Τιμπιρίτσε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Timbiriche
Οι Timbiriche το 2007.
Πληροφορίες
ΠροέλευσηΠόλη του Μεξικού, Μεξικό
Μουσικά είδηΠοπ, Dance, Teen Pop
Παρουσία1982–1994
1998–1999
2007-2008
2017-σήμερα
Δισκογραφική εταιρείαMelody, Fonovisa, EMI Music
Πρώην μέλη
  • Benny Ibarra
  • Ταλία
  • Παουλίνα Ρούμπιο
  • Sasha Sokol
  • Mariana Garza
  • Alix Bauer
  • Diego Schoening
  • Erik Rubin
  • Eduardo Capetillo
  • Edith Márquez
  • Bibi Gaytán
  • Claudio Bermúdez
  • Jorge Fernández
  • Patty Tanús
  • Silvia Campos
  • Lorena Shelley
  • Alexa Lozano
  • Daniel "Mano" Gaytán
  • Tanya Velasco
  • Kenya Hijuelos
  • Jean Duverger

Οι Timbiriche (Τιμπιρίτσε) ήταν Μεξικανικό συγκρότημα εφηβικής ποπ μουσικής. Ξεκίνησε ως παιδικό συγκρότημα το 1982 με τον ήχο τους να ωριμάζει σταδιακά μέσα στα επόμενα χρόνια καθώς τα μέλη ενηλικιώνονταν. Θεωρούνται ένα από τα πιο εμβληματικά latin pop συγκροτήματα των 80ς, με τη μουσική τους να φτάνει στις κορυφές των charts της Λατινικής Αμερικής και τα μέλη να μετατρέπονται σε ινδάλματα για εκατομμύρια παιδιά και εφήβους. Το συγκρότημα ήταν ένα project που είχε αναλάβει ο παραγωγός Luis de Llano σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό όμιλο της Televisa, τον ηγέτη των ΜΜΕ στον ισπανόφωνο κόσμο. Τα περισσότερα μέλη της μπάντας συνέχισαν με επιτυχημένες σόλο καριέρες στον χώρο του θεάματος, της μουσικής βιομηχανίας και της τηλεόρασης, εκμεταλλευόμενοι την υψηλή δημοτικότητα που δέχθηκαν.

Η δισκογραφία τους αποτελείται από 12 studio albums που κυκλοφόρησαν από το 1982 μέχρι το 1993, 2 συλλογές και 2 δίσκους ζωντανής ηχογράφησης. Με πωλήσεις ανώτερες των 15 εκατομμυρίων αντιτύπων σε ΗΠΑ, Μεξικό και Λατινική Αμερική αλλά και sold-out περιοδείες, οι Τιμπιρίτσε θεωρούνται ένα από τα πιο επιτυχημένα latin pop acts στην ιστορία της βιομηχανίας του θεάματος. Έχουν έκτοτε πραγματοποιηθεί 3 επιτυχημένα reunions. Η πρώτη επανένωση έγινε το 1998, η δεύτερη το 2007 (με αφορμή τη συμπλήρωση 25 ετών από τη δημιουργία της μπάντας) και η τρίτη το 2017 με την πραγματοποίηση μιας μεγάλης sold-out περιοδείας.

Το 2007 κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία του Carlos Marcovich με τίτλο "La Misma Piedra", το οποίο περιείχε backstage υλικό από την προετοιμασία των συναυλιών της 25ης επετείου. Την ίδια χρονιά, ο όμιλος Televisa παρήγαγε ένα ριάλιτι παιχνίδι ταλέντων με σκοπό της δημιουργία ενός καινούργιου line up για την μπάντα. [1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιδέα του σχηματισμού μιας μουσικής μπάντας αποτελούμενης από παιδιά ξεκίνησε με την ίδρυση του παιδικού τμήματος του Κέντρου Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης (CEA) του Μεξικανικού τηλεοπτικού δικτύου Televisa που μονοπωλούσε στην τηλεοπτική αγορά της χώρας. Η υπεύθυνη του προγράμματος εκπαίδευσης ήταν η επιτυχημένη ηθοποιός και παραγωγός Martha Zavaleta. Τα πρώτα παιδιά που επέλεξαν να συμμετέχουν στο εγχείρημα ήταν οι: Mariana Garza, Alix Bauer, Paulina Rubio και Diego Schoening. Στη συνέχεια ενσωματώθηκαν στο μουσικό σχήμα οι Benny Ibarra και Sasha Sokol. Τα παιδιά εκπαιδεύονταν στο τραγούδι, τη φωνητική τοποθέτηση, το χορό, την ηθοποιία και την τέχνη του live performance, μέσα από το εκπαιδευτικό ίδρυμα της Televisa.

