Τζέρεμι Κλάρκσον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζέρεμι Κλάρκσον
Ο Τζέρεμι Κλάρκσον το 2006
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Jeremy Clarkson (Αγγλικά)
Γέννηση11 Απριλίου 1960 (1960-04-11) (63 ετών)[1]
Cumbernauld
ΚατοικίαΤσίπινγκ Νόρτον, Όξφορντσαϊρ, Αγγλία και Χερσόνησος Λανγκλες, Νήσος του Μαν
ΠαρατσούκλιJezza
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
Θρησκείααθεϊσμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[2]
ΣπουδέςΣχολή Χιλ Χάουζ
Σχολή Ρέπτον
Harlow College
The Sheffield College
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατηλεοπτικός παρουσιαστής
συγγραφέας
παραγωγός ταινιών
δημοσιογράφος[3]
ΕργοδότηςBBC (έως 2015)
W. Chump & Sons Ltd
Γνωστός γιαΠαρουσίαση
Αξιοσημείωτο έργοTop Gear
The Grand Tour
Clarkson's Farm
Περίοδος ακμής1988
Οικογένεια
ΣύζυγοςFrances Cain (1993–2014)[4]
Alex Hall (1989–1990)[5]
Ιστότοπος
www.jeremyclarkson.co.uk
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζέρεμι Τσάρλς Ρόμπερτ Κλάρκσον (Jeremy Charles Robert Clarkson, 11 Απριλίου 1960) είναι Βρετανός παρουσιαστής, δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο οποίος ειδικεύεται στα αυτοκίνητα. Έγινε γνωστός από τη συμπαρουσίαση της εκπομπής αυτοκινήτου Top Gear, μαζί με τους Ρίτσαρντ Χάμοντ και Τζέιμς Μέι, από το 2002 μέχρι το 2015[6]. Επίσης, ο Κλάρκσον έχει την δικιά του στήλη στις εφημερίδες The Sunday Times και The Sun.

Ο Κλάρκσον εργαζόταν ως τοπικός δημοσιογράφος στη Βόρεια Αγγλία, όταν ήρθε στο δημοσίο παρασκήνιο με την παρουσίαση του αρχικού Top Gear το 1988. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο Κλάρκσον έχει γίνει μια δημόσια προσωπικότητα και εμφανίζεται τακτικά στην βρετανική τηλεόραση είτε παρουσιάζοντας κάποια εκπομπή είτε ως καλεσμένος σε διάφορες εκπομπές. Εκτός από εκπομπές αυτοκινήτου, ο Κλάρκσον έχει παρουσιάσει και εκπομπές σχετικά με την ιστορία και τη μηχανική. Από το 1998 μέχρι το 2000, είχε και το δικό του chat show με τίτλο Clarkson (ελληνικά: Κλάρκσον).

Τον Ιούλιο του 2015, ο Κλάρκσον ανακοίνωσε ότι έκανε συμβόλαιο, μαζί με τους Ρίτσαρντ Χάμοντ και Τζέιμς Μέι, με το Amazon Prime για την παρουσίαση εκπομπής αυτοκινήτου.

Ο Κλάρκσον συχνά έχει προκαλέσει δημόσια αντίδραση εξαιτίας των λεγόμενών του και από την παρουσίασή του. Οι πράξεις του τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και στην παρουσίαση του Top Gear συχνά οδηγούσαν σε επικρίσεις από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, από πολιτικούς και από το κοινό. Επισής, έχει δημιουργήσει μία σημαντική έλξη από το κοινό, η οποία έχει παίξει σημαντικό ρόλο για την ανάδειξη του Top Gear ως μία από τις δημοφιλέστερες εκπομπές του BBC.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]