Τζέιμς Βαν Άλεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τζέιμς βαν Άλεν)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Τζέιμς βαν Άλεν
VanAllen.gif
Γέννηση 7  Σεπτεμβρίου 1914
Μάουντ Πλέσαντ
Θάνατος 9  Αυγούστου 2006
Αϊόβα Σίτι
Αιτία θανάτου καρδιακή ανεπάρκεια
Υπηκοότητα Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Σπουδές Πανεπιστήμιο της Άιοβα και Iowa Wesleyan College
Ιδιότητα φυσικός, αστρονόμος, επιστήμονας πυρηνικής φυσικής, καθηγητής πανεπιστημίου και καθηγητής
Εργοδότης Πανεπιστήμιο της Άιοβα και Carnegie Institution for Science
Βραβεύσεις υποτροφία Γκούγκενχαϊμ, Μετάλλιο Ελιότ Κρεσόν, βραβείο επιστημονικού επιτεύγματος Ουίλιαμ Πρόκτερ, Βραβείο Κράφουντ, Χρυσό Μετάλλιο της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, Εθνικό Μετάλλιο των Επιστημών, μετάλλιο Ουίλιαμ Μπόουι, Gerard P. Kuiper Prize, Πρόσωπο της χρονιάς και Vannevar Bush Award

Ο Τζέιμς Βαν Άλεν (James Alfred Van Allen· Mount Pleasant, Αϊόβα, 7 Σεπτεμβρίου 1914 - Αϊόβα 9 Αυγούστου 2006) ήταν Αμερικανός φυσικός που δίδαξε φυσική στο πανεπιστήμιο της Αϊόβας από το 1951 μέχρι το 1985.

Το 1958, ανακάλυψε, βασισμένος σε μετρήσεις που έκανε ο πρώτος αμερικανικός δορυφόρος, Explorer 1 και, αργότερα, ο Explorer 3, τις ζώνες που πήραν το όνομά του. Πρόκειται για περιοχές με συγκέντρωση πλάσματος γύρω από τη Γη. Ο ίδιος ο Βαν Άλεν είχε επιμείνει να συμπεριληφθεί ένας μετρητής ραδιενέργειας Γκάιγκερ στα όργανα των δορυφόρων αυτών, προκειμένου να μετρήσουν τα φορτισμένα σωματίδια γύρω από τη Γη. Η προέλευση των ζωνών αυτών συνδέεται με την κοσμική ακτινοβολία, τον ήλιο και τις πυρηνικές εκρήξεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τον άνθρωπο σε μεγάλα ύψη. Το 1992 ερευνητές ανακάλυψαν ότι η Γη δεν περιβάλλεται από δύο, αλλά από τρία στρώματα σωματιδίων. Το τρίτο στρώμα βρίσκεται σε ύψος 12.000 χλμ., ανάμεσα στις ζώνες Βαν Άλεν. Τα σωματίδια που το αποτελούν προέρχονται κατά κανόνα από άλλα αστρικά συστήματα και κατά την είσοδό τους στο ηλιακό σύστημα ωθούνται από τον ηλιακό άνεμο, με τελική κατάληξη την παγίδευσή τους από το μαγνητικό πεδίο της Γης.

Ο Βαν Άλεν, μέχρι την αποχώρησή του από το Πανεπιστήμιο, το 1985, συνέχισε να λαμβάνει μέρος στον σχεδιασμό οργάνων και πειραματικών συσκευών που τοποθετούνταν σε αμερικανικά διαστημικά οχήματα.

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα