Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τζαμί του Αλαεντίν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζαμί του Αλαεντίν
Το τζαμί του Αλαεντίν
Χάρτης
Είδοςτζαμί
Αρχιτεκτονικήισλαμική αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°52′24″N 32°29′34″E
ΘρήσκευμαΙσλάμ
Διοικητική υπαγωγήΙκόνιο
ΧώραΤουρκία
Έναρξη κατασκευής1235
Commons page Πολυμέσα

Το τζαμί του Αλαεντίν είναι μουσουλμανικό τέμενος το οποίο βρίσκεται στο Ικόνιο, Τουρκία. Είναι το κύριο μνημείο στην ακρόπολη του Ικονίου. Το κτίριο ήταν το τέμενος του Θρόνου για τους Σελτζούκους σουλτάνους του Ρουμ και σε αυτό βρίσκεται το μαυσωλείο της δυναστείας. Κατασκευάστηκε τμηματικά ανάμεσα στα μέσα του 12ου και στα μέσα του 13ου αιώνα. Τόσο η ακρόπολη όσο και το τζαμί έχουν πάρει το όνομά τους από τον Αλαεντίν Καϊκουμπάντ Α΄.

Ακολουθώντας τη συνηθισμένη διαδικασία, οι Σελτζούκοι μετέτρεψαν τη χριστιανική βασιλική στην περιοχή σε τζαμί μετά την κατάληψη της πόλης το 1080. Πολλά από τα οικοδομικά υλικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία τα οποία ενσωματώθηκαν στο κτίριο, ιδιαίτερα οι κίονες και τα κιονόκρανα, προήλθαν από αυτή τη βασιλική και κοντινά βυζαντινά κτίρια.

Στοιχεία τοποθετούν τα πρώτα στάδια της κατασκευής την εποχή του Μασούντ Α΄.[1] Μια επιγραφή χρονολογεί το περίτεχνο μινμπάρ από έβενο το 1155· το μινμπάρ του τζαμιού αποτελεί το παλαιότερο χρονολογημένο παράδειγμα σελτζουκικής τέχνης στην Ανατολία.[2] Το πολύχρωμο κεραμικό πλαίσιο του μιχράμπ και του θόλου από πάνω χρονολογείται από την ίδια περίοδο.

Ο Καϊκαούσης Α΄ άρχισε μια ριζική ανακατασκευή το 1219. Άλλαξε την κύρια είσοδο από τα δυτικά στα βόρεια, απέναντι από το μιχράμπ. Προσέθεσε μνημειώδη πρόσοψη στη βόρεια πλευρά, με θέα την πόλη και το παλάτι. Επίσης άρχισε την κατασκευή ενός μαρμάρινου τάφου στην αυλή. Τα σχέδια του Καϊκούς αναβλήθηκαν μετά τον θάνατό του την ίδια χρονιά και ξεκίνησαν πάλι από τον αδελφό και διάδοχό του Καϊκουμπάντ Α΄. Ο Καϊκοβάδης άλλαξε πολλές από τις επιγραφές του αδελφού του και ανέφερε ότι οι βελτιώσεις ήταν δικές του. Το 1235 προσέθεσε μια μεγάλη αίθουσα, υποστηριζόμενη από 42 κίονες ανατολικά του μιχράμπ.

Ο μιναρές, το μαρμάρινο μιχράμπ (1891) και η ανατολική πόρτα, μέσω της οποίες εισέρχονται οι περισσότεροι επισκέπτες στο τέμενος, χρονολογούνται από την οθωμανική εποχή. Η ανατολική πτέρυγα του τζαμιού, κατασκευασμένη από δεύτερης χρήσης βυζαντινές και ελληνιστικές κολόνες, διαθέτει μοναδική ευρυχωρία.[3]

Οι τουρμπέδες στην αυλή

Η αυλή του τεμένους Αλαεντίν περιλαμβάνει δύο μνημειώδη μαυσωλεία ή τουρμπέδες. Σύμφωνα με μια επιγραφή στη πρόσοψη, ο Κιλίτζ Αρσλάν Β' έχτισε τον δεκαεδρικό τάφο με την κωνική οροφή.[4] Αυτό το μαυσωλείο έγινε ο τόπος ταφής της σελτζουκικής δυναστείας και στεγάζει τις σαρκοφάγους οχτώ Σελτζούκων Σουλτάνων:

Η κατασκευή του δεύτερου μαυσωλείου ξεκίνησε από τον Καϊκαούσης Α΄, αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί την εποχή του θανάτου του σουλτάνου (απ. 1219). Ο τουρμπές είναι οκτάγωνος και κατασκευασμένος από μάρμαρο. Το ημιτελές μαυσωλείο είναι γνωστό ως Αντσίζ Τουρμπέ ή Ανώνυμο Μαυσωλείο, καθώς τα ονόματα όσων είναι θαμμένοι εκεί είναι άγνωστα.

  1. Konya, The Grove Encyclopedia of Islamic Art and Architecture, Vol.2, (Oxford University Press, 2009), 391.
  2. Scott Redford, The Alâeddin Mosque in Konya Reconsidered, Artibus Asiae, Vol. 51, No. 1/2, 1991:55
  3. Architecture, The Grove Encyclopedia of Islamic Art and Architecture, Vol.2, (Oxford University Press, 2009), 117.
  4. Scott Redford, The Alâeddin Mosque in Konya Reconsidered, 55.
  • Redford, Scott (1991). «The Alâeddin Mosque in Konya Reconsidered». Artibus Asiae (Zürich: Artibus Asiae Publishers) 51 (1/2): 54–74. doi:10.2307/3249676. ISSN 0004-3648.