Τα τέκνα του πλοιάρχου Γκραντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τα τέκνα του πλοιάρχου Γκραντ
ΣυγγραφέαςΙούλιος Βερν[1]
ΤίτλοςLes Enfants du capitaine Grant
ΓλώσσαΓαλλικά
Ημερομηνία δημιουργίας1865
Ημερομηνία δημοσίευσης1868
1860
1864
Μορφήμυθιστόρημα
ΣειράΦανταστικά ταξίδια
Captain Nemo trilogy
ΧαρακτήρεςTom Ayrton, Jacques Paganel, Lord Glenarvan και Thalcave
Τόπος37th parallel south
Παταγονία
Αυστραλία
Νέα Ζηλανδία
Maria Theresa Reef
Πρώτη έκδοσηΠιερ-Ζουλ Ετζέλ
ΠροηγούμενοΑπό τη Γη στη Σελήνη
Επόμενο20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Τα τέκνα του πλοιάρχου Γκραντ (γαλλικά: Les Enfants du capitaine Grant) είναι μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα Ιουλίου Βερν το οποίο δημοσιεύθηκε το 1867-1868. Η αρχική έκδοση έγινε από τον Pierre-Jules Hetzel και περιέχει εικονογραφήσεις του Édouard Riou. Το 1876 επαναδημοσιεύτηκε από τον εκδοτικό οίκο George Routledge & Sons ως τρίτομο έργο με τίτλο «A Voyage Round The World» (Ένα ταξίδι στον κόσμο). Οι τρεις τόμοι είχαν υπότιτλους «Νότια Αμερική», «Αυστραλία» και «Νέα Ζηλανδία».

Περίληψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βιβλίο περιγράφει την ιστορία της αναζήτησης του ναυαγού πλοιάρχου Γκραν. Αφού το πλοίο του «Βρετάνια» ναυάγησε, ο πλοίαρχος Γκραν βρέθηκε σε ένα έρημο νησί από το οποίο πέταξε ένα μπουκάλι με τις συντεταγμένες στις οποίες βρισκόταν προσμένοντας σε βοήθεια. Ο λόρδος και η λαίδη Γκλέναρβαν βρήκαν το μπουκάλι στη Σκωτία και ανακοίνωσαν το περιεχόμενό του σε μια εφημερίδα. Έτσι, τα παιδιά του πλοιάρχου Γκραν, ήρθαν σε επαφή μαζί τους ζητώντας πληροφορίες. Η Βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να ξεκινήσει μια αποστολή διάσωσης, αλλά ο λόρδος και η λαίδη Γκλέναρβαν, λόγω του αδιεξόδου στο οποίο είχαν περιέλθει τα παιδιά, αποφασίζουν να το κάνουν μόνοι τους. Η δυσκολία είναι ότι οι συντεταγμένες έχουν σβηστεί και μόνο το γεωγραφικό πλάτος είναι γνωστό. Έτσι, ξεκινούν για τη Νότια Αμερική με τη θαλαμηγό τους «Ντίνκαν». Διερευνούν μεταξύ άλλων, την Παταγονία, το νησί του Άμστερνταμ και την Αυστραλία.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, συναντούν ένα πρώην μέλος του «Βρετάνια», τον Άυρτον, ο οποίος προτείνει να τους οδηγήσει στο χώρο του ναυαγίου. Ωστόσο αποκαλύπτεται ότι δεν ήταν παρών κατά τη διάρκεια της απώλειας του «Βρετάνια», αλλά εγκαταλείφθηκε στην Αυστραλία λόγω της ανταρσίας που σχεδίασε. Προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο του «Ντίνκαν» και εγκαταλείπει τους Γκλέναρβαν, τα παιδιά του Γκραν και άλλους στην Αυστραλία, οι οποίοι πιστεύουν ότι το «Ντίνκαν» έχει πλέον χαθεί. Προσπαθούν λοιπόν να επιστρέψουν στην Ευρώπη, μέσω Νέας Ζηλανδίας, αλλά το πλοίο τους ναυαγεί και αιχμαλωτίζονται από μια φυλή Μαορί. Καταφέρνουν να ξεφύγουν νύχτα και επιβιβάζονται σε ένα πλοίο, το οποίο ανακαλύπτουν προς έκπληξή τους ότι είναι το «Ντίνκαν»! Από τον Άυρτον, που πλέον είναι κρατούμενος, ζητείται να αναφέρει οτιδήποτε γνωρίζει για τον πλοίαρχο Γκραν και ως αντάλλαγμα συμφωνείται να εγκαταλειφθεί σε ένα ερημικό νησί αντί να δικαστεί. Το «Ντίνκαν» ξεκινάει για το νησί Τάβορ, το οποίο τελικά ήταν το καταφύγιο του πλοιάρχου Γκραν. Ο Γκραν διασώζεται και στη θέση του αφήνουν τον Άυρτον να ζήσει απομονωμένος ανάμεσα στα άγρια θηρία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. BNE authority file. XX2222165. Ανακτήθηκε στις 28  Μαΐου 2020.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]