Τιγγελλίνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Τιγγελλίνος
Γέννηση 10
Αγκριτζέντο
Θάνατος 69
Sinuessa
Αιτία θανάτου suicide by cutting
Υπηκοότητα Αρχαία Ρώμη
Ιδιότητα πολιτικός

Ο Οφώνιος Τιγγελλίνος (Gaius Ofonius Tigellinus, 10 - 69) ήταν αξιωματούχος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Ένας ζωηρός Σικελός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Οφώνιος Τιγγελλίνος (Ofonius Tigellinus) γεννήθηκε πιθανώς το 10 μ.Χ. στον Ακράγαντα της Σικελίας. Το 39 μ.Χ. τον εξόρισε ο Καλιγούλας, αφού κατηγορήθηκε ότι διέπραξε μοιχεία με την αδελφή του αυτοκράτορα. Τον ανακάλεσε από την εξορία ο Κλαύδιος το 41. Κληρονόμος σημαντικής περιουσίας, αγόρασε μεγάλες εκτάσεις στην Απουλία και στην Καλαβρία, και ασχολούνταν με την εκτροφή αλόγων για τις ιπποδρομίες.

Παρακοιμώμενος του Νέρωνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέσω αυτής του της δραστηριότητας εξασφάλισε πρόσβαση στον Νέρωνα, στα όργια του οποίου συμμετείχε. Ήταν επικεφαλής του πυροσβεστικού σώματος της Ρώμης. Το 62 μ.Χ. έγινε διοικητής του σώματος των Πραιτοριανών. Πιθανώς ευθύνεται για τη μεγάλη πυρκαγιά της Ρώμης. Το 65 ο Γάιος Καλπούρνιος Πίσων οργάνωσε συνωμοσία κατά του Νέρωνα, η οποία απέτυχε. Ακολούθησε κύμα τρομοκρατίας, όπου ο Τιγγελλίνος πρωτοστάτησε. Το 67 ήταν στην ακολουθία του Νέρωνα, όταν ο αυτοκράτορας επισκέφτηκε την Ελλάδα.

Άνθρωπος παντός καιρού...[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν ο Γάλβας στασίασε κατά του Νέρωνα, ο Τιγγελλίνος με τους Πραιτοριανούς εγκατέλειψαν το έως τότε αφεντικό τους. Με την τελική επικράτηση του Γάλβα απομακρύνθηκε από τη διοίκηση των Πραιτοριανών, αλλά έσωσε τη ζωή του δωροδοκώντας τον ευνοούμενο του νέου αυτοκράτορα, Τίτο Βίνιο.

...μόνο που κάποτε ο καιρός τελειώνει[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αλλά όταν τον Γάλβα διαδέχτηκε ο Όθωνας η καλή του τύχη τον εγκατέλειψε: ειδοποιήθηκε ότι είχε αποφασιστεί η θανάτωσή του οπότε, ευρισκόμενος στα λουτρά της Σινουέσας, έκοψε τον λαιμό του με ξυράφι. Ήταν 69 μ.Χ.

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Livy «History of Rome» (Loeb Classical Library)