Τζοακίνο Γκρέκο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζιοακκίνο Γκρέκο
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Gioachino Greco (Ιταλικά)
Γέννηση1  Ιανουαρίου 1600
Celico
Θάνατος1634[1][2]
Αντίλλες[3]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙταλικά[4][5]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασκακιστής
μη μυθοπλαστικός συγγραφέας
σκακιστικός συνθέτης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζοακίνο Γκρέκο (ιταλικά: Gioachino Greco, λατινικά: Joachimus Graecus, περ. 1600 – περ. 1634)[6] ήταν Ιταλός σκακιστής και συγγραφέας. Υπήρξε ίσως ο σημαντικότερος γκρανμαίτρ του 17ου αιώνα και ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες στην ιστορία του παιχνιδιού.

Η ζωή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Τσέλικο κοντά στην Κοζέντσα της Καλαβρίας στην Ιταλία και ήταν γνωστός και ως Il Calabrese (ο Καλαβρέζος). Η Καλαβρία είχε ήδη σημαντική παράδοση στο σκάκι. Ήδη από το 1619 κρατούσε σημειώσεις από τακτικές και ιδιαιτέρως έξυπνα παιχνίδια που έπαιζε και πούλαγε αντίγραφά τους. Στη Ρώμη πολλοί διάσημοι φρόντισαν να αποκτήσουν αντίγραφα τών παιχνιδιών του. Παρόλο που ήταν πολύ δημοφιλής στη Ρώμη, ταξίδεψε επίσης για να αγωνιστεί και με τους ισχυρούς σκακιστές της υπόλοιπης Ευρώπης.

Στο Παρίσι έπαιξε με τους ισχυρότερους σκακιστές και θα πρέπει να ήταν πολύ επιτυχημένος αφού στο ταξίδι του προς την Αγγλία τον λήστεψαν αποσπώντας του 5.000 σκούδα (ή κορώνες), ένα πολύ μεγάλο ποσό, που είχε βγάλει παίζοντας σκάκι. Στο Λονδίνο νίκησε όλους τους ισχυρούς παίκτες. Εκεί ανέπτυξε και την ιδέα της καταγραφής ολόκληρων των παρτίδων και όχι απλώς θέσεων. Επέστρεψε στο Παρίσι, όπου έγραψε και για τις καινούργιες του ιδέες. Μετά ταξίδεψε στην Ισπανία, όπου επίσης νίκησε τους ισχυρότερους σκακιστές. Επέστρεψε στην Ιταλία, όπου πείστηκε από έναν Ισπανό ευγενή να ταξιδέψει στην Αμερική. Πέθανε αρκετά νέος στις Αντίλλες, μάλλον από κάποια αρρώστια, δωρίζοντας την περιουσία του στους Ιησουΐτες.

Το έργο του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι παρτίδες που έχει παραδώσει δεν φαίνεται πουθενά να αμφισβητήθηκαν, έτσι θεωρείται ότι παίχτηκαν πραγματικά, αλλά στο The Oxford Companion to Chess αναφέρεται η πιθανότητα οι παρτίδες του να ήταν πλαστές (κατασκευασμένες). Οι παρτίδες του, στις οποίες πάντως δεν αναφέρονται τα ονόματα των αντιπάλων του, είναι γενικά αρκετά πιθανό να συμβούν στην πράξη (και πολύ συχνά έχουν επαναληφθεί), ο ίδιος ήταν σίγουρα ικανός να τις παίξει. Η μελέτη τους θεωρείται ιδιαιτέρως χρήσιμη ακόμα και σήμερα, ενώ επηρέασαν την τέχνη του σκακιού σε μεγάλο βαθμό για τους επόμενους αιώνες. Ο Γκρέκο ήταν πολύ ισχυρότερος παίκτης από οποιονδήποτε άλλον στην εποχή του, επίτευγμα που πολύ λίγοι (όπως ο Φιλιντόρ) κατέχουν.

Ο Γκρέκο ασχολήθηκε πολύ με την ιταλική παρτίδα (ίσως το δημοφιλέστερο άνοιγμα της εποχής) ενώ ο ίδιος αγαπούσε πολύ την σικελική άμυνα.

Στο The Oxford Companion to Chess αναφέρεται ότι το όνομα της θυσίας ενός αξιωματικού στο αντίπαλο ροκέ (πάνω στο πιόνι θ7) είναι ελληνικό δώρο και ότι αυτό οφείλεται μάλλον στην χρήση του από τον Γκρέκο παρά στον δούρειο ίππο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]