Τεχνική Πομοντόρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το χρονόμετρο πομοντόρο, από το οποίο πήρε το όνομά της η τεχνική πομοντόρο.

Η τεχνική Πομοντόρο (Pomodoro) είναι μια μέθοδος διαχείρισης χρόνου που αναπτύχθηκε από τον Φραντσέσκο Τσιρίλο στα τέλη της δεκαετίας του 1980.[1] Η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί ένα χρονόμετρο για να σπάσει τον χρόνο εργασίας σε 25-λεπτα χρονικά διαστήματα που αποκαλούνται «πομοντόρο» (από την Ιταλική λέξη για την 'ντομάτα') τα οποία με την σειρά τους χωρίζονται με διαλείμματα.

Η μέθοδος βασίζεται στην ιδέα ότι τα συχνά διαλείμματα μπορούν να βελτιώσουν την νοητική εγρήγορση,[2][3] και επιδιώκει να παράσχει μια αποτελεσματική απάντηση για τον χρόνο ως γενεσιουργό αιτία άγχους όπως αναφέρεται ως προσωρινό «γίγνεσθαι» στα γραπτά του Ανρί Μπεργκσόν και του Ευγένιου Μινκόβκσι.

Υπάρχουν πέντε βασικά βήματα για την εφαρμογή της τεχνικής:

  1. απόφαση για την εργασία που έχεις να κάνεις
  2. ρύθμιση της ντομάτας (χρονομέτρου) για 25 λεπτά
  3. εκτέλεση της εργασίας μέχρι να κουδουνίσει το χρονόμετρο και τσεκάρισμα με ένα x
  4. κάνεις ένα μικρό διάλειμμα (5 λεπτά)
  5. μετά από κάθε 4 «πομοντόρο» κάνεις ένα μεγαλύτερο διάλειμμα (15–20 λεπτά))

Λανθάνουσες Αρχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι φάσεις του σχεδιασμού, της υλοποίησης, της καταγραφής, της επεξεργασίας και της απεικόνισης είναι θεμελιώδεις για την εν λόγω τεχνική. Στην φάση του σχεδιασμού οι εργασίες μπαίνουν κατά σειρά προτεραιότητας με την καταγραφή τους σε μια λίστα πραγμάτων «Που έχουμε να κάνουμε σήμερα». Αυτό κάνει τους χρήστες να εκτιμήσουν την προσπάθεια που απαιτείται για τις εργασίες. Καθώς τα «πομοντόρο» (για τους σκοπούς της τεχνικής το «πομοντόρο» αναφέρεται σε ένα αόρατο διάστημα 25-λεπτών) πραγματοποιούνται, καταγράφονται και δημιουργούν μια αίσθηση εκπλήρωσης παρέχοντας πρωτογενή δεδομένα για περαιτέρω αυτοπαρατήρηση και βελτίωση. Βασικός στόχος της τεχνικής είναι να μειώσει τις διακοπές της προσοχής μας, τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές. Κι αυτό γίνεται με την καταγραφή και την αναβολή άλλων δραστηριοτήτων που διακόπτουν το «πομοντόρο».

Εργαλεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δημιουργός της εν λόγω τεχνικής ενθαρρύνει μια όχι και τόσο τεχνολογική προσέγγιση χρησιμοποιώντας ένα μηχανικό ξυπνητήρι, χαρτί και μολύβι. Κατά την άποψή του η φυσική πράξη του κουρδίσματος του ξυπνητηριού επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα του χρήστη να ξεκινήσει μια εργασία και οι ήχοι των δεικτών του ρολογιού και του κουδουνίσματος σχετίζονται τελικά με το πως η σχέση του χρήστη με τον χρόνο θα διαμορφωθεί μέσω της τεχνικής.[1] Ειρήσθω εν παρόδω ότι η τεχνική έχει εμπνεύσει στην δημιουργία μεγάλου αριθμού εφαρμογών λογισμικού και χρονομέτρων[4] για μια μεγάλη γκάμα από πλατφόρμες, ίσως και λόγω της δημοφιλίας της τεχνικής ανάμεσα στους προγραμματιστές λογισμικού.

Όνομα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τεχνική Πομοντόρο πήρε το όνομά της από το σε σχήμα ντομάτας ξυπνητήρι που είχε πρωτοχρησιμοποιηθεί από τον δημιουργό της Φραντσέσκο Τσιρίλο, όταν ήταν ακόμα φοιτητής στο Πανεπιστήμιο[5] (Pomodoro σημαίνει ντομάτα στα Ιταλικά).

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τεχνική Πομοντόρο εκλαϊκεύτηκε μέσα από το Ίντερνετ, ιδίως μέσα από τα ιστολόγια όπως το Brainmoda,[6] το Lifehacker[7] και το The Unofficial Apple Weblog.[4]

Λογισμικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομα Πλατφόρμα Σύνδεσμος Περιγραφή
Pomodoro by Increaser διαδικτυακή https://increaser.org Δωρεάν χρονοδιακόπτης πομοντόρο με ωραία διασύνδεση.
KanbanFlow διαδικτυακή https://kanbanflow.com/ Πίνακας Kanban με χρονοδιακόπτη πομοντόρο.
tomato.es διαδικτυακή http://www.tomato.es/ Αρχειοθετήθηκε 2018-12-25 στο Wayback Machine. Έλεγχος των χρόνων και των δραστηριοτήτων με τη βοήθεια της τεχνικής Πομοντόρο.

Δείτε ακόμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Cirillo, Francesco «The Pomodoro Technique» ISBN 1445219948
  2. Shellenbarger, Sue. «No Time to Read This? Read This». WSJ. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2010. 
  3. Tambini, Arielle; Ketz, Nicholas; Davachi, Lila «Enhanced Brain Correlations during Rest Are Related to Memory for Recent Experiences» Neuron (January 2010)
  4. 4,0 4,1 «The Pomodoro Technique, or how a tomato made me more productive». Engadget. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2010. 
  5. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιανουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2010. 
  6. «Pomodoro Technique® in 5 minutes». Staffan Nöteberg's blog. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2010. 
  7. Purdy, Kevin. «The Pomodoro Technique Fights Deadline Anxiety with a Timer». Lifehacker (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2010. 

Για περισσότερο διάβασμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]