Τι είναι ιδιοκτησία; (βιβλίο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τι είναι ιδιοκτησία;)
Τι είναι ιδιοκτησία;
ΣυγγραφέαςΠιέρ-Ζοζέφ Προυντόν
ΤίτλοςQu’est-ce que la propriété ?
Υπότιτλοςou Recherches sur le principe du Droit et du Gouvernement
ΓλώσσαΓαλλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1840

Τι είναι ιδιοκτησία; είναι βιβλίο του Πιερ-Ζοζέφ Προυντόν, το οποίο εκδόθηκε το 1840, στο οποίο απαντάει με την διάσημη φράση «η ιδιοκτησία είναι κλοπή». Επίσης, στο βιβλιο διακήρυξε πως ήταν αναρχικός- μέχρι τότε η λέξη ήταν υβριστική.

Στο βιβλίο του, ο Προυντόν επιτίθεται κατά της ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής (όχι της κατοχής υλικών αγαθών) και περιγράφει πως μέσω της μισθωτής εργασίας, οι κάτοχοι των μέσων παραγωγής εκμεταλλεύονταν τους εργαζόμενους, καταλήγοντας πως η ιδιοκτησία είναι κλοπή και ως εκ τούτου η μητέρα όλων των δεινών της ανθρωπότητας, ενώ έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη της κυβέρνησης. Έγραψε: «Το δικαίωμα ιδιοκτησίας ήταν η αρχή του κακού επί της γης, ο πρώτος κρίκος της μακριάς αλυσίδας που το ανθρώπινο γένος σέρνει από την γέννηση του· το ψέμα των παραγραφών είναι η ολέθρια γοητεία που ρίχτηκε στα πνεύματα, η θανατηφόρα λέξη που εμφυτεύθηκε στις συνειδήσεις για να σταματήσουν την πρόοδο του ανθρώπου προς την αλήθεια και να διατηρήσουν την ειδωλολατρία του σφάλματος»[1][2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. McKinley 2019, σελ. 315.
  2. H μετάφραση είναι από Θανάση Μουσόπουλο https://www.radio899.gr/?q=node/7253

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • McKinley, C. Alexander (2019). «The French Revolution and 1848». Στο: Levy, Carl· Adams, Matthew S. The Palgrave Handbook of Anarchism. Springer. ISBN 978-3-319-75620-2.