Τεμπελοχώρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Lazy Town
ΕίδοςΠαιδική Σειρά
ΔημιουργοίMagnús Scheving
ΠρωταγωνιστέςMagnús Scheving
Julianna Rose Mauriello
(1-2 κύκλος)
Stefán Karl Stefánsson
Chloe Lang (4η σεζόν-σήμερα)
ΧώραΙσλανδία
Αριθμός επεισοδίων104
Παραγωγή
Διάρκεια30 λεπτά ανά επεισόδιο
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςBoomerang
Star Channel
Προβολή16 Αυγούστου 2004
Οκτώβριος 2014
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Ιστοσελίδαhttp://www.lazytown.com

Η Lazy Town (ισλανδικά: Latibær, Ελληνικά: Τεμπελοχώρα) είναι ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα για παιδιά που γυρίστηκε στην Ισλανδία. Στα επεισόδια εμφανίζονται αληθινοί ηθοποιοί και κούκλες. Η σειρά πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ στο Nick στις 16 Αυγούστου 2004 και αναμεταδίδοταν στην Ελλάδα από το Boomerang Δημιουργήθηκε από τον Μάγκνους Σέβινγκ (Magnus Scheving), πρωταθλητή γυμναστικής και Διευθυντή Παραγωγής της LazyTown Entertainment, που πρωταγωνιστεί επίσης στη σειρά. Η σειρά είναι στον αέρα σε περισσότερες από 100 χώρες, και σε πάνω από δώδεκα γλώσσες. Συνολικά έχουν παραχθεί 104 επεισόδια LazyTown.

Από το 2009, η Lazy Town συνεχίζει με ανεξάρτητες παραγωγές, όπως το LazyTown Live! (παραστάσεις με περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και την Αυστραλία) και μια τηλεοπτική σειρά για μικρότερα παιδιά που ονομάζεται LazyTown Extra. [1]

Σενάριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κύριος χαρακτήρας είναι η Στέφανι (Julianna Rose Mauriello), που καταφθάνει στην πόλη, και προτρέπει τους νέους φίλους της Ζίγκυ (Ziggy), Τρίξι (Trixie), Στίνγκι (Stingy), Πίξελ (Pixel) και να πάνε έξω και να αθληθούν, αντί να παίζουν βιντεοπαιχνίδια. Ο θείος της, ο Δήμαρχος Μίλφορντ Μίανσγουέλ (Milford Meanswell), χρειάζεται την βοήθεια του Σπόρτακους 10 (Sportacus 10). Είναι δουλειά του Σπόρτακους να εμπνεύσει τα παιδιά να παίζουν έξω και να τα βοηθήσει στην επίλυση μικρών περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης που προκύπτουν. Ωστόσο, όλα αυτά δεν ταιριάζουν στον Ρόμπι Ρόττεν (Robbie Rotten), ένα τεμπέλη άνθρωπο που ζει σε ένα υπόγειο εργαστήρι κρυμμένο κάτω από την πόλη. Τα περισσότερα από τα επεισόδια περιλαμβάνουν το Ρόμπι Ρόττεν να ντύνεται με πολυάριθμα κοστούμια και να προσπαθεί να κάνει τον Σπόρτακους να εγκαταλείψει την πόλη για πάντα, ώστε να μπορέσει να ενθαρρύνει τα παιδιά να γίνουν τεμπέλικα και πάλι.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Lazy Town είναι ένα ζωντανό πρόγραμμα, περιέχει μέρη κουκλοθεάτρου, καθώς και μέρη ψηφιακού κινούμενου σχεδίου. Η Στέφανι, ο Σπόρτακους και ο Ρόμπι Ρόττεν ήταν οι μόνοι ανθρώπινοι χαρακτήρες έως το επεισόδιο 32, στο οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά και η Ροττενέλλα (Rottenella). Στα τελευταία επεισόδια προστέθηκαν στο καστ ο "μικρός Σπόρτακους" και το "τεμπέλικό Τζίνι". Για το υπόλοιπο των χαρακτήρων χρησιμοποιήθηκαν κούκλες.

