Τζαγκανάθα Σάμρατ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζαγκανάθα Σάμρατ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1652
Amber[1]
Θάνατος1744
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμαθηματικός
αστρονόμος

Ο Παντίτα Τζαγκανάθα Σάμρατ (1652-1744) ήταν Ινδός αστρονόμος και μαθηματικός, που υπηρέτησε στην αυλή του Τζάι Σινγκ Β΄ και ήταν επίσης ο γκουρού του.

Ο Τζαγκανάθ, του οποίου το όνομα του πατέρα του ήταν Γκανέσα[2], ενώ ο παππούς του ονομαζόταν Βιθάλα[3] ήταν από Βεδική οικογένεια[2] που καταγόταν αρχικά από τη Μαχαράστρα.

Με πρόταση του Τζάι Σινγκ, έμαθε αραβικά και περσικά, προκειμένου να σπουδάσει Ισλαμική αστρονομία[2]. Καθώς έμαθε άπταιστα αυτές τις γλώσσες, μετέφρασε κείμενα σε αυτές τις γλώσσες στα Σανσκριτικά[2]. Οι μεταφράσεις αυτές περιλαμβάνουν:

  • Ρεχά-γκανίτα, μετάφραση των Στοιχείων του Ευκλείδη από την μετάφραση του ίδιου έργου από τον Νασίρ αλ-Ντιν αλ-Τούσι στα αραβικά. Για αυτό το έργο, έπρεπε να δημιουργήσει περισσότερα από εκατό Σανσκριτικά μαθηματικούς όρους[2]
  • Σιντχάντα-σάρα-καουστούμπα, μετάφραση της Σύνταξις του Πτολεμαίου από την αραβική έκδοση του Νασίρ αλ-Ντιν αλ-Τουσί[2].

Τα πρωτότυπα έργα του περιλαμβάνουν:

  • Σιντχάντα-σάμρατ, το οποίο περιγράφει τα αστρονομικά όργανα, το σχεδιασμό και την κατασκευή τους, και τις παρατηρήσεις τους. Περιγράφει επίσης τη χρήση αυτών των παρατηρήσεων στη διόρθωση των παραμέτρων και την προετοιμασία των ημερολογίων. Αναφέρει πως ο Τζάι Σινγκ, ο οποίος νωρίτερα χρησιμοποίησε αστρονομικά όργανα (όπως ο αστρολάβος) φτιαγμένα από μέταλλο, αργότερα άλλαξε σε τεράστια υπαίθρια παρατηρητήρια, όπως το Τζαντάρ Μαντάρ), καθώς ήταν ακριβέστερα, και επίσης ήταν φτιαγμένα επίσης από πέτρα και κονίαμα αντί για τούβλο, για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις από τη φθορά, το δάκρυ και το κλίμα[2].
  • Γιάντρα-πρακάρα, το οποίο περιγράφει τα αστρονομικά όργανα, μετρήσεις, υπολογισμούς κτλ.. πιο αναλυτικά και επίσης αναφέρει τις παρατηρήσεις που έγιναν από αυτόν[2].

Ο Τζαγκανάθα έκρινε ότι όταν η θεωρία και η παρατήρηση διέφεραν, η παρατήρηση ήταν η αληθινή πραμάνα και υπερίσχυε της θεωρίας. Ενώ ο ίδιος χρησιμοποίησε και περίγραψε μια σειρά από αστρονομικά όργανα, τα τηλεσκόπια δεν ήταν ένα από αυτά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. MacTutor History of Mathematics archive. Jagannatha. Ανακτήθηκε στις 22  Μαΐου 2023.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 K. V. Sarma (1997), «Jagannātha Samrāṭ», στο: Helaine Selin, επιμ., Encyclopaedia of the History of Science, Technology, and Medicine in Non-Western Cultures, Dordrecht: Kluwer Academic Publishers, σελ. 460–61, https://books.google.com/books?id=yoiXDTXSHi4C&pg=PA460 
  3. Achar, Narahari (2007). «Jagannātha Samrāṭ». Στο: Thomas Hockey, επιμ. The Biographical Encyclopedia of Astronomers. New York: Springer, σελ. 584. ISBN 978-0-387-31022-0. http://islamsci.mcgill.ca/RASI/BEA/Jagannatha_Samrat_BEA.htm.  (PDF version, Google Books)

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Harilal Harshadarai Dhruva. "The Rekhaganita or Geometry in Sanskrit", pp. 35 ff. Bombay: Bombay Sanskrit Series, no. LXI, 1901.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Rekhaganita Sanskrit text with English introduction. Two volumes. (PDF)