Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τείχος Δυμαίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τείχος Δυμαίων
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Τείχος Δυμαίων
38°9′23″N 21°24′10″E
ΧώραΕλλάδα
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Δυτικής Αχαΐας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Άποψη του Τείχους των Δυμαίων.
Τμήμα του Τείχους των Δυμαίων όπου διακρίνεται μεσαιωνική οχύρωση.
Άποψη από το βόρειο τμήμα του Τείχους των Δυμαίων.
Βόρειο Τμήμα του Τείχους των Δυμαίων.

Το Τείχος ΔυμαίωνΚάστρο της Καλόγριας) είναι προϊστορική μυκηναϊκή ακρόπολη στην Αχαΐα.

Το τείχος χτίστηκε στην τελική (ύστερη) νεολιθική περίοδο και έμεινε σε χρήση μέχρι την Ενετοκρατία. Χρησιμοποιήθηκε ξανά το 1943 από τις ιταλικές και γερμανικές δυνάμεις κατοχής που γκρέμισαν μέρος των τειχών για να ανοίξουν είσοδο για αυτοκίνητα και οχήματα και κατασκευάζοντας πολυβολεία. Βρίσκεται περίπου 35 χιλιόμετρα μακριά από την Πάτρα και είναι χτισμένο στο ακρωτήριο του Αράξου, στα Μαύρα βουνά.

Τα τείχη του κάστρου ήταν κυκλώπεια, είχαν μήκος 200 μέτρα, ύψος 10 μέτρα και πάχος 5 μέτρα[1]. Το Τείχος των Δυμαίων διασώζεται ακόμα και σήμερα και κατά καιρούς γίνονται εργασίες αναστηλώσεως του.

Ονομάζεται Τείχος Δυμαίων γιατί βρισκόταν στην Δυμαία χώρα και Κάστρο της Καλόγριας (σύγχρονη ονομασία) από την ομώνυμη παραλία που βρίσκεται κοντά του.

Σύμφωνα με την μυθολογία το τείχος το έχτισε ο Ηρακλής όταν πολεμούσε τους Ηλείους του Αυγεία και το χρησιμοποίησε σαν ορμητήριο του[2][3]. Το τείχος ήταν μια οχυρή θέση που προστάτευε την κατοικία του ηγεμόνα της περιοχής και αποτελούσε το διοικητικό της κέντρο[4].

Το τείχος χρησιμοποιήθηκε σαν ορμητήριο των Δυμαίων κατά των Ηλείων, και μάλιστα περίπου το 220 π.χ. καταλήφθηκε από τους Ηλείους και τον στρατηγό Ευριπίδα για να το ξαναπάρουν πίσω οι Δυμαίοι με τη βοήθεια του Φιλίππου Ε΄[5].

Κατά την Φραγκοκρατία στην περιοχή αναφέρεται το Κάστρο του Φαναρίου της Μάλτας, που πιθανολογείται ότι ήταν το τείχος Δυμαίων όπου χρησιμοποιείτο και από τους Βυζαντινούς.

Από αρχαιολόγους πιστεύεται ότι στην θέση του ήταν κατά την αρχαιότητα η αχαϊκή πολίχνη Λάρισα.

  1. «hellas.teipir, prefecture KatoAxagia». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Μαρτίου 2009. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2008. 
  2. [...] ἐξελθὼν κατέλαβε παρὰ τὸν Ἄραξον φρούριον τῶν Δυμαίων εὔκαιρον τὸ καλούμενον Τεῖχος· ὅ φασιν οἱ μῦθοι τὸ παλαιὸν Ἡρακλέα πολεμοῦντα τοῖς Ἠλείοις ἐποικοδομῆσαι, βουλόμενον ὁρμητηρίῳ χρῆσθαι τούτῳ κατ´ αὐτῶν. [...] Πολύβιου Ιστορίαι Δ΄ 4,59
  3. [...] ἧκε πρὸς τὸ φρούριον, ὃ καλεῖται μὲν Τεῖχος, πρόκειται δὲ τῆς Δυμαίων χώρας· [...] Πολύβιου Ιστορίαι Δ΄ 4,83
  4. «Δήμος Λαρισσού». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιανουαρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2008. 
  5. Κατὰ δὲ τοὺς αὐτοὺς καιροὺς Εὐριπίδας, ὃς ἦν ἀπεσταλμένος ὑπὸ τῶν Αἰτωλῶν στρατηγὸς τοῖς Ἠλείοις, καταδραμὼν τὴν Δυμαίων καὶ Φαραιέων, ἔτι [...] τὸ δὲ μέγιστον, γεγονότας ἀρχηγοὺς τοῦ τῶν Ἀχαιῶν συστήματος. Πολύβιου Ιστορίαι Δ΄ , κεφάλαια , 4,59 - 4,60
    Μετὰ δὲ ταῦτα ἀναζεύξας ὁ βασιλεύς, καὶ ποιησάμενος τὴν πορείαν διὰ Πατρῶν καὶ Δύμης, ἧκε πρὸς τὸ φρούριον, ὃ καλεῖται μὲν Τεῖχος, πρόκειται δὲ τῆς Δυμαίων χώρας· κατέσχον δ´ αὐτὸ μικροῖς ἔμπροσθεν χρόνοις, καθάπερ ἀνώτερον ε [...] Πολύβιου Ιστορίαι Δ΄ , κεφάλαιο 4,83

Βιβλιογραφία - Πηγές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]