Τζοβάνι Λεονάρντο ντι Μπόνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τζιοβάνι Λεονάρντο ντι Μπόνα)
Τζιοβάνι Λεονάρντο ντι Μπόνα
Πίνακας ζωγραφικής του Λουίτζι Μουσίνι (1883), που εικονίζει τον Λεονάρντο ντα Κούτρι να κερδίζει στο σκάκι τον Ρούι Λόπεθ στην Ισπανία το 1575.
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Giovanni Leonardo di Bona da Cutri (Ιταλικά)
Γέννηση1542[1]
Κούτρο
Θάνατος1597[1]
Μπιζινιάνο
ΨευδώνυμοLeonardo da Cutri και Il Puttino
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Νεαπόλεως
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασκακιστής
δικηγόρος

Ο Τζοβάνι Λεονάρντο ντι Μπόνα ή Τζοβάνι Λεονάρντο ντα Κούτρι[2] (ιταλικά: Giovanni Leonardo di Bona ή Giovanni Leonardo da Cutri, 1542 – 1587), είναι επίσης γνωστός και ως Il Puttino (που σημαίνει μικρό παιδί), ήταν Ιταλός δικηγόρος και γκρανμαίτρ στο σκάκι.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζοβάνι Λεονάρντο γεννήθηκε στον Κρότωνα της Καλαβρίας. Σπούδασε νομικά στη Ρώμη. Το 1560, έχασε το σκακιστικό ματς εναντίον του Ρούι Λόπεθ στη Ρώμη. Την περίοδο 1566–1572, ταξίδεψε και έπαιξε σκάκι στη Ρώμη, Γένοβα, Μασσαλία και Μπαρτσελόνα. Είχε παίξει πολλές φορές εναντίον του Πάολο Μπόι στην Ιταλία και οι δύο σκακιστές είχαν θεωρηθεί ως ίσοι σε ισχύ.

Ο Τζοβάνι Λεονάρντο κέρδισε το πρώτο γνωστό διεθνές τουρνουά σκακιού στην ιστορία στη Μαδρίτη το 1575, ως εκ τούτου, έγινε ο ισχυρότερος σκακιστής της εποχής. Μετά την επιτυχία του στην Αυλή του Φιλίππου Β΄ της Ισπανίας, ο Λεονάρντο και ο Πάολο Μπόι, ταξίδεψαν, αν και χωριστά, για τη Λισαβόνα, όπου δοκίμασαν τη σκακιστική τους ικανότητα εναντίον του Ιλ Μόρο, τον περίφημο πρωταθλητή σκακιού του βασιλείου του Δον Σεμπάστιαν της Πορτογαλίας. Και οι δύο τους πέτυχαν και πάλι νίκη εναντίον του Ιλ Μόρο, πρώτος ο Τζοβάνι Λεονάρντο και σύντομα ακολούθησε και ο Πάολο Μπόι.

Ο βασιλιάς Δον Σεμπάστιαν ήταν παρ' όλα αυτά γενναιόδωρος στις ανταμοιβές του. Έτσι μετά από αυτό το θρίαμβο του Τζοβάνι Λεονάρντο, ο βασιλιάς τον ανακήρυξε «Ιππότη περιπλανητή» (Il Cavaliere errante). Ο Τζιοβάνι Λεονάρντο άφησε στη συνέχεια την Πορτογαλία για να επιστρέψει στην Ιταλία. Εγκαταστάθηκε στη Νάπολη, όπου έγινε γκρανμαίτρ στο σκάκι.

Πέθανε το 1587 στο Μπιζινιάνο.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 chessgames.com. www.chessgames.com.
  2. Τα δύο του ονόματα μπορούν επίσης να εμφανιστούν και με αντίστροφη σειρά, ως Λεονάρντο Τζοβάνι.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]