Τζιμερά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Τσιμερά ή Τζιμερά (σημερινή ονομασία Atalar) είναι χωριό της περιοχής Αργυρουπόλεως (σήμερα Gümüşhane) του Πόντου. Η Τσιμερά χτίστηκε από Τραπεζούντιους, οι οποίοι εγκατέλειψαν την Τραπεζούντα ύστερα από την κατάκτησή της από τους Οθωμανούς το 1461. Μέχρι το 1922 η Τσιμερά είχε αμιγή ελληνικό πληθυσμό, ο οποίος ασχολούνταν με τη γεωργία, το εμπόριο και την κτηνοτροφία.

Κατά την ανταλλαγή πληθυσμών, η Τσιμερά είχε 800 κατοίκους, όλους Έλληνες. Αποτελούνταν από 9 μαχαλάδες (Σαββάντων, Γιωσηφάντων, Γαπάντων, Φραγκάντων, Θεοδωράντων, Σατικάντων, Ρακάν, Θεπεφτάτων και Κεϊβανάντων). Είχε τρεις εκκλησίες-ενορίες, των Γενεθλίων της Θεοτόκου (Τη Παναϊας), του Αγίου Γρηγορίου και του Αγίου Ακίνδυνου (Αε-Κίντυνον) και διτάξιο δημοτικό σχολείο.

Πόντιοι πρόσφυγες από την Τσιμερά μαζί με συμπατριώτες τους από άλλα χωριά του Πόντου, όπως τον Άγιο Φωκά, τη Μούζενα, τα Λωρία, τα χωριά της Ματσούκας , το Σίτσε, το Χατς κλπ. ήταν οι οικιστές του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, που σήμερα είναι μία από τις πιο πλούσιες και όμορφες συνοικίες (Δήμους) του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Στο Ωραιόκαστρο σήμερα υπάρχει οδός Τσιμεράς.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες από την Τσιμερά κατοίκησαν στις Πέντε Βρύσες και το Πολυδένδρι Λαγκαδά, στους Κομνηνάδες Καστοριάς, στον Κεχρόκαμπο, το Στεγνό και το Λευκάδι Καβάλας και αλλού.

Υπάρχουν χαρακτηριστικές μελωδίες σε ρυθμό «ομάλ» προερχόμενες από την Τσιμερά.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]