Τζέμινι 12

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζέμινι 12
ΟργανισμόςNASA
Χαρακτηριστικά αποστολής
Πύραυλος φορέαςTitan II GLV
Ημερομηνία εκτόξευσης11  Νοεμβρίου 1966
Τόπος εκτόξευσηςΚέιπ Κανάβεραλ
COSPAR ID1966-104A
Μάζα3.762,1 κιλά και 1.947,24 κιλά

Το Τζέμινι 12 (επίσημα Gemini XII)[1] ήταν μία επανδρωμένη διαστημική πτήση του προγράμματος Τζέμινι της NASA, που πραγματοποιήθηκε το 1966.

Το Τζέμινι 12 εκτοξεύθηκε στις 11 Νοεμβρίου του 1966 με πλήρωμα τους αστροναύτες Τζέιμς Λόβελ και Μπαζ Όλντριν και ήταν το τελευταίο επιτυχημένο διαστημικό "ραντεβού", πριν από το μεγάλο ταξίδι για τη Σελήνη[2]. Στην τελευταία πτήση του προγράμματος, το Τζέμινι 12 συνδέθηκε και πάλι με το πυραυλικό σύστημα Ατζίνα, κλείνοντας έτσι θριαμβευτικά το πρόγραμμα Τζέμινι. Επιπλέον, οι αστροναύτες είχαν την ευκαιρία να φωτογραφίσουν την ηλιακή έκλειψη. Επίσης, ο Μπαζ Ολντριν γύρισε την κάμερα προς το μέρος του έχοντας για φόντο τη Γη, όπως αυτή φαίνεται από το Διάστημα, τραβώντας την πρώτη διαστημική "σέλφι"[3].

Έπειτα από 59 περιστροφές γύρω από τη Γη, οι θριαμβευτές του Τζέμινι 12 επέστρεψαν στις 16 Νοεμβρίου στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, μετά τον τερματισμό της τετραήμερης πτήσεώς τους στο Διάστημα, η οποία έδωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το προβάδισμα έναντι της Ρωσίας για την κατάκτηση της Σελήνης. Ο Αμερικανός πρόεδρος Λίντον Τζόνσον δήλωσε: "Αι Ηνωμέναι Πολιτείαι δύνανται να είναι υπερήφανοι εκ του γεγονότος ότι κατά την διάρκειαν των τελευταίων μηνών επέτυχον επανειλημμένως να αποστείλουν δύο άνδρας εις το Διάστημα, εντός των πλέον τελειοτέρων θαλαμίσκων του Διαστήματος, και να επαναφέρουν αυτούς εις την Γην σώους και αβλαβείς".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Barton C. Hacker, James M. Grimwood, On the Shoulders of Titans: A History of Project Gemini Αρχειοθετήθηκε 2010-01-13 στο Wayback Machine., National Aeronautics and Space Administration (1977)
  2. Οι Αμερικανοί στην τελική ευθεία για τη Σελήνη, Ιστορικό Λεύκωμα 1966, σελ. 120, Καθημερινή (1997)
  3. H σέλφι του αστροναύτη Μπαζ Όλντριν και άλλες vintage φωτογραφίες Times Of Change