Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τζορτζ Ουάσινγκτον Γκέταλς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Τζορτζ Ουάσινγκτον Γκέταλς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση29 Ιουνίου 1858
Μπρούκλιν, Η.Π.Α.
Θάνατος21 Ιανουαρίου 1928 (69 ετών)
Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.
Τόπος ταφήςWest Point Cemetery
ΕθνικότηταΑμερικανός
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[1]
ΕκπαίδευσηΣτρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ
ΣπουδέςΚολέγιο Σίτι της Νέας Υόρκης (έως 1876)
Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ (έως 1880)
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΣτρατιωτικός και πολιτικός μηχανικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςEffie Rodman Goethals
ΤέκναGeorge Rodman Goethals
Thomas Rodman Goethals
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατηγός/United States Army Corps of Engineers
Πόλεμοι/μάχεςΑ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και Ισπανοαμερικανικός Πόλεμος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαState Engineer of New Jersey
Βραβεύσειςμετάλλιο Τζον Φριτζ (1919)[2]
Cullum Geographical Medal (1917)
NAS Public Welfare Medal (1914)[3]
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον Γκέταλς (George Washington Goethals, 29 Ιουνίου 185821 Ιανουαρίου 1928) ήταν Αμερικανός στρατιωτικός και πολιτικός μηχανικός, γνωστός για την επίβλεψη της κατασκευής της Διώρυγας του Παναμά.

Ο Γκέταλς ήταν απόφοιτος του Γουέστ Πόιντ και υπηρέτησε στο Σώμα Μηχανικού των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Εργάστηκε στη Διώρυγα Μουσκλ Σολς και στην κατασκευή υδροφρακτών ενώ υπηρέτησε ως αρχιμηχανικός στην εκστρατεία του Πουέρτο Ρίκο, κατά τον ισπανοαμερικανικό πόλεμο.

Το 1907 ανέλαβε, ως αντισυνταγματάρχης με χρέη αρχιμηχανικού, τη διοίκηση της Διώρυγας του Παναμά. Η ανάληψη των καθηκόντων του έγινε μέσα σε μία ατμόσφαιρα αντιθέσεων και εχθρότητας. Οι υπάλληλοι που εργάζονταν στη Διώρυγα δεν συμπαθούσαν το διορισμό στρατιωτικού στη θέση του αρχιμηχανικού. Εκτός από τη διεύθυνση της κατασκευής, ο Γκέταλς είχε να λύσει και τα προβλήματα της καθημερινής ζωής για 40.000 υπαλλήλους πολλών εθνικοτήτων. Λίγο μετά την άφιξή του, ο Γκέταλς παρακάθισε σε γεύμα που έδωσε η λέσχη ειδικευμένων εργατών και με πολιτική ενδυμασία αποτάθηκε στους εργάτες. Ανακεφαλαίωσε το έργο που είχε συντελεστεί και μίλησε για το έργο που έπρεπε να γίνει. Στο τέλος του λόγου του είπε: Δεν θα υπάρξει στο μέλλον περισσότερος μιλιταρισμός από εκείνον που υπήρξε στο παρελθόν. Ο εχθρός που πρέπει να καταπολεμήσουμε είναι το Κουλέμπρα Κατ, οι σύρτεις και τα φράγματα στις δύο άκρες του καναλιού. Όποιος κάνει το χρέος του δεν θα έχει να παραπονεθεί ποτέ με κανένα τρόπο για μιλιταρισμό....

Τζορτζ Ουάσινγκτον Γκέταλς

Ο λόγος αυτός έστρωσε το δρόμο για καλύτερες σχέσεις μεταξύ των ανδρών. Ο Γκέταλς ρίχτηκε στη δουλειά με όλη την καρδιά του. Συναναστρεφόταν με τους εργατικούς ομίλους, συζητούσε με τους αντιπροσώπους των εργατικών ενώσεων, άκουγε και τακτοποιούσε τα παράπονα των εργατών καθώς και τα προβλήματα του σχεδίου και της κατασκευής του καναλιού.

Ο Γκέταλς εργαζόταν από τις 7:30 το πρωί έως τις 22:00 τη νύχτα. Περνούσε το πρωί πηγαίνοντας με το άλογο από μέρος σε μέρος, επιθεωρώντας την κατασκευή της Διώρυγας. Τα απογεύματα έκανε τη δουλειά που θεωρούσε δυσκολότερη, τη γραφειοκρατική. Ο Γκέταλς γνώριζε κάθε φάση των εργασιών και κάθε σπιθαμή γης. Ο ψηλός συνταγματάρχης με τα γκρίζα μαλλιά δεν ήταν απλά αρχιμηχανικός αλλά ταυτόχρονα και οργανωτής και αρχηγός των ανθρώπων που είχε στην επίβλεψή του. Η πρώτη αποστροφή που ένιωθαν οι εργάτες εναντίον του, δεν άργησε να δώσει τη θέση της στο σεβασμό και το θαυμασμό. Με το δικό του το παράδειγμα ενστάλαξε μέσα στο προσωπικό του το αίσθημα της συναδελφικής συνεργασίας.

Όταν στις 26 Σεπτεμβρίου 1913 πέρασε από τη Διώρυγα το πρώτο πλοίο, το ρυμουλκό «Γκέιταν», οι μηχανικοί και οι επίσημοι βρίσκονταν πάνω στο σημαιοστολισμένο ρυμουλκό εκτός από τον Τζορτζ Ουάσινγκτον Γκέταλς, ο οποίος πηγαινοερχόταν πάνω-κάτω στον τοίχο του φράγματος παρατηρώντας πώς λειτουργούσαν οι βαλβίδες και οι τροχοί και πώς πέρασε το «Γκέιταν» από το φράγμα μέσα στη λίμνη Γκούταν.

Όταν ολοκληρώθηκε η Διώρυγα ο Γκέταλς προήχθη στο βαθμό του υποστράτηγου και διορίσθηκε πρώτος κυβερνήτης της Ζώνης της Διώρυγας. Παραιτήθηκε από τη θέση του το 1916. Μετά από σταδιοδρομία σε διάφορες θέσεις, πέθανε στη Νέα Υόρκη το 1928. Προς τιμήν του δόθηκε το όνομά του σε μία γέφυρα που συνδέει τη Νέα Υόρκη με το Νιού Τζέρσεϊ.

  • Κλασικά Εικονογραφημένα, Εκδόσεις Ατλαντίς, Νο 1001

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]