Με το τέλος της εκπαίδευσής τους, δημιουργήθηκε αρχικά μια μουσικοθεατρική παράσταση. Λόγω της επιτυχίας τους στο θέατρο, οι παραγωγοί του συγκροτήματος σε συνεργασία με διευθυντικά στελέχη της Televisa αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη μουσική μπάντα, αποτελούμενη από 6 παιδιά, μια ιδέα που είχε ήδη αποφέρει καρπούς με αντίστοιχα συγκροτήματα σε άλλες χώρες όπως οι Menudo στο Πουέρτο Ρίκο και οι Parchis στην Ισπανία. Στόχος της Televisa ήταν να δημιουργήσει ένα αντίστοιχο εμπορικό φαινόμενο και στη μεξικανική αγορά. Οι παραγωγοί και ανιχνευτές παιδικών ταλέντων Luis de Llano και Victor Hugo O'Farril βρίσκονται πίσω από την ανάδειξη των Τιμπιρίτσε σε κορυφαίο εμπορικό μουσικό act, επενδύοντας μεγάλα ποσά στην προώθησή τους μέσω της τηλεόρασης και την επιβολή τους σε παιδικά και μετέπειτα εφηβικά ινδάλματα. Η Maria Eugenia Galindo θεωρείται επίσης βασικό πρόσωπο ως η manager της μπάντας.

Παιδική μπάντα (1982-1984)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά από πολλούς μήνες προετοιμασίας, οι Timbiriche εμφανίστηκαν δημόσια για πρώτη φορά στις 30 Απριλίου του 12982 στη θρυλική ψυχαγωγική εκπομπή Siempre en Domingo με παρουσιαστή τον Raul Velasco. Η μπάντα παρουσιάστηκε από τον Ισπανό δημοφιλή τραγουδιστή Μιγκέλ Μποσέ.[2] Το συγκρότημα κυκλοφόρησε το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ, το οποίο περιείχε τα hit singles Amor para tí, Hoy tengo que decirte Papá, Y la fiesta comenzó και Somos amigos, τα οποία έκαναν θραύση στα παιδικά πάρτι της εποχής στη χώρα.

Μετά από αυτή τη μεγάλη επιτυχία, συνέχισαν και με την ηχογράφηση ενός δεύτερου άλμπουμ με τίτλο La Banda Timbiriche, το οποίο περιλάμβανε τα hit singles La Banda Timbiriche, La vida es mejor cantando, México και Mamá. Την ίδια χρονιά, η μπάντα συμμετέχει σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα από κοινού με τους Parchís, που εκείνη την περίοδο σάρωναν.

Το 1983, κυκλοφορεί το άλμπουμ La Banda Timbiriche: En Concierto, ένα άλμπουμ που κυκλοφόρησε με το κόνσεπτ της ζωντανής ηχογράφησης, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για δίσκο ηχογραφημένο σε στούντιο με ηχητικά εφέ ζωντανού κοινού και χειροκροτήματα που προστέθηκαν με τεχνητά μέσα. Τον Δεκέμβριο του 1983, ενσωματώνεται ως μέλος της μπάντας ο Έρικ Ρουμπίν. Ο τέταρτος δίσκος κυκλοφορεί λίγο αργότερα με τίτλο Disco Ruido, κατορθώνοντας μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Εφηβική μπάντα (1985-1987)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1984, οι Timbiriche, μαζί με πολλούς άλλους μικρής ηλικίας ηθοποιούς και τραγουδιστές, ανεβάζουν την παράσταση Vaselina, μια μεταφορά του δημοφιλούς μιούζικαλ Grease. Η παράσταση έγινε με παραγωγή της ηθοποιού Julissa και μέσα από την παράσταση κυκλοφόρησε το cast album "Timbiriche Vaselina". Η φαινομενική επιτυχία του έργου (πάνω από 500 sold-out παραστάσεις) εκτίναξε τη δημοτικότητα των νεαρών πρωταγωνιστών στα ύψη. Από το 1985 και έπειτα, ξεκινάει μια περίοδος ωρίμανσης του ήχου της μπάντας που σταδιακά αρχίζει να απευθύνεται σε εφηβικό κοινό. Αυτή η μεγάλη αλλαγή στον ήχο φάνηκε με τον δίσκο Timbiriche Rock Show.

Πηγές και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Jason Ankeny. «Timbiriche - Music Biography, Streaming Radio and Discography - AllMusic». AllMusic. Ανακτήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2014. 
  2. «LasNoticiasMexico.com: The Story of Timbiriche». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Αυγούστου 2020. Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2019.