Τηλεφωνήσατε Ασφάλεια Αμέσου Δράσεως

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τηλεφωνήσατε Ασφάλεια Άμεσου Δράσεως
ΣκηνοθεσίαΆλφρεντ Χίτσκοκ
ΠαραγωγήΆλφρεντ Χίτσκοκ
ΣενάριοΦρέντρικ Νοτ
Φρέντρικ Νοτ (Θεατρικό)
ΠρωταγωνιστέςΡέι Μιλάντ
Γκρέις Κέλι
Ρόμπερτ Κάμινγκς
Τζον Γουίλιαμς
ΜουσικήΝτιμίτρι Τιόμκιν
ΦωτογραφίαΡόμπερτ Μπερκς
ΜοντάζΡούντι Φερ
Εταιρεία παραγωγήςWarner Bros.
ΔιανομήWarner Bros., Netflix και Vudu
Πρώτη προβολήCountry flag 29/5/1954
Κυκλοφορία1954
Διάρκεια105 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Ρόμπερτ Κάμινγκς και Γκρέις Κέλι σε σκηνή της ταινίας

Η ταινία Τηλεφωνήσατε ασφάλεια αμέσου δράσεως (Πρωτότυπος Τίτλος Dial M For Murder) είναι θρίλερ παραγωγής 1954, σε σκηνοθεσία Άλφρεντ Χίτσκοκ. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ο Ρέι Μιλάντ, η Γκρέις Κέλι κι ο Ρόμπερτ Κάμινγκς. Η ταινία είναι βασισμένη σε θεατρικό έργο του Φρέντρικ Νοτ, το οποίο διασκεύασε ο ίδιος για τη μεγάλη οθόνη.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τόνι Γουέντις (Ρέι Μιλάντ), πρώην πρωταθλητής του τένις, που εργάζεται πλέον ως πωλητής αθλητικών ειδών, ανακαλύπτει ότι η σύζυγός του, Μάργκο (Γκρέις Κέλι), τον απατά με τον Μαρκ Χάλιντεϊ (Ρόμπερτ Κάμινγκς), συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων. Ο Γουέντις αποφασίζει να ξεφορτωθεί τη σύζυγό του για να κληρονομήσει την περιουσία της και προκειμένου να μην κινήσει τις υποψίες της αστυνομίας αναθέτει τη δολοφονία της στον Τσαρλς Σουάν (Άντονι Ντόουσον), έναν συμμαθητή του από το κολέγιο, που έχει ήδη κατηγορηθεί για ληστεία και που πλέον τον χρηματοδοτούν γηραιές κυρίες. Με όπλα τον εκβιασμό και χρηματική αποζημίωση ο Γουέντις αναγκάζει τον Σουάν να σκοτώσει τη γυναίκα του, σχεδιάζοντας έτσι το τέλειο έγκλημα.

Πληροφορίες παραγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της ταινίας του 1953, Η εξομολόγηση (I Confess), ο Χίτσκοκ σχεδίαζε να σκηνοθετήσει την ταινία The Bramble Bush βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Ντάνκαν. Συμπαραγωγός της ταινίας επρόκειτο να είναι ο Σίντνεϊ Μπέρνσταϊν, συνιδιοκτήτης, μαζί με τον σκηνοθέτη, της εταιρίας Transatlantic Pictures. Υπήρξαν όμως προβλήματα τόσο με το σενάριο όσο και με τον προϋπολογισμό κι οι Χίτσκοκ και Μπέρνσταϊν αποφάσισαν να διαλύσουν την εταιρία και να εγκαταλείψουν τη δημιουργία της εν λόγω ταινίας. Η εταιρία παραγωγής Warner Bros. με την οποία συνεργαζόταν εκείνη την περίοδο ο σκηνοθέτης επέτρεψε στο Χίτσκοκ να αναλάβει την κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού του Φρέντρικ Νοτ Dial M for Murder[1]. Έτσι ο Χίτσκοκ κι ο Τζακ Γουόρνερ απέκτησαν τα δικαιώματα του θεατρικού του Φρέντερικ Νοτ από τον σκηνοθέτη Αλεξάντερ Κόρντα, ο οποίος είχε πληρώσει τον Νοτ 1.000 λίρες για την απόκτησή τους και τα πούλησε για 30.000 λίρες[2].

Το θεατρικό του Νοτ είχε προβληθεί για πρώτη φορά στην τηλεόραση από το BBC το 1952 και μερικούς μήνες αργότερα ανέβηκε στο θέατρο West End του Λονδίνου, ενώ στο τέλος της ίδιας χρονιάς ακολούθησε η πρεμιέρα της παράστασης στο Μπρόντγουεϊ. Ο Κάρι Γκραντ που είδε την παράσταση στο Μπρόντγουεϊ ενδιαφέρθηκε για το ρόλο του Τόνι Γουέντις, αλλά ο Τζακ Γουόρνερ πίστευε ότι το κοινό δεν θα δεχόταν ποτέ τον ηθοποιό στον ρόλο του συζύγου που σχεδιάζει τη δολοφονία της συζύγου του. Η ταινία σημάτοδότησε την πρώτη συνεργασία του Χίτσκοκ με την Γκρέις Κέλι ενώ ακολούθησαν άλλες δυο συνεργασίες με τις ταινίες Σιωπηλός μάρτυς (Rear Window, 1954) και Το κυνήγι του κλέφτη (To Catch a Thief, 1955). Ο σκηνοθέτης βρήκε στην Κέλι την ηθοποιό που ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις του. Ο ίδιος τη χαρακτήρισε ως Μια κομψή ξανθιά, με ψυχρή και απόμακρη φυσιογνωμία, που στην πραγματικότητα έβραζε μέσα της φωτιά[3].

Τα ονόματα των ηρώων Σίλια Μαίρη Γουέντις και Μαξ Χάλιντεϊ του θεατρικού του Νοτ άλλαξαν σε Μάργκο και Μαρκ, ενώ προστέθηκε ακόμη μια σκηνή σε σχέση με το θεατρικό που διαδραματίζεται στη λέσχη κυρίων στην οποία σύχναζε ο Τόνι.

Τα γυρίσματα που ξεκίνησαν στις 30 Ιουλίου του 1953 και ολοκληρώθηκαν σε 36 μόλις μέρες έγιναν στα στούντιο της Warner Bros. στο Μπέρμπανκ.

Αναγνώριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έλαβε την 48η θέση στη λίστα που θεσπίστηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου το 2006 με τίτλο AFI 100 Χρόνια... 100 Επευφημίες ενώ το 2008 έλαβε την 9η θέση στη λίστα με τις 10 καλύτερες ταινίες μυστηρίου όλων των εποχών[4].

Επανεκτέλεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία γυρίστηκε ξανά το 1998 από τον Άντριου Ντέιβις, με πρωταγωνιστές τη Γκουίνεθ Πάλτροου, τον Μάικλ Ντάγκλας και τον Βίγκο Μόρτενσεν και με τίτλο Ένας τέλειος φόνος (A Perfect Murder).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Patrick McGilligan, Alfred Hitchcock: A Life in Darkness and Light (2002) via Google Books
  2. Spoto, Donald (1999). The Dark Side of Genius: The Life of Alfred Hitchcock. Da Capo. σελίδες 277. ISBN 0-306-80932-X. 
  3. John Russell Taylor, Hitch: The Life And Times And Alfred Hitchcock , Da Capo Press, p. 277.
  4. «AFI's 10 Top 10». American Film Institute. 2008-06-17. http://www.afi.com/10top10/mystery.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-18. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]