Τζων Α' ΜακΝτόναλντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τζων Α' ΜακΝτόναλντ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1318
Σκωτία
Θάνατος 1386
Ardtornish Castle
Υπηκοότητα Σκωτία
Οικογένεια
Σύζυγος Amy of Garmoran
Τέκνα John Mór Tanister
Ranald MacDonald
Domhnall of Islay, Lord of the Isles
Alistair Carragh Macdonald
Γονείς Aonghus Óg of Islay
Αδέλφια Iain Fraoch MacDonald
Οικογένεια Clan Donald

Ο Τζων Α' ΜακΝτόναλντ ή Ιωάννης του Άιλα (γαέλικα: Eòin Mac Dòmhnuill ή Iain mac Aonghais Mac Dhòmhnuill) (γεννημένος κατά το 1324 και πεθαμένος κατά το 1386), άρχοντας του Άιλα το 1329 και στη συνέχεια 1ος Άρχοντας των Νήσων από το 1336 μέχρι και το 1386 .

Καταγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζων Α' ΜακΝτόναλντ ή Τζον του Άιλα είναι γιος του Άνγκους Ογκ ΜακΝτόναλντ.

Άρχοντας του Άιλεϊ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζων Α' ΜακΝτόναλντ διαδέχεται τον πατέρα του σε μια επικράτεια που αποτελούνταν από το Άιλα, το Γκίγκα, το μισό του Τζούρα, το Κόλονσεϊ και το Μαλ στα οποία προστίθενται οι εκτάσεις που κατασχέθηκαν από την Φρατρία ΜακΝτούγκαλ στο Άρτζιλ, το Αρντναμάρχαν και το Μόρβεν.

Παρότι ο πατέρας του Άνγκους Ογκ ΜακΝτόναλντ υπήρξε πιστός υποστηρικτής του Ροβέρτου Μπρους, από την στιγμή που ο βασιλιάς ανέβηκε στον θρόνο δεν διστάζει να διευκολύνει και να παραχωρεί προνόμια στα μέλη της οικογένειάς του και σ' αυτά των συμμαχικών προς αυτών οικογενειών, μερικές φορές σε βάρος των άμεσων συμφερόντων της Φρατρίας ΜακΝτούγκαλ κατάσχωντας από τους Στιούαρτ το Κίνταϊρ και το Νάπντεϊλ που πάρθηκε από την Φρατρία ΜακΝτούγκαλ.

Άρχοντας των Νήσων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο γιος του και διάδοχος Τζων Α' ΜακΝτόναλντ επιλέγει να αλλάξει πολιτική λόγω των προσωπικών του συμφερόντων ανάμεσα στους Φύλακες της Σκωτίας για λογαριασμό του νεαρού Δαβίδ Β' Μπρους και του διεκδικητή Έντουαρντ Μπάλιολ με τον οποίο υπογράφει σύμφωνο τον Σεπτέμβριο του 1336. Καταφέρνει να πάρει από αυτόν το Σκάι και το Λιούις και παραμένει ανάμεσα στους πιστούς του την περίοδο 1337/1338 εκμεταλλευόμενος τον μαρασμό της βασιλικής εξουσίας για να κερδίσει την ανεξαρτησία του και να πάρει τον τίτλο του Άρχοντα των Νήσων.

Το 1337 παντρεύεται την μακρινή του συγγενή Έιμι ΜακΡιουέρι και καταλήγει έτσι στην υπογραφή συμφώνου με τον αδερφό του Ράναλντ ΜακΡιουέρι. Μετά την κατάρρευση του κύκλου του Έντουαρντ Μπάλιολ επιστρέφει σε αυτόν του Δαβίδ Β' της Σκωτίας που του επιβεβαιώνει την κυριαρχία στις κτήσεις του το 1343. Ο θάνατος στο Περθ τον Οκτώβριο του 1346 του Ράναλντ που σκοτώνεται από τον Ουίλιαμ Γ' κόμη του Ρος του δίνει την δυνατότητα να προσθέσει στα εδάφη του το Γκάρμοραν και το Βόρειο Γιούιστ.

Το 1346 μετά την αιχμαλωσία του βασιλιά συμμαχεί με τον Φύλακα της Σκωτίας Ροβέρτο Στιούαρτ του οποίου παντρεύεται την κόρη του Μάργκαρετ έχοντας πρώτα χωρίσει με την πρώτη γυναίκα του και βλέπει έτσι να επιστρέφουν σ' αυτόν τα εδάφη του Νάπντεϊλ και του Κίνταϊρ.

Το 1366 ο Τζων ΜακΝτόναλντ συμμετέχει ξανά με τους τοπικούς άρχοντες στην επανάσταση του βορρά και και της δύσης της Σκωτίας ενάντια στους φόρους που απαιτεί ο βασιλιάς για να πληρώσει τον φόρο στους Άγγλους. Ο Ιωάννης Α' ΜακΝτόναλντ δεν παραδίδεται στον βασιλιά στο Ινβερνές παρά μόνο τον Νοέμβριο του 1369 .

Στον θάνατό του την διαδοχή του αναλαμβάνουν τα παιδιά του από τον δεύτερο γάμο του. Ο Γκόντφρεϊ του Βόρειο Γιούιστ μόνος επιζών γιος της Έιμι ΜακΡιουέρι δεν καταφέρνει να πάρει παρά μόνο ένα τμήμα της κληρονομιάς που άφησε η μητέρα του.

Γάμοι και απόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζων Α' ΜακΝτόναλντ 1ος Άρχοντας των Νήσων παντρεύεται δύο φορές :

1) το 1337 την Έιμι ΜακΡιουέρι κόρη του Ρόρι ΜακΡιουέρι, που πέθανε ή πήρε διαζύγιο το 1350 με την οποία απέκτησε τους :

  • Ίαν, που πέθανε πριν από τον πατέρα του
  • Γκόντφρεϊ, άρχοντα του Βόρειο Γιούιστ (πέθανε το 1401)
  • Ράναλντ του Γκάρμοραν που πέθανε το 1386, 1ο άρχοντα του Κλάνραναλντ και του Γκλένγκαρι

2) κατά το 1350 με την Μάργκαρετ Στιούαρτ κόρη του Ροβέρτου Β' της Σκωτίας με την οποία απέκτησε τους:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Fitzroy Maclean Higlanders . Histoire des clans d'Écosse Éditions Gallimard ¨, (Paris 1995) ISBN 2724260910
  • (Αγγλικά) Mike Ashley The Mammoth Book of British Kings & Queens Robinson (Londes 1998) ISBN 1841190969 «  John (I)  » p.538 et table généalogique n° 39 p. 537.
  • (Αγγλικά) John L. Roberts « Lordship of the Isles », dans Lost Kingdoms, Celtic Scotland and the Middle Ages Edinburgh University Press (Edinburgh 1997) ISBN 0748609105 p.175-197.
  • (Αγγλικά) Richard Oram, « The Lordship of the Isles, 1336-1545 », dans Donald Omand édition The Argyll Book, (Edinburg, 2005), p. 123-39