Τιλλοειδέα η μονοταινιωτή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τιλλοειδέα η μονοταινιωτή
Tilloidea unifasciata
Τιλλοειδέα η μονοταινιωτή Tilloidea unifasciata
Τιλλοειδέα η μονοταινιωτή
Tilloidea unifasciata
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Αρθρόποδα (Arthropoda)
Ομοταξία: Έντομα (Insekta)
Τάξη: Κολεόπτερα (Coleoptera)
Οικογένεια: Cleridae
Υποοικογένεια: Tillinae
Γένος: Τιλλοειδέα (Tilloidea)
Είδος: T. unifasciata
Διώνυμο
Tilloidea unifasciata (Τιλλοειδέα η μονοταινιωτή)
(Fabricius, 1787)

Η Τιλλοειδέα η μονοταινιωτή (Tilloidea unifasciata) είναι κολεόπτερο από την οικογένεια Cleridae και την υποοικογένεια Tillinae. Το γένος Τιλλοειδέα εξαπλώνεται και πέρα από την Ευρώπη στην Παλαιαρκτική και τη Βόρεια Αφρική. Στην Ευρώπη εκπροσωπείται με τρία είδη[1] από τα οποία στην Ελλάδα συναντάμε το είδος Τιλλοειδέα η μονοταινιωτή.[2] και το είδος Tilloidea transversalis [3]

Το όνομα «ουνιφασκιάτα» αναφέρεται στην άσπρη λωρίδα στα έλυτρα (uni (λατινικά))= μόνο, fasciata (λατινικά)= ταινιωτή).

Εικ. 1: Διατρήσεις στα έλυτρα στην περιοχή των ώμων
Εικ. 2: Ταρσός του μπροστινού ποδιού. Δεξιά αντίτυπο με αριθμό (μαύρο) και περίγραμμα (πράσινο) του ταρσομερούς

Χαρακτηριστικά του ακμαίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κολεόπτερο αποκτά μήκος από πέντε έως οκτώ χιλιοστόμετρα. Το σώμα είναι κυλινδρικό με μήκος σχεδόν το τετραπλάσιο από το φάρδος. Στο κεφάλι, στο πρόνωτο και στους ώμους των ελύτρων έχει όρθια μακρά μαλλιά.

Τα στοματικά μόρια δείχνουν προς τα κάτω. Οι χειλικές προσακτρίδες είναι το ίδιο καλά αναπτυγμένες όπως οι γναθικές προσακτρίδες. Το τελευταίο άρθρο των χειλικών προσακτρίδων έχει τη μορφή τσεκουριού. Οι κεραίες συνίστανται από ένδεκα άρθρα. Από το τέταρτο άρθρο οι κεραίες είναι πριονισμένες. Τα τελευταία άρθρα είναι περίπου το ίδιο φαρδιά με τα μεσαία άρθρα. Η βάση των κεραιών εισβάλλει από μπροστά βαθιά στους οφθαλμούς.

Το πρόνωτο είναι πολύ μακρύτερο παρά φαρδύ. Είναι πυκνά στιγματισμένο. Στην μπροστινή άκρη είναι περίπου το ίδιο φαρδύ με το κεφάλι, προς τα πίσω στενεύει, η οπίσθια άκρη είναι σαν ζώνη και αρκετά στενότερη από τα έλυτρα.

Τα έλυτρα έχουν όρθιους ώμους. Στη βάση των ελύτρων ξεκινούν λωρίδες από βαθιά σημεία παράλληλα στη ραφή, οι οποίες σβήνουν στη δεύτερη μέση του ελύτρου. Η απόσταση μεταξύ των σημείων είναι μικρότερη από τα ίδια τα σημεία και δεν έχουν άλλα στίγματα (Εικ. 1). Λιγότερο από το πρώτο μισό των ελύτρων είναι κόκκινο, το οπίσθιο μισό είναι μαύρο. Στο τελευταίο τρίτο του ελύτρου είναι μια άσπρη ή κρεμ λωρίδα όρθιο στην ραφή των ελύτρων.

Τα πόδια έχουν σαφώς πενταμερείς ταρσούς, τα πρώτα τέσσερα ταρσομερή στοιβάζονται το ένα στο άλλο σαν κούπες (Εικ. 2).

Βιολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έντομο αυτό κυνηγάει άλλα έντομα, που ζουν σε ξύλα, (κλήμα, οξιά,...). Το ακμαίο γίνεται ορατό κατά το τέλος της άνοιξης στα ξύλα ή σε λουλούδια θάμνων.[4]

Γεωγραφική εξάπλωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τιλλοειδέα η μονοταινιωτή είναι σπάνιο είδος με αραιό χώρο διαμονής. Στη Δύση συναντάμε το είδος στην Ισπανία, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία. Στην Κεντρική Ευρώπη η Ελβετία και η Αυστρία ανήκουν στον χώρο διαμονής, στη Νότια Ευρώπη προστίθεται η Ελλάδα και η Ιταλία, πιο βόρεια η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Σερβία . Επίσης το είδος συναντάται και στην Τουρκία[2]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • H. Freude, K. W. Harde, G. A. Lohse: Die Käfer Mitteleuropas, Bd. 9. Spektrum Akademischer Verlag in Elsevier, München 1966, ISBN 3-827-40683-8
  1. «Fauna Europaea, ταξινόμηση και γεωγραφική εξάπλωση του γένους Tilloidea». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2010. 
  2. 2,0 2,1 «Fauna Europaea, ταξινόμηση και γεωγραφική εξάπλωση του είδους Tilloidea unifasciata». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2010. 
  3. Fauna Europaea, ταξινόμηση και γεωγραφική εξάπλωση του είδους Tilloidea transversalis[νεκρός σύνδεσμος]
  4. «Γερμανική σελίδα συνεδρίου κολεοπτερολόγων». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2019.