Τζον Λίπσκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Τζον Λίπσκι
John Lipsky.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1947
Σένταρ Ράπιντς
Υπηκοότητα Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Σπουδές Πανεπιστήμιο Γουέσλιαν
Πανεπιστήμιο Στάνφορντ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα οικονομολόγος
τραπεζίτης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζον Λίπσκι (John Lipsky), γεννημένος το 1947 στην Νέα Υόρκη των Η.Π.Α, είναι ο παρών διευθυντής αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενώ έγινε γνωστός μετά η περιπέτεια του Στρος Καν στη Νέα Υόρκη τον έφερε στην πρώτη γραμμή του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) , και από την 19η Μαΐου του 2011 ανέλαβε προσωρινά τα χρέη του διοικητή του οργανισμού.

Ο Λίπσκι, κατέχει τη θέση του αναπληρωτή διευθυντή από τον Σεπτέμβριο του 2006. Είχε πάντως εκφράσει την επιθυμία του να αποχωρήσει από το Ταμείο τον Αύγουστο του 2011, οπότε και θα έληγε η θητεία του.

Έχει επίσης αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο του Γουεσλέιαν από όπου κατάφερε να λάβει το πτυχίο οικονομικών, με διδακτορικό στην οικονομία από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του εργάστηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην περίοδο 1974 έως και 1984 που ήταν και αναλυτής αλλά και διαπραγματευτής του Ταμείου. Ο Λίπσκι ήταν αντιπρόσωπος του ΔΝΤ και στη Χιλή το 1978 έως το 1980.

Στη συνέχεια από το 1984 μέχρι το 1998, ήταν ανώτατο στέλεχος στην εταιρία Salomon Brothers και αργότερα το 1998 μέχρι το 2006 είχε αναλάβει ως αντιπρόεδρος στη JPMorgan Investment Bank, έχοντας υψηλή σε βαθμό θέση μετά την ένωση της εταιρίας με την Chase Manhattan.

Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέστρεψε το 2006 ως αναπληρωτής διευθυντής, ενώ είχε συμμετάσχει στη διαμόρφωση των πακέτων διάσωσης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Εκτός από το Ταμείο είναι και μέλος του διευθυντικού συμβουλίου στο Εθνικό Γραφείο Οικονομικής Έρευνας.

Ως διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα είναι μέχρι τα τέλη του 2012.

Τέλος, ο Λίπσκι κατάγεται από την Αϊόβα και είναι Εβραίος.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα John Lipsky της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).