Τζουνίγια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζουνίγια
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Τζουνίγια
33°58′11″N 35°36′56″E
ΧώραΛίβανος
Διοικητική υπαγωγήKeserwan District
Υψόμετρο20 μέτρα
Πληθυσμός102.221 (2012)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Τζουνίγια (αραβικά: جونية) είναι παραθαλάσσια πόλη στο διαμέρισμα Κασερβάν, περίπου 16 χλμ βόρεια της Βηρυτού, στον Λίβανο. Από το 2017, είναι η πρωτεύουσα του Κυβερνείου Κασερβάν-Τζουμπάιλ.[1] Η Τζουνίγια είναι γνωστή για τα παραθαλάσσια θέρετρα και την πολυσύχναστη νυχτερινή ζωή, καθώς και για το παλιό πέτρινο παζάρι, το λιμάνι των φέρι, τον χώρο αλεξιπτώτων πλαγιάς και το τελεφερίκ, που ανεβάζει τους επιβάτες στο βουνό στο ιερό της Παναγίας του Λιβάνου στη Χαρίσσα.

Πάνω από τη Τζουνίγια, και στο δρόμο προς τη Χαρίσσα, ένας μικρός λόφος ονόματι Μπακερκή (αραβικά: بكركي‎), με θέα στον κόλπο της Τζουνίγια, είναι η έδρα του Πατριάρχη της Μαρωνιτικής Καθολικής Εκκλησίας του Λιβάνου. Οι κάτοικοι της Τζουνίγια και των γύρω πόλεων είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία Μαρωνίτες Καθολικοί.

Διεθνείς σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τζουνίγια είναι αδελφοποιημένη με:

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τζουνίγια έχει μεσογειακό κλίμα με θερμά καλοκαίρια (κλιματική ταξινόμηση Κέππεν Csa). Το χειμώνα οι βροχοπτώσεις είναι πολύ περισσότερες από το καλοκαίρι. Η μέση ετήσια θερμοκρασία στη Τζουνίγια είναι 20,9 °C. Περίπου 873 χιλιοστά βροχοπτώσεων πέφτουν ετησίως.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «إنشاء محافظة جديدة في جبل لبنان باسم «كسروان الفتوح وجبيل»» (στα Αραβικά). Legal Informatics Center, Lebanese University. 7 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2021.