Τζάστιν Λεχάνια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζάστιν Μετσίνγκ Λεχάνια
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση7  Απριλίου 1938
Thaba-Tseka
Θάνατος20  Ιανουαρίου 2021[1]
Μαζέρου[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΛεσότο
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
Sesotho
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
στρατιωτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαBasotho National Party
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαPrime Minister of Lesotho
Member of the National Assembly of Lesotho

Ο Στρατηγός Τζάστιν Μετσίνγκ Λεχάνια (Justin Metsing Lekhanya, 1938 - 2021) ήταν πρωθυπουργός του Λεσότο, υπουργός Αμύνης και επικεφαλής του Στρατιωτικού Συμβουλίου την περίοδο από τις 24 Ιανουαρίου 1986 ως τις 2 Μαΐου 1991.

Βιογραφία και στρατιωτική δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 7 Απριλίου του 1938 στην Τάμπα-Τσέκα του Λεσότο. Έγινε διοικητής του Στρατού και ανέτρεψε τον πρωθυπουργό Λεαμπούα Τζόναθαν σε στρατιωτικό πραξικόπημα, το 1986. Πρώτο μέλημα του Λεχάνια ήταν η βελτίωση των σχέσεων με τη Νότια Αφρική, οι οποίες είχαν επιδεινωθεί όταν ο Τζόναθαν υποστήριξε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο. Στην αρχή παραχώρησε περισσότερες εξουσίες στο Βασιλιά, στη συνέχεια όμως ήρθε σε ρήξη με το Μονάρχη και τον ανέτρεψε, σε άλλο στρατιωτικό πραξικόπημα, το 1990. Στη συνέχεια ο Βασιλιάς αποκαταστάθηκε και ο Λεχάνια ανατράπηκε και ο ίδιος σε στρατιωτικό πραξικόπημα, το 1991.

Πολιτική δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λεχάνια στη συνέχεια έγινε πρόεδρος του Εθνικού Κόμματος των Μπασότο (BNP), του κυριότερου κόμματος της Αντιπολίτευσης, το οποίο έχει λίγες έδρες στο Κοινοβούλιο και σύμφωνα με τον ίδιο το Λεχάνια, αυτό είναι αποτέλεσμα νοθείας στις εκλογικές διαδικασίες των τελευταίων ετών.

Η εκλογή του στο τιμόνι του BNP έγινε σε συνέδριο τον Μάρτιο του 1999[2] και επανεξελέγη στο συνέδριο του κόμματος που διεξήχθη στις 31 Μαρτίου και την [1η Απριλίου του 2001.[3] Στις βουλευτικές εκλογές το Μάιο του 2002 ο Λεχάνια κατήλθε ως υποψήφιος με το BNP στην εκλογική περιφέρεια του Μαντσονιάνε (Mant'sonyane), ωστόσο ηττήθηκε από τον Μασουτάνγκ Ταόλε του κυβερνώντος κόμματος (LCD) λαμβάνοντας το 28,5% των ψήφων έναντι 49,1% για τον Ταόλε.[4] Ωστόσο, εξελέγη διά της αναλογικής εκπροσώπησης στο Κοινοβούλιο.[5]

Εμπλοκή σε σκάνδαλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 31 Μαΐου 2006 ήρθη η ιδιότητα του ως βουλευτή για μικρό χρονικό διάστημα, καθώς φερόταν υπεύθυνος για εκφοβισμό του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης. Η ηγεσία του BNP φερόταν να είχε συγχωρήσει και υποβοηθήσει την ενέργεια αυτή, σύμφωνα με το τελικό πόρισμα της Επιτροπής των Προνομίων (Committee of Privileges). Η βουλευτική ιδιότητα τεσσάρων ακόμα βουλευτών του BNP ανεστάλη επίσης, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα αναφορικά με την ίδια υπόθεση.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λεχάνια απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Μασερού στις 20 Ιανουαρίου 2021.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 www.maserumetro.com/news/news/major-general-lekhanya-is-remembered/.
  2. "Committee of Privileges Reports to Parliament; Opposition MP Bereng Sekhonyana Murdered" Αρχειοθετήθηκε 2010-04-07 στο Wayback Machine., Summary of Events in Lesotho - 2nd Quarter 2006, trc.org.ls.
  3. "BNP Conference Confirms Lekhanya as Leader" Αρχειοθετήθηκε 2007-09-27 στο Wayback Machine., Summary of Events in Lesotho - 2nd Quarter 2001, trc.org.ls.
  4. "Individual Constituency Results Range from Clear Victories to Minority Votes" Αρχειοθετήθηκε 2007-09-27 στο Wayback Machine., Summary of Events in Lesotho - 2nd quarter 2002, trc.org.ls.
  5. Μέλη της Εθνοσυνέλευσης του Λεσότο (σελίδα αρχείου 2006), Ιστότοπος του Κοινοβουλίου του Λεσότο.
  6. Major General Lekhanya is remembered