ντιν Αμπού Ταλίμπ Μουχάμαντ Τογκρούλ-Μπεγκ ιμπν Μικαΐλ
Οίκος Δυναστεία των Σελτζούκων
Πατέρας Μικαΐλ ιμπν Σαλτζούκ
Θρησκεία Σουνιτισμός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Τουγκρούλ Μπέη[1] ή Τογκρούλ-Μπεγκ[2] γνωστός και ως « Ο Πρίγκηπας Γεράκι » (γεννημένος το 990 και αποβιώσας στις 4 Σεπτεμβρίου 1063), ήταν Τούρκος Σελτζούκος πρίγκηπας και εγγονός του Σελτζούκ (Σαλτζούκ). Θεωρείται ως ο ιδρυτής της Αυτοκρατορίας των Σελτζούκων (της οποίας ηγήθηκε από το 1038 ως το 1063).

Τέθηκε επικεφαλής των Σελτζούκων Τούρκων το 1038 (αφότου συγκέντρωσε υπό την αρχηγία του τους Τουρκομάνους πολεμιστές των στεπών της Κεντρικής Ασίας), ενώ στη συνέχεια ανακηρύχτηκε βασιλιάς και σουλτάνος από τον Αββασίδα χαλίφη της Βαγδάτης το 1058.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1025, μετά την ήττα του Αρσλάν-Ισραΐλ, γιο του Σελτζούκ, ο οποίος ηττήθηκε και πιάστηκε αιχμάλωτος από τον Μαχμούντ του Γκαζνί, εγκατέλειψε με τον αδερφό του, Σαγκρί Μπεγκ, τις βάσεις του στην Χορασμία και προχώρησε προς το Χορασάν.

Προς την περίοδο 1028-1029, κατέλαβαν την Μερβ και το Νισαπούρ και έπειτα ανεξαρτητοποιήθηκαν από τους Γαζναβίδες (1031). Ο Τογκρούλ-Μπεγκ αυτοανακηρύχτηκε σουλτάνος του Νισαπούρ (1038).

Στις 22 Μαΐου 1040, οι Τούρκοι Γαζναβίδες ηττήθηκαν στο Νταντανκάν, στα βόρεια της Μερβ από τους Σελτζούκους οι οποίοι κατέλαβαν το Χορασάν. Ο Σαγκρί Μπεγκ (1040-1058) και στη συνέχεια ο γιος του, Αλπ Αρσλάν, παρέμειναν στο Χορασάν, ενόσω ο Τογκρούλ-Μπεγκ αναχώρησε να καταλάβει το Ιράν και το Ιράκ.

Ο Τογκρούλ-Μπεγκ αντελήφθη την πίστη των Ιρανών σε μία ισχυρή και κεντροποιημένη εξουσία, η οποία απείχε παρασάγγας από τα αναρχικά πρότυπα των Τουρκομάνων. Εκμεταλλεύτηκε, επίσης, εν μέρη, ένα σκάνδαλο που προκλήθηκε από την επιβολή των Μπουγιδών επί του χαλίφη, προκειμένου να ενισχύσει την εμπιστοσύνη που του έδειχναν οι Χορασανιανοί προεστοί, οι οποίοι ήλπιζαν στην διατήρηση του ελέγχου των ανακτηθέντων, σε βάρος των Σιιτών, εδαφών. Τα χορασανιανά στρατεύματα, αρτίως εξοπλισμένα για την κατάληψη πόλεων, ήρθαν να ενισχύσουν τα ήδη υπάρχοντα των Τουρκομάνων, των οποίων η κύρια δύναμη βρισκόταν στην ταχύτητα των κινήσεών τους.

Το 1046, ο Τογκρούλ-Μπεγκ κατέλαβε το Χαμαντάν, και έπειτα την Ισπαχάν και έκανε το Ράι (ευρισκόμενο εντός της σημερινής Τεχεράνης) την πρωτεύουσά του. Αντιτέθηκε στην επίθεση των Φατιμιδών της Αιγύπτου ενάντια της Βαγδάτης (1054), ενώ στη συνέχεια προέβη σε σειρά επιδρομών στην Αρμενία στην περιοχή του Βαν (1054-1055).

Το 1055, έπειτα από κάλεσμα του Αββασίδα χαλίφη και μετά από διαπραγματεύσεις του νομικού Αλ Μαγουαρντί, εισήλθε ειρηνικά στην Βαγδάτη και απελευθέρωσε τον χαλίφη από τον έλεγχο των Μπουγιδών. Ο Σουνιτισμός επανήλθε. Ο Τογκρούλ-Μπεγκ ανακηρύχτηκε σουλτάνος και εμίρης της ανατολής και της δύσης από τον χαλίφη (1058).

Με τον θάνατό του το 1063, ο ανιψιός του, Αλπ Αρσλάν, γιος του Σαγκρί Μπεγκ, τον διαδέχτηκε στην ηγεσία της Αυτοκρατορίας των Σελτζούκων.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. τουρκικά : Tuğrul Bey, περσικά : rukn-e-dīn ṭoḡrul-bek ben seljūq: fa, αραβικά : abū ṭālib rukn ad-dīn ṭuḡrul bak malik al-mašriq wa al-maḡrib muḥammad ben mīkāʾīl ben saljūq, ar
  2. Ορισμένες φορές αποκαλούμενος, επίσης, ως Τουγκρίλ Μπεγκ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προκάτοχος
Μικαΐλ
Μεγάλοι Σελτζούκοι
(1040-1063)
Διάδοχος
Αλπ Αρσλάν
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Toghrul-Beg της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).