Οι κούκλες της παράστασης δημιουργήθηκαν από το Studio Neal Scanlan[2] και την Wit Puppets[3]. Η παράσταση λαμβάνει χώρα στο στούντιο Garðabær, την Ισλανδία, το οποίο περιέχει μια από τις πιο προηγμένες εγκαταστάσεις HDTV στην Ευρώπη. Ο προϋπολογισμός για κάθε επεισόδιο είναι περίπου 1.000.000 δολάρια.[4][5]

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπόρτακους

Παίζεται από τον Μάγκνους Σέβινγκ (Magnus Scheving): Ο υπερ-ήρωας της παράστασης, κατάγεται από ένα "νησί στην Βόρεια Θάλασσα" (δηλαδή την Ισλανδία όπου και γυρίζεται η Lazy Town). Ο Σπόρτακους ενθαρρύνει τα παιδιά να φάνε "σπορ-σνακ" (δηλαδή φρούτα και λαχανικά) και να παίζουν έξω και όχι μόνο σε εσωτερικούς χώρους αναψυχής με βιντεοπαιχνίδια ή να τρώνε πρόχειρο φαγητό. Θέλει να βεβαιωθεί ότι η Lazy Town είναι χαρούμενη και γνωρίζει ότι για να γίνει αυτό πρέπει τα παιδιά να είναι υγιή και σε φόρμα. Ο Σπόρτακους είναι συνεχώς σε άσκηση και μάλιστα κάνει γυμναστική για να πάρει ενέργεια. Ο κρύσταλλος του τον προειδοποιεί όταν κάποιος χρειάζεται τη βοήθειά του. Το αδύνατό του σημείο είναι ότι αν φάει ποτέ καραμέλες, παθαίνει "κατάρρευση ζαχάρου" και χάνει κάθε ενέργειας μέχρι να φάει κάτι υγιές και πάλι.

Στέφανι

Παίζεται από την Τζουλιάννα Ρόουζ Μαουριέλλο (Julianna Rose Mauriello): Ο χαρακτήρας που εμπνέει τους πολίτες (και το σημαντικότερο, τα παιδιά) της Lazy Town να είναι ενεργά. Της αρέσει το ροζ χρώμα τόσο στα ρούχα όσο και στα μαλλιά της. Ήρθε στην πόλη για να επισκεφθεί το θείο της, τον δήμαρχο της Lazy Town. Η Στέφανι πάντοτε ενθαρρύνει τα παιδιά να πάνε έξω και να παίξουνε και σε κάθε περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες του Ρόμπι Ρόττεν να σαμποτάρει τις προσπάθειές της. Αλλά όταν ζητήσει την βοήθεια του Σπόρτακους, ολόκληρη η πόλη εργάζεται από κοινού για να κάνουν την Lazy Town καλύτερο μέρος για να ζήσουν. Η Στέφανι αγαπά το χορό. Ονειρεύεται να σπουδάσει σε μια διάσημη σχολή χορού.

Ρόμπι Ρόττεν

Παίζεται από τον Στεφάν Καρλ Στέφανσον (Stefán Karl Stefansson). Πάντα προσπαθεί να πείσει τα παιδιά να τρώνε πρόχειρο φαγητό και να εξορίσει τον Σπόρτακους από την Lazy Town. Θέλει να βεβαιωθεί ότι η Lazy Town θα παραμένει ήρεμη και τεμπέλικη, όπως ήταν πριν από την άφιξη των Σπόρτακους και Στέφανι. Ζει σε μία υπόγεια φωλιά και κατασκοπεύει τα παιδιά μέσω τηλεσκόπιου.


