Τοαρίπι Λαούτι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τοαρίπι Λαούτι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Toaripi Lauti (Αγγλικά)
Γέννηση 1928
Παπούα Νέα Γουινέα
Θάνατος 25  Μαΐου 2014
Υπηκοότητα Τουβαλού
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Πρωθυπουργός του Τουβαλού
μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου
Βραβεύσεις Μεγαλόσταυρος του Ιππότη του Τάγματος των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου

Ο Σερ Τοαρίπι Λαούτι (Toaripi Lauti, 28 Νοεμβρίου 1928 - 25 Μαΐου 2014), GCMG, ήταν πολιτικός από το Τουβαλού. Υπήρξε πρώτος πρωθυπουργός της ανεξάρτητης χώρας και μετέπειτα Γενικός Κυβερνήτης.

Καριέρα πριν την ανεξαρτησία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε ως Τοαλίπι Λαούτι (Toalipi Lauti). Προτού ακόμα γίνει η χώρα του ανεξάρτητη, έγινε ανώτερος υπουργός των Νησιών Έλλις, από τις 2 Οκτωβρίου του 1975 ως την 1η Οκτωβρίου του 1978.

Πρωθυπουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μόλις τα νησιά Έλλις έγιναν ανεξάρτητα, το 1978 και έλαβαν την ονομασία Τουβαλού, ο Λαούτι έγινε πρωθυπουργός. Διατηρήθηκε στο αξίωμα ως τις 8 Σεπτεμβρίου του 1981[1], οπότε και αποχώρησε, έχοντας ηττηθεί στις εκλογές[2]και επειδή κατηγορήθηκε για εμπλοκή σε σκάνδαλο επενδύσεων[3]. Τον διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία ο Τομάζι Πουαπούα.

Γενικός Κυβερνήτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρκετά χρόνια αργότερα, καθώς κόπασε ο θόρυβος από τις συνθήκες παραίτησής του από την πρωθυπουργία, ο Λαούτι έγινε Γενικός Κυβερνήτης της χώρας του, διαδεχόμενος τον Τουπούα Λεουπένα. Ανέλαβε καθήκοντα την 1η Οκτωβρίου του 1990 και διατηρήθηκε στο αξίωμα ως την 1η Δεκεμβρίου του 1993. Μετά το 2000 παρέμεινε στη χώρα του, αρνούμενος να φύγει από εκεί, λόγω της αλλαγής στο κλίμα και της ανόδου της στάθμης των ωκεανών, σε αντίθεση με πολλούς συμπατριώτες του, οι οποίοι έφυγαν στη Νέα Ζηλανδία.[4] To 1997 είχε ενεργά τοποθετηθεί για το ζήτημα αυτό σε σύνοδο για το κλίμα[5].

Πέθανε το 2014.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Toaripi Lauti της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).