Τζάσπερ Τυδώρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Τζάσπερ Τυδώρ
Jasper Tudor Siasber Tudur Manwl from Cardiff Castle cropped.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1431 (περίπου)
Χέρτφορντσαϊρ
Θάνατος 21  Δεκεμβρίου 1495
Τόπος ταφής Σόμερσετ
Υπηκοότητα Ηνωμένο Βασίλειο
Οικογένεια
Σύζυγος Catherine Woodville, Duchess of Buckingham (1485–1495)
Γονείς Όουεν Τυδώρ και Αικατερίνη του Βαλουά
Αδέλφια Ερρίκος ΣΤ΄ της Αγγλίας
Εδμόνδος του Ρίτσμοντ
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσεις Τάγμα της Περικνημίδας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Τζάσπερ Τυδώρ (Jasper Tudor, 1431 - 21/26 Δεκεμβρίου 1495), κόμης του Πέμπροουκ και 1ος δούκας του Μπέντφορντ, θείος του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Ζ΄ και αρχιτέκτονας της μεγάλης νίκης για την κατάκτηση της Αγγλίας και της Ουαλίας (1485).

Ήταν τρίτος γιος του Όουεν Τυδώρ και της Αικατερίνης Βαλουά, χήρας του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Ε΄, ετεροθαλής αδελφός του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου ΣΤ΄, που, αναγνωρίζοντας την ευγένειά του, του έδωσε τον τίτλο του κόμητος του Πέμπροουκ (1452). Δεν αναγνωρίστηκε αρχικά ο γάμος των γονέων του λόγω της μυστικότητας που έγινε, αλλά ο Ερρίκος ΣΤ΄ του αναγνώρισε όλα τα δικαιώματα του (1461), προκειμένου να τον βοηθήσει στον πόλεμο εναντίον των Υορκιστών που τον εκθρόνισαν.

Είχε εξαιρετικές στρατιωτικές ικανότητες, που τις έδειξε στον πόλεμο των Ρόδων. Τάχθηκε στο πλευρό του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου Δ΄, που τον ακολούθησε την περίοδο της προσωρινής εξορίας του (1470 - 1471), παίρνοντας μαζί του και τον ανιψιό του Ερρίκο Τυδώρ, του οποίου ο πατέρας, Εδμόνδος, είχε πεθάνει επτά μήνες πριν την γέννηση του. Βοήθησε σημαντικά τον ανιψιό του, Ερρίκο Τυδώρ, στον πόλεμο που έκανε εναντίον του σφετεριστή βασιλιά Ριχάρδου Γ΄, προκειμένου να κατακτήσει την εξουσία. Ο ανιψιός του τον αντάμειψε με τον τίτλο του δούκα του Μπέντφορντ.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Jasper Tudor της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).