Κούκλες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ζίγκι -κίνηση και φωνή: Γκουντμουντούρ Θορ Κάρασον[6]- Αγαπά να τρώει καραμέλες και γλυκά, ιδίως γλειφιτζούρια.
  • Στίνγκι -κίνηση και φωνή: Τζόντι Άισελμπέργκερ (Jodi Eichelberger)- Λέει συχνά «Είναι δικό μου!» και έχει το δικό του τραγούδι με αυτό το όνομα. Μπορεί να παίξει επίσης φυσαρμόνικα. Έχει ένα κίτρινο αυτοκίνητο και έναν ροζ κουμπαρά σε σχήμα γουρουνιού, με το όνομα Πίγκι (Piggy).
  • Τρίξι -κίνηση και φωνή: Σάρα Μπούργκες (Sarah Burgess)- Η Τρίξι αποκαλεί την Στέφανι «Ροζούλα» και είναι πολύ ζημιάρα, άτακτη και θαρραλέα.
  • Πίξελ -κίνηση: Ρον Μπινιόν (Ron Binion), φωνή: Τζούλι Γουέστγουντ (Julie Westwood)/ Κόμπι Πάουελ (Kobie Powell)- Ο χαρακτήρας του παίζει πάρα πολύ στον υπολογιστή. Επιλέγει μικροεφευρέσεις που θα τον βοηθήσουν να αποφύγει να κάνει κάτι, όπως π.χ. ένα μηχάνημα για να δένει τα παπούτσια του ή ένα μηχάνημα που «κάνει τα πάντα για σένα». Αγαπά τους υπολογιστές, την τεχνολογία και τις μικροεφεύρεσεις.
  • Ο Δήμαρχος Μίλφορντ Μίανσγουέλ -κίνηση και φωνή: Ντέιβιντ Μάθιου Φέλντμαν (David Matthew Feldman)- Αγαπά την ανιψιά του, την Στέφανι πολύ, και καλεί τον Σπόρτακους όποτε νιώθει λυπημένος ή έχει κατάθλιψη. Είναι επίσης γνωστός για την φράση «Ω, Θεέ μου!» που χρησιμοποιεί όλη την ώρα όταν κάτι είναι λάθος.
  • Μπέσσυ Μπίζιμπάντι (Bessie Busybody) -κίνηση και φωνή: Τζούλι Γουέστγουντ- Θέλει να γνωρίζει κάθε νέα τάση της μόδας και αγαπά να μιλάει στο κινητό.
    • Έλληνες Μεταγλωττιστές
  • Σοφία Παναηλίδου
  • Αργύρης Παυλίδης
  • Χρυσούλα Παπαδοπούλου
  • Γιώργος Πετρόχειλος

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2005
  • Η σειρά Lazy Town κέρδισε το βραβείο EDDA (ισλανδική διοργάνωση ισάξια των βραβείων BAFTA ή Oscar) για τον Σχεδιασμό. Επίσης ήταν υποψήφια σε ακόμα 4 κατηγορίες: Κοστουμιών, Κινηματογράφησης και Επεξεργασίας, Σεναρίου και τηλεοπτικής δραματικής/κωμικής εκπομπής.[7][8]
2006
  • Κέρδισε το βραβείο BAFTA Children's στην διεθνή κατηγορία.[9]
  • Η Τζουλιάννα Ρόουζ Μαουιέλλο κέρδισε το βραβείο Daytime Emmy για τον ρόλο της στην σειρά σαν Στέφανι.[10]
  • Ο Μάγκνους Σέβινγκ έλαβε βραβείο για την συνολική του συνεισφορά στα Icelandic EDDA ως ιδρυτής και δημιουργός της LazyTown franchise. Ο πρόεδρος της Ισλανδίας παρέδωσε το βραβείο στον Σέβινγκ.[11]
2007
  • Η σειρά έλαβε δύο Daytime Emmy Award υποψηφιότητες – Στην πρώτη αναγνωρίζοντας στον Μάγνους Σέβινγκ και στον Τζόναθαν Τζάντζ (Jonathan Judge) «εξαιρετική σκηνοθετική δυνότητα στο τμήμα των παιδικών παραγωγών». Η δεύτερη υποψηφιότητα αφορούσε τον συνθέτη Μάνι Σβάβαρσον (Mani Svavarsson) για το «εξαιρετικό επίτευγμα στην μουσική παραγωγή και σύνθεση».[13]
  • Η σειρά έλαβε το βραβείο BAFTA Children's στην διεθνή κατηγορία.[14]
2008
  • Η σειρά έλαβε το βραβείο BAFTA Children's στην διεθνή κατηγορία.[15]
  • Η σειρά έλαβε 5 βραβεία EDDA στις κατηγορίες: Best TV Show, Best Costumes, Best Makeup, Best Sound και Best Stage Design.[16]
  • Ο Σέβινγκ έλαβε το βραβείο PROTOS από το πανεπιστήμιο Panamericana Sede México.[17]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://www.imdb.com/name/nm1550194/
  2. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2011. 
  3. http://www.imdb.com/title/tt0396991/awards
  4. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2011. 
  5. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2011. 
  6. http://www.imdb.com/name/nm1550194/
  7. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2011. 
  8. http://www.imdb.com/title/tt0396991/awards
  9. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2011. 
  10. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2011. 
  11. http://www.youtube.com/watch?v=5wrcNARJnzA
  12. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2011. 
  13. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2011. 
  14. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2011. 
  15. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Οκτωβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2011. 
  16. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2011. 
  17. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]