Τα πέντε λαγωνικά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα Πέντε Λαγωνικά και ο Σκύλος (αγγλ: The Five Find-Outers and the Dog), γνωστά και ως Τα Πέντε Λαγωνικά, είναι μια σειρά παιδικών βιβλίων μυστηρίου της συγγραφέως Ένιντ Μπλάιτον.[1] Η σειρά εκδόθηκε για πρώτη φορά από το 1943 έως το 1961. Τοποθετείται στο φανταστικό χωριό Πήτερσγουντ, κοντά στο Μάρλοου του Μπάκιγχαμσαϊρ. Τα κεντρικά πρόσωπα είναι μια παρέα πέντε παιδιών μαζί με το σκύλο τους ; ο Λάρρυ (Λώρενς Ντέικιν), η Νταίζι (Μάργκαρετ Ντέικιν), ο Πίπης (Φίλιππος Χίλτον), η Μπέττυ (Ελίζαμπεθ Χίλτον), ο Χοντρούλης (Φρέντερικ Τρότβιλ) και ο Μπάστερ, το σκυλί του Χοντρούλη.

Αυτή η παρέα μπλέκεται σε κάποιο μυστήριο σχεδόν σε όλες τις διακοπές τους από το σχολείο και πάντα λύνει το παζλ του μυστηρίου πριν τον κύριο Γκούνη, τον αστυνομικό του χωριού.

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Πέντε Λαγωνικά και ο Σκύλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Φρειδερικός "Χοντρούλης" Τρότβιλ - ο αρχηγός των Πέντε Λαγωνικών από το τρίτο βιβλίο και έπειτα, όταν παρουσιάζει στους άλλους πώς να χρησιμοποιούν αόρατο μελάνι και πώς να δραπατεύουν από ένα κλειδωμένο δωμάτιο. Τα άλλα παιδιά του έχουν δώσει το ψευδώνυμο Χοντρούλης από τα αρχικά του ονόματός του Frederick Algernon Trotteville (FAT / Χοντρός) και από την σωματική του διάπλαση. Όντας μοναχοπαίδι, λαμβάνει γενναιόδωρα χαρτζιλίκια από τους γονείς του και τους πλούσιους συγγενείς του αλλά ο Χοντρούλης είναι πάντα πρόθυμος να μοιραστεί τα χρήματά του με την ομάδα - συχνά αγοράζοντας κέικ, αναψυκτικά και παγωτά. Ο Χοντρούλης χρησιμοποιεί επίσης το χαρτζιλίκι του για να χρηματοδοτεί τα ενδιαφέροντά του στις μεταμφιέσεις ενώ διαθέτει μια μεγάλη συλλογή από ρούχα, περούκες, ψεύτικα μάγουλα, ψεύτικα δόντια, μπογιές και άλλα υλικά στο κρυσφήγετό του στο βάθος του κήπου. Αν και καυχησιάρης εκ φύσεως, μαθαίνει να είναι πιο μετριοπαθής καθώς η καυχησιά του προκαλεί την ενόχληση των υπόλοιπων παιδιών. Ο Χοντρούλης είναι επιδέξιος ρήτορας και ποιητής και μπορεί να δημιουργήσει εύκολα ποίηση. Είναι προφανώς ο καλύτερος μαθητής της τάξης του στο οικοτροφείο που πηγαίνει και φιλοδοξεί να γίνει ντετέκτιβ όταν μεγαλώσει. Η Μπέττυ λατρεύει τον Χοντρούλη και του είναι αρκετά πιστή.
  • Λώρενς "Λάρρυ" Ντέικιν - ο μεγαλύτερος σε ηλικία από τους πέντε και ο αρχικός αρχηγός των Πέντε Λαγωνικών, δίνοντας την θέση στον Χοντρούλη στην αρχή του τρίτου βιβλίου. Ο Λάρρυ ενοχλείται μερικές φορές από την καυχησιά του Χοντρούλη. Είναι ο μεγαλύτερος αδερφός της Νταίζη και ο πρώτος χαρακτήρας που εμφανίζεται στην σειρά βιβλίων αλλά αναπτύσσεται σε μικρότερο βαθμό από τους άλλους χαρακτήρες καθώς τα βιβλία συνεχίζονται.
  • Μάργκαρετ "Νταίζη" Ντέικιν - η μικρότερη αδερφή του Λάρρυ. Η δημιουργία των Πέντε Λαγωνικών ήταν ιδέα της Νταίζη. Είναι ιδιαίτερα καλή στο να σκέφτεται σχέδια και ιδέες. Είναι ένα χρόνο μικρότερη από τον Λάρρυ και έχει την ίδια ηλικία με τον Πίπη και τον Χοντρούλη.
  • Φίλιπ "Πίπης" Χίλτον - Έχει την ίδια ηλικία με την Νταίζη και είναι λίγα χρόνια μεγαλύτερος από την Μπέττυ, την μικρότερη αδερφή του την οποία συχνά πειράζει. Σε αντίθεση με τους μάλλον αδιάφορους γονείς του Χοντρούλη, ο κύριος και η κυρία Χίλτον είναι αρκετά αυστηροί και συχνά προβάλλουν μια αιχμηρή άποψη για τις δραστηριότητες της Μπέττυ και του Πίπη, επιθυμώντας ειδικά ο Πίπης να αφιερώνει την ίδια ποσότητα ενέργειας και στο σχολείο του. Στο Μυστήριο του Κρυμμένου Σπιτιού ο κύριος και η κυρία Χίλτον απαγορεύουν στον Πίπη και την Μπέττυ να εμπλέκονται σε μυστήρια αλλά τα παιδιά βρίσκονται μπλεγμένα σε ένα από αυτά.
  • Ελίζαμπεθ "Μπέττυ" Χίλτον - η μικρότερη αδερφή του Πίπη και το μικρότερο σε ηλικία μέλος των Πέντε Λαγωνικών. Λατρεύει τον Χοντρούλη και αυτός την αγαπά. Αν και η μικρότερη της παρέας, η Μπέττυ αποδεικνύει ότι είναι ένα αξιόλογο μέλος. Είναι πολύ παρατηρητική, προσφέρει πολύτιμες ιδέες που βοηθούν τον Χοντρούλη στην επίλυση μερικών από τα δυσκολότερα μυστήρια - όπως στο Μυστήριο της Γάτας με την Παντομίμα όταν αναφέρει την καλύτερη ιδέα στην οποία ο Χοντρούλης αναφωνεί : "Μπέττυ! Η καλή, η έξυπνη Μπέττυ! Το βρήκε! Το έλυσε! Μπέττυ, αξίζεις να είσαι ο αρχηγός των Πέντε Λαγωνικών! Ω Θεέ μου! Μπέττυ, γιατί, γιατί, γιατί δεν το σκέφτηκα νωρίτερα?" Η Μπέττυ είναι αυτή που σκέφτηκε το όνομα "Τα Πέντε Λαγωνικά και ο Σκύλος".
  • Μπάστερ - Το μαύρο σκωτσέζικο τεριέ του Χοντρούλη. Πιστεύει ότι είναι όλος ο κόσμος για τον Χοντρούλη και το αγαπημένο του χόμπι είναι να μπλέκεται στα πόδια του κυρίου Γκούνη. Το αγαπημένο του φαγητό είναι τα μπισκότα. Ο Λάρρυ, ο Πίπης και η Νταίζη επιτρέπουν στον Χοντρούλη να συμμετέχει στην ομάδα τους χάρη στον Μπάστερ.

Διάρκεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο πρώτο βιβλίο ο Λάρρυ είναι 13 ετών, ο Χοντρούλης, ο Πίπης και η Νταίζη είναι 12 ενώ η Μπέττυ είναι 8. Η Μπέττυ πηγαίνει σε ολοήμερο σχολείο ενώ όλοι οι υπόλοιποι πηγαίνουν στο γυμνάσιο, το οποίο δεν αρέσει της Μπέττυ επειδή οι υπόλοιποι είναι φίλοι στο σχολείο και η ίδια τους βλέπει μόνο στις διακοπές. Τα βιβλία λαμβάνουν χώρα σε συνεχόμενες διακοπές του σχολείου, ξεκινώντας από τις διακοπές του Πάσχα και εναλλάσσοντας τις καλοκαιρινές και τις χριστουγεννιατικές διακοπές. Κατά την διάρκεια κάθε περιόδου διακοπών τα παιδιά λύνουν ένα μυστήριο - μέχρι Το Μυστήριο του Αόρατου Κλέφτη (καλοκαιρινές διακοπές), μετά το οποίο υπάρχει ένα διάλειμμα μέχρι τις επόμενες καλοκαιρινές διακοπές όπου λύνουν το Μυστήριο του Χαμένου Πρίγκηπα.

Βιβλία[2][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το μυστήριο της χαμένης γάτας
  2. Το μυστήριο του σκοτεινού σπιτιού
  3. Το μυστήριο του πύργου
  4. Το μυστήριο του χαμένου πρίγκηπα
  5. Το μυστήριο του αόρατου κλέφτη
  6. Το μυστήριο των ανωνύμων γραμμάτων
  7. Το μυστήριο του καμένου σπιτιού
  8. Το μυστήριο του χαμένου άντρα
  9. Το μυστήριο του χαμένου μενταγιόν
  10. Το μυστήριο του μυστικού δωματίου
  11. Το μυστήριο του εξοχικού σπιτιού
  12. Το μυστήριο του μονοπατιού
  13. Το μυστήριο των παράξενων μηνυμάτων
  14. Το μυστήριο της γάτας με την παντομίμα
  15. Το μυστήριο του παράξενου δέματος

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ιστοσελίδα της συγγραφέως http://www.enidblytonsociety.co.uk/
  2. Κατάλογος των 15 βιβλίων της σειράς στα αγγλικά http://www.enidblytonsociety.co.uk/five-find-outers.php#fivefindouters