Τιγγελλίνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τιγγελλίνος
Γέννηση10
Αγκριτζέντο, Σικελία
Θάνατος69 (59 ετών)
Σινουέσα, Ιταλία
ΧώραΡωμαϊκή Αυτοκρατορία
Εν ενεργεία62-68
ΒαθμόςΈπαρχος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Οφώνιος Τιγγελλίνος (Gaius Ofonius Tigellinus, 10 - 69) ήταν έπαρχος της ρωμαϊκής Πραιτωριανής Φρουράς, από το 62 έως το 68, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Νέρωνα.

Η ζωή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Οφώνιος Τιγγελλίνος (Ofonius Tigellinus) γεννήθηκε πιθανώς το 10 μ.Χ. στον Ακράγαντα της Σικελίας. Το 39 μ.Χ. τον εξόρισε ο Καλιγούλας, αφού κατηγορήθηκε ότι διέπραξε μοιχεία με την αδελφή του αυτοκράτορα. Τον ανακάλεσε από την εξορία ο Κλαύδιος το 41. Κληρονόμος σημαντικής περιουσίας, αγόρασε μεγάλες εκτάσεις στην Απουλία και στην Καλαβρία, και ασχολούνταν με την εκτροφή αλόγων για τις ιπποδρομίες.

Μέσω αυτής του της δραστηριότητας εξασφάλισε πρόσβαση στον Νέρωνα, στα όργια του οποίου συμμετείχε. Ήταν επικεφαλής του πυροσβεστικού σώματος της Ρώμης. Το 62 μ.Χ. έγινε διοικητής του σώματος των Πραιτοριανών. Πιθανώς ευθύνεται για τη μεγάλη πυρκαγιά της Ρώμης. Το 65 ο Γάιος Καλπούρνιος Πίσων οργάνωσε συνωμοσία κατά του Νέρωνα, η οποία απέτυχε. Ακολούθησε κύμα τρομοκρατίας, όπου ο Τιγγελλίνος πρωτοστάτησε. Το 67 ήταν στην ακολουθία του Νέρωνα, όταν ο αυτοκράτορας επισκέφτηκε την Ελλάδα.

Όταν ο Γάλβας στασίασε κατά του Νέρωνα, ο Τιγγελλίνος με τους Πραιτοριανούς εγκατέλειψαν το έως τότε αφεντικό τους. Με την τελική επικράτηση του Γάλβα απομακρύνθηκε από τη διοίκηση των Πραιτοριανών, αλλά έσωσε τη ζωή του δωροδοκώντας τον ευνοούμενο του νέου αυτοκράτορα, Τίτο Βίνιο.

Αλλά όταν τον Γάλβα διαδέχτηκε ο Όθωνας η καλή του τύχη τον εγκατέλειψε: ειδοποιήθηκε ότι είχε αποφασιστεί η θανάτωσή του οπότε, ευρισκόμενος στα λουτρά της Σινουέσας, έκοψε τον λαιμό του με ξυράφι. Ήταν 69 μ.Χ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Livy «History of Rome» (Loeb Classical Library)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Tigellinus στο Wikimedia Commons