Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τα Τρία Μικρά Γουρουνάκια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα τρία μικρά γουρουνάκια είναι ένας μύθος που αναφέρεται σε τρία μικρά γουρουνάκια που χτίζουν τρία σπίτια διαφορετικών υλικών. Ένας μεγάλος κακός λύκος φυσά τα σπίτια των πρώτων δύο γουρουνιών, που ήταν φτιαγμένα από άχυρο και ξύλο αντίστοιχα, αλλά δεν κατάφερε να καταστρέψει το τρίτο σπίτι του γουρουνιού, που ήταν κατασκευασμένο από τούβλα. Οι τυπωμένες εκδόσεις του μύθου, χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1840, αλλά η ίδια η ιστορία είναι πολύ μεγαλύτερης ηλικίας. Οι φράσεις που χρησιμοποιούνται στην ιστορία, καθώς και τα διάφορα ηθικά διλήμματα που αντλούνται από αυτήν, έχουν ενσωματωθεί στη δυτική κουλτούρα. Πολλές εκδόσεις των τριών μικρών γουρουνιών έχουν αναδημιουργηθεί ή έχουν τροποποιηθεί με τα χρόνια, μερικές φορές καθιστώντας τον λύκο έναν καλό χαρακτήρα. Πρόκειται για ένα είδος B124 [1] στο σύστημα ταξινόμησης Aarne-Thompson.

Παραδοσιακές εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικονογράφηση από τον Τζόζεφ Τζέικομπς, Αγγλικά παραμύθια (Νέα Υόρκη, 1895)

Τα τρία μικρά γουρουνάκια συμπεριλήφθηκαν στο The Nursery Rhymes της Αγγλίας (Λονδίνο και Νέα Υόρκη, π.1886), από τον James Halliwell-Phillipps. [2] Η ιστορία στην αδιαμφισβήτητα γνωστή μορφή της εμφανίστηκε στα Αγγλικά παραμύθια του Τζόζεφ Τζέικομπς, που εκδόθηκε για πρώτη φορά στις 19 Ιουνίου 1890 έχοντας τον Halliwell ως πηγή του. [3]

Η ιστορία αρχίζει με τους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες να αποστέλλονται στον κόσμο από τη μητέρα τους, για να "αναζητήσουν την περιουσία τους". Το πρώτο γουρουνάκι έχτισε ένα σπίτι από άχυρο, αλλά ένας λύκος φυσάει και το καταβροχθίζει. Το δεύτερο γουρουνάκι έχτισε ένα σπίτι από ξύλο, το οποίο και αυτό ο λύκος φυσάει και το ρίχνει κάτω, και το δεύτερο μικρό γουρουνάκι καταβροχθίζεται. Σε κάθε επαφή μεταξύ λύκου και γουρουνιών λέγονται οι παροιμιώδεις φράσεις, και συγκεκριμένα:

"Γουρουνάκι, γουρουνάκι, άσε με να μπω."

"Όχι, όχι με τίποτα δεν θα σε αφήσω."

"Τότε θα φυσήξω, θα ξεφυσήξω και το σπίτι σου θα γκρεμίσω."

Το τρίτο γουρουνάκι χτίζει το σπίτι του με τούβλα, εικονογράφηση του Λέοναρντ Λέσλι Μπρουκ, 1905

Το τρίτο γουρουνάκι έχτισε ένα σπίτι από τούβλα. Ο λύκος δεν κατάφερε να γκρεμίσει το σπίτι. Στη συνέχεια προσπαθεί να ξεγελάσει το γουρουνάκι για να βγει από το σπίτι, ζητώντας του να τον συναντήσει σε διάφορα μέρη, αλλά κάθε φορά το γουρουνάκι υπερέχει σε εξυπνάδα. Τέλος, ο λύκος αποφασίζει να μπει από την καμινάδα, οπότε το γουρουνάκι παγιδεύει τον λύκο σε ένα καζάνι με βραστό νερό, κλείνει το καπάκι, στη συνέχεια τον μαγειρεύει και τον τρώει. Σε ορισμένες εκδοχές, ο πρώτος και ο δεύτερος μικρός χοίρος δεν καταβροχθίζονται από τον λύκο, αφού κατεδαφίσει τα σπίτια τους, αλλά αντ' αυτού τρέχουν στο σπίτι του αδελφού τους και αφού ο λύκος πέσει κάτω από την καμινάδα είτε πεθαίνει, όπως στο αρχικό, είτε φεύγει και δεν επιστρέφει ποτέ για να φάει τα τρία γουρουνάκια, που επιβιώνουν και στις δύο περιπτώσεις.

