Τζορτζ Όσμπορν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζορτζ Όσμπορν
Υπουργός Οικονομικών
Περίοδος
11 Μαΐου 2010 – 13 Ιουλίου 2016
ΠρωθυπουργόςΝτέιβιντ Κάμερον
ΠροκάτοχοςΆλαστερ Ντάρλινγκ
ΔιάδοχοςΦίλιπ Χάμοντ
Βουλευτής της Βουλής των Κοινοτήτων για το Τάττον
Περίοδος
7 Ιουνίου 2001 – 3 Μαΐου 2017
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση23 Μαΐου 1971 (1971-05-23) (52 ετών), Λονδίνο, Αγγλία, Ηνωμένο Βασίλειο
ΕθνότηταΒρετανική
Πολιτικό κόμμαΣυντηρητικό Κόμμα
ΣύζυγοςFrances Osborne (από 1998)[1]
ΠαιδιάLuke Benedict Osborne[2]
Liberty Kate Osborne[2]
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Οξφόρδης
ΕπάγγελμαΠολιτικός
ΒραβεύσειςCompanion of Honour (4  Αυγούστου 2016)[3]
ΘρήσκευμαΕκκλησία της Αγγλίας
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζορτζ Όσμπορν (Gideon Oliver Osborne, γενν. 23 Μαΐου 1971) είναι Άγγλος πολιτικός του Συντηρητικού Κόμματος. Είναι πρώην βουλευτής και από το 2001 ως το 2017 εκπροσώπησε την εκλογική περιφέρεια του Τάττον στο Τσέσαϊρ της Βόρειας Αγγλίας (Tatton parliamentary constituency) και από το 2010 έως το 2016 διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας.[4]

Πολιτική Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζορτζ Όσμπορν επελέγη ως σκιώδης υπουργός Οικονομικών από τον Μάικλ Χάουαρντ στον ανασχηματισμό της Σκιώδους Κυβέρνησης μετά από τις Γενικές Εκλογές του 2005. Στη θέση αυτή παρέμεινε καθόλη τη διάρκεια της πενταετίας ως τις εκλογές του 2010 υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον.

Με την ανάδειξη του Κάμερον στην πρωθυπουργία ανέλαβε Υπουργός Οικονομικών της Συγκυβέρνησης Συντηρητικών - Φιλελευθέρων Δημοκρατών. Με τις εκλογές του 2015, όταν οι Συντηρητικοί κέρδισαν απόλυτη πλειοψηφία εδρών στη Βουλή, ο Τζορτζ Όσμπορν επαναδιορίστηκε στη θέση αυτή, στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Ιούλιο του 2016 με την ανάδεξη της Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία.

Αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Οικονομικών παρέλαβε μια οικονομία που είχε υποστεί καθίζηση στον απόηχο της οικονομικής κρίσης του 2007-2008. Το κυριότερο επίτευγμα ήταν η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας, στα πλαίσια της οποίας η Βρετανία είδε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ και δραματική μείωση της ανεργίας, σε μια περίοδο που η ευρωπαϊκή ύπειρος ταλανιζόταν από συνεχή ύφεση και έκρηξη της ανεργίας, παρόλο που αυτή η ανάκαμψη ήταν αποτέλεσμα αμφιλεγόμενων πολιτικών και περικοπών. Μια άλλη σημαντική πτυχή της θητείας του ήταν η έναρξη ενός μακρόπνοου σχεδίου οικονομικής αναζωογόνησης του Αγγλικού Βορρά, γνωστό ως "Northern Powerhouse".[4]

Το 2017, μετά την θητεία του ως Υπουργός Οικονομικών, ανέλαβε διευθυντής της εφημερίδας London Evening Standard.[5] Στις εκλογές του ίδιου έτους δεν έθεσε ξανά υποψηφιότητα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]