Τογκολάνδη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τόγκολαντ
18841914

Σημαία

Έμβλημα
ΠρωτεύουσαBaguida, Sebe και Λομέ
ΓλώσσεςΓερμανικά
ΠολίτευμαΠροτεκτοράτο
Έκταση90.479 km²
Γεωγραφικές συντεταγμένες6°16′19″N 1°11′13″E
Χάρτης της Τογκολάνδης το 1905
Σχεδιαζόμενο εθνόσημο, δεν υιοθετήθηκε πριν την έκρηξη του Α' Π. Π.

Η Τογκολάνδη (γερμανικά: Togoland‎‎) ήταν ένα γερμανικό προτεκτοράτο της Δυτικής Αφρικής από το 1884 έως το 1914, που περιλάμβανε το σημερινό Τόγκο και τμήμα της Γκάνα.

Ο Γερμανός εξερευνητής, ιατρός, αυτοκρατορικός πρόξενος και επίτροπος της Δυτικής Αφρικής Γουσταύος Νάχτιγκαλ έκανε την αρχή για τον αποικισμό της περιοχής. Από τη βάση του στο ισπανικό νησί Φερνάντο Που ταξίδεψε εκτενώς στο ηπειρωτικό έδαφος της Αφρικής. Στις 5 Ιουλίου 1884 οι Γερμανοί υπέγραψαν συνθήκη με τον τοπικό επικεφαλής, να γίνει η περιοχή γερμανικό προτεκτοράτο, κατά μήκος της ακτής Σλάβε. Με την μικρή κανονιοφόρο SMS Möwe αγκυροβολημένη, η Γερμανική σημαία υψώνεται στο έδαφος της Τογκολάνδης και για πρώτη φορά στην αφρικανική ήπειρο. Ο πρόξενος Ερρίκος Λούντινγκ Λάνταντ διορίστηκε ως πρώτος Επίτροπος του προτεκτοράτου.

Οικονομία και ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γερμανία συνέχιζε τον έλεγχο της εσωτερικής ναυσιπλοϊας. Οι αποικιακοί διαχειριστές έφεραν για την καλλιέργεια κακάο, καφέ και βαμβακιού σύγχρονα γεωργικά μηχανήματα. Η υποδομή της αποικίας αυξήθηκε σημαντικά. Οι αποικιακοί υπάλληλοι κατασκεύασαν δρόμους, γέφυρες και σιδηροδρομικές γραμμές, προς Ανεό το 1905, προς Παλίμε το 1907 και η μεγαλύτερη σιδηροδρομική γραμμή, η Χίντερλαντμπαν (Hinterlandbahn), προς Ατακπάμε το 1911.

Το 1895, η πρωτεύουσα Λομέ είχε πληθυσμό 31 Γερμανούς και 2.084 ντόπιους. Από το 1913 ο ντόπιος πληθυσμός είχε αυξηθεί στα 7.042 άτομα ενώ ο γερμανικός πληθυσμός στα 316, το οποίο περιλαμβάνει 61 γυναίκες και 14 παιδιά.

Πόλεμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά από έκκληση να παραδώσουν τη γερμανική αποικία στις 6 Αυγούστου 1914, τα γαλλικά και τα βρετανικά στρατεύματα εισέβαλαν ομόφωνα την επόμενη μέρα. Η αστυνομική δύναμη του προτεκτοράτου αποτελείτο από ένα διοικητή και υποδιοικητή, 10 Γερμανούς λοχίες, 1 τοπικό λοχία και 660 αστυνομικούς Οι δυνάμεις της Αντάντ κατέλαβαν την πρωτεύουσα Λομέ. Η αποικία παραδόθηκε στις 26 Αυγούστου του 1914. Στις 27 Δεκεμβρίου 1916, η Τογκολάνδη χωρίστηκε σε γαλλικές και βρετανικές διοικητικές ζώνες. Η νεοσύστατη Τσεχοσλοβακία εξέφρασε ενδιαφέρον για την απόκτηση της αποικίας, χωρίς επιτυχία.

Η βρετανική περιοχή της πρώην γερμανικής αποικίας εντάχθηκε στο κράτος της Γκάνας το 1957 μετά από το, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, διεθνές δημοψήφισμα του Μάιου του 1956, όπου το 58% των Βρετανών κατοίκων της ζώνης ψήφισαν υπέρ της ένταξης της βρετανικής περιοχής στην Γκάνα μετά την ανεξαρτησία της, αντί να παραμένουν υπό βρετανική διοίκηση. Η γαλλική περιοχή έγινε η Δημοκρατία του Τόγκο. Το 1960, το νέο κράτος κάλεσε τον τελευταίο Γερμανό κυβερνήτη της Τογκολάνδης, Δούκα Αδόλφο Φρειδερίκο του Μεκλεμβούργου σε επίσημους εορτασμούς της ανεξαρτησίας της χώρας.