Η ιστορία χρησιμοποιεί τον λογοτεχνικό κανόνα των τριών, που εκφράζεται σε αυτή την περίπτωση ως ένα «τρισδιάστατο», καθώς το τρίτο σπίτι του τρίτου γουρουνιού αποδεικνύεται ότι είναι το μόνο που είναι επαρκές για να αντισταθεί στον λύκο. [4] Παραλλαγές της ιστορίας εμφανίστηκαν στον Θείο Remus: τα τραγούδια και οι λέξεις του το 1881. Η ιστορία έκανε επίσης μια εμφάνιση στις Νύχτες με τον Θείο Remus το 1883, και από τον Joel Chandler Harris, όπου τα γουρουνάκια αντικαταστάθηκαν από το κουνέλι Brer . Ο Άντριου Λανγκ το συμπεριέλαβε στο βιβλίο του Green Book Fairy, το οποίο δημοσιεύθηκε το 1892, αλλά δεν ανέφερε την πηγή του. Σε αντίθεση με την εκδοχή του Jacobs, που άφησε τα γουρουνάκια ανώνυμα, η επανάληψη του Lang ονόμασε τα γουρουνάκια: Browny, Whitey και Blacky. Απομονώθηκε επίσης εξερευνώντας τον χαρακτήρα κάθε γουρουνιού και αναλύοντας λεπτομερώς την αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Ο ανταγωνιστής αυτής της έκδοσης είναι μια αλεπού, όχι ένας λύκος. Τα σπίτια των γουρουνιών είναι κατασκευασμένα από λάσπη, λάχανο ή τούβλο. Ο Blacky, το τρίτο γουρουνάκι, διασώζει τον αδελφό του και την αδερφή του από την αλεπού, αφού η αλεπού είχε νικήσει.

Αργότερες προσαρμογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Disney cartoon[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πιο γνωστή εκδοχή της ιστορίας είναι το βραβευμένο Silly Symphony cartoon του 1933, το οποίο δημιουργήθηκε από τον Γουώλτ Ντίσνεϋ. Η παραγωγή ονόμασε τους χαρακτήρες: Fifer Pig, Fiddler Pig και Practical Pig. Τα πρώτα δύο απεικονίζονται ως τόσο επιπόλαια όσο και αλαζονικά. Η ιστορία έχει κάπως μαλακώσει.Τα πρώτα δύο γουρουνάκια χάνουν και πάλι τα σπίτια τους από τον λύκο, αλλά του ξεφεύγουν. Επίσης, ο λύκος δεν βράζει μέχρι θανάτου, απλά καίγεται και τρέχει μακριά. Τρία σίκουελ ακολούθησαν σύντομα το 1934, 1936 και 1939 αντίστοιχα ως αποτέλεσμα της σύντομης δημοτικότητας.

Οι Fifer Pig, Fiddler Pig, Practical Pig και ο μεγάλος κακός λύκος εμφανίστηκαν στη σειρά 2001 του House of Mouse της Disney σε πολλά επεισόδια και πάλι στα μαγικά Χριστούγεννα του Mickey: Χιονισμένο στο House of Mouse . Τα τρία γουρουνάκια μπορούν να προβληθούν στα Walt Disney Parks και Resorts ως ευπρόσδεκτοι χαρακτήρες. [5]

Εκδόσεις Warner Brothers και MGM[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1942, υπήρχε μια έκδοση Merrie Melodies, τα Γουρουνάκια σε μια Polka, η οποία ήταν μια σοβαρή μουσική επεξεργασία, συν το συνηθισμένο οπτικό χιούμορ Friz Freleng . Είναι μια παρωδία σχετικά τόσο για την έκδοση της Disney, όσο και για την ίδια τη Φαντασία.

Υπήρξαν κι άλλες εκδοχές της ιστορίας. Η μια εκδοχή ήταν ένα κινούμενο σχέδιο MGM του Tex Avery που ονομάζεται Blitz Wolf, μια πολεμική έκδοση του 1942 με τον λύκο ως ναζί. Ένα άλλο κινούμενο σχέδιο ήταν το 1952 Cartoon των Warner Brothers που ονομάζεται The Turn-Tale Wolf, σε σκηνοθεσία του Robert McKimson. Αυτό το κινούμενο σχέδιο λέει την ιστορία από την άποψη του λύκου και κάνει τα γουρουνάκια να είναι οι κακοί. Άλλο ένα κινούμενο σχέδιο των Warner Brothers ήταν το The Three Little Bops (1957) του Friz Freleng, το οποίο απεικονίζει τα τρία μικρά γουρουνάκια ως τζαζ μουσικούς που αρνούνται να αφήσουν τον λύκο να γίνει μέλος στην μπάντα τους.

Επακόλουθες αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1953, η Tex Avery έκανε ένα κινούμενο σχέδιο Droopy, "Τα τρία μικρά κουτάβια". Σε αυτό, στον ρόλο του λύκου είναι ένας κυνηγός σκύλων με νοτιοαