Τηλέμαχος Λεπενιώτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για προσωπικότητες με ίδιο επίθετο, δείτε: Λεπενιώτης
Τηλέμαχος Λεπενιώτης
Γέννηση1877
Θάνατος1945
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότηταηθοποιός, θεατρικός σκηνοθέτης και διευθυντής θεάτρου
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τηλέμαχος Λεπενιώτης (1877 - 1945) ήταν Έλληνας κωμικός ηθοποιός του θεάτρου.

Γεννήθηκε στη Κέρκυρα το 1877. Από πολύ νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με το θέατρο μιμούμενος στην αρχή τους πάντες. Πρώτη του επιτυχία ήταν όταν ακόμα έφηβος εμφανίσθηκε σε ερασιτεχνική παράσταση του δραματικού συλλόγου της πατρίδας του, όπου τόσος υπήρξε ο ενθουσιασμός του κόσμου ώστε ο κερκυραϊκός δραματικός σύλλογος να του εμπιστευτεί στη συνέχεια όλους τους κύριους κωμικούς ρόλους των εκάστοτε παραστάσεων. Στη δε ηλικία των 20 ετών ανέλαβε και τη διεύθυνση του συλλόγου στην επιλογή των θεατρικών παραστάσεων, θέση που διατήρησε για τέσσερα χρόνια και που θεωρήθηκαν τα δημιουργικότερα του συλλόγου.

Το 1901 ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος, κατόπιν των όσων είχε ακούσει για τον Λεπενιώτη, τον κάλεσε στην Αθήνα προκειμένου να γνωρίσει το ταλέντο του και τον προσέλαβε στη Νέα Σκηνή που είχε δημιουργήσει. Παρότι τον κράτησε επί τρίμηνο παραγκωνισμένο τελικά του έδωσε τον κύριο ρόλο στη κωμωδία του Καπύς «Ο Μπινιόλ και η κόρη του» όπου από την πρώτη ακόμα παράσταση άρχισε να κερδίζει το αθηναϊκό θεατρόφιλο κοινό που τον έκρινε από τα σημαντικότερα στελέχη του θιάσου.

Μετά τη διάλυση της Νέας Σκηνής το 1905, ο Τ. Λεπενιώτης εξακολούθησε να εμφανίζεται είτε με ξένους θιάσους είτε και με δικούς του που άρχισε να δημιουργεί. Με τη σύσταση του Βασιλικού Θεάτρου και μετέπειτα Εθνικού ο Λεπενιώτης προσλήφθηκε σ΄ αυτό όπου και έπαιξε με μεγάλη επιτυχία διάφορους ρόλους.

Το 1915, ο Λεπενιώτης πρωταγωνίστησε με την Κυβέλη στην ταινία Ήρωας που ήταν εμπνευσμένη από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκτός από την Αθήνα, η ταινία προβλήθηκε και στο Ηράκλειο Κρήτης με τον τίτλο Ο Λεπενιώτης προς αναζήτησιν υποβρυχίου. [1]

Διετέλεσε πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών από το 1927 ως το 1936, όταν τον διαδέχτηκε ο Νίκος Παρασκευάς.

Ο Τηλέμαχος Λεπενιώτης πέθανε στην Αθήνα στις 21 Αυγούστου του 1945[2], σε ηλικία 68 ετών.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου, τομ. 12ος, σελ. 226.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αργύρης, Τσιάπος. Οι πρώτες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Σέρρες: Α. Τσιάπος. σελ. 329–344. ISBN 978-960-93-7608-2. 
  2. Φύλλο εφημερίδας "Έθνος" της 22 Αυγούστου 1945, σελ. 1:"Καλλιτεχνικά πένθη - Τηλέμαχος Λεπενιώτης"