Τζόνυ Φοντέιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζόνυ Φοντέιν
χαρακτήρας από τον Νονό
Ο Τζόνυ Φοντέιν, όπως απεικονίζεται από τον Αλ Μαρτίνο.
Πρώτη εμφάνισηΟ Νονός (μυθιστόρημα, 1969)
Τελευταία εμφάνισηΟ Νονός III (ταινία, 1990)
Δημιουργήθηκε απόΜάριο Πούζο
Ενσαρκώθηκε απόΑλ Μαρτίνο
Πληροφορίες χαρακτήρα
Παρατσούκλι(α)Ωραίος Τζόνυ
ΕίδοςΆνθρωπος
ΦύλοΆντρας
Ιδιότητατραγουδιστής, ηθοποιός
Υπηκοότητα Αμερικανός
Οικογένεια
ΓονείςΒίτο Κορλεόνε (νονός)
ΣύζυγοςΒιρτζίνια (διαζευγμένος)

Ο Τζόνυ Φοντέιν (αγγλικά:Johnny Fontane) είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας που εμφανίζεται στο μυθιστόρημα Ο Νονός του Μάριο Πούζο και στις ταινίες Ο Νονός (1972) και Ο Νονός III (1990) σε σκηνοθεσία Φράνσις Φορντ Κόπολα. Ο Φοντέιν απεικονίζεται και στις δύο ταινίες από τον ηθοποιό Αλ Μαρτίνο.[1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νονός I[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζόνυ Φοντέιν με καταγωγή από τη γειτονιά της Μικρής Ιταλίας της Νέας Υόρκης, όπου μεγάλωσε ως στενός φίλος του Σάνι Κορλεόνε και της ευρύτερης οικογένειας Κορλεόνε, είναι ένα από τα πολλά βαφτιστήρια του Ντον Βίτο, από τον οποίο σχεδόν γίνεται γιος όταν πεθάνει ο πατέρας του. Μεγαλώνοντας αποφασίζει να ασχοληθεί με το τραγούδι και μετακομίζει στο Χόλυγουντ της Καλιφόρνια. Εκεί σε λίγα χρόνια, γίνεται από τους πιο διάσημους τραγουδιστές στην Αμερική, αλλά όχι από τους πιο τυχερούς. Στη συνέχεια, ο Τζόνυ παντρεύεται την όμορφη Βιρτζίνια, με την οποία αποκτά δύο κόρες, αλλά ο γάμος του διακόπτεται απότομα όταν ο τραγουδιστής ερωτεύεται μια νέα ηθοποιό. Σε ηλικία 35 ετών, η φωνή του αρχίζει να επιδεινώνεται και η καριέρα του στο τραγούδι φαίνεται να τελείωσε. Τότε παίρνει την απόφαση να γίνει ηθοποιός, αλλά ο ισχυρός παραγωγός ταινιών, Τζακ Γουόλτζ, αρνείται να του δώσει το ρόλο του σε μια πολεμική ταινία που θα μπορούσε να τον εκτοξεύσει ως έναν ανερχόμενο σταρ του Χόλυγουντ.

Κατα την διάρκεια του γάμου της κόρης του Δον Βίτο, ο Τζόνυ εμφανίζεται στον Νονό του και του ζητά να μεσολαβήσει στον Γουόλτζ προκειμένου να πάρει τον ρόλο στην ταινία. Ο Δον Βίτο στέλνει τον κονσιλιέρι του Τομ Χάγκεν στο Λος Άντζελες προκειμένου να τον πείσει να δώσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον Φοντέιν. Κατά την συνάντηση των δυο ανδρών στο σπίτι του Γουόλτζ, ο Χάγκεν ζητά από τον παραγωγό να εμπιστευτεί τον Φοντέιν, εκείνος όμως φανερά εκνευρισμένος αποριπτεί κάθε σκέψη για κάτι τέτοιο επειδή υπεύθυνο τον Φοντέιν για την κατάληξη που είχε η ανερχόμενη ηθοποιός του, που ο ίδιος ο Γουόλτζ προετοίμαζε να την κάνει μεγάλο αστέρι. Ο Χάγκεν λέει στον Γουόλτζ ότι θα του κάνει μια προσφορά που δεν θα είναι σε θέση να αρνηθεί. Το ίδιο βράδυ ο Γουόλτζ ανακαλύπτει έντρομος και τρομοκρατημένος στο κρεβάτι του, το κομμένο κεφάλι του Χαρτούμ, ενός πανάκριβου αλόγου του και συμφωνεί την άλλη μέρα να δώσει στον Φοντέιν, τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία του.

Αργότερα στο μυθιστόρημα, ο χειρούργος του Λας Βέγκας, Τζιλ Σίγκαλ, αφαιρεί τα κονδυλώματα από τα φωνητικές χορδές του Τζόνυ και η χειρουργική επέμβαση του επιτρέπει να τραγουδήσει ξανά. Μετά από κάποιο διάστημα γίνεται και ένας πολύ σημαντικός παραγωγός ταινιών.

Ανάλυση χαρακτήρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο χαρακτήρας του Τζόνι υπογραμμίζει την εκτεταμένη επιρροή που έχει ο Δον Βίτο στη βιομηχανία του κινηματογράφου και που ο Τζόνι ενεργεί ως σύνδεσμος της οικογένειας Κορλεόνε με το Χόλυγουντ. Ο χαρακτήρας του Τζόνυ Φοντέιν είναι εμπνευσμένος από τη φιγούρα του Φρανκ Σινάτρα.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Οι αληθινές ιστορίες του Νονού στα μυθιστόρηματα και στις ταινίες» (στα Αγγλικά). biography.com. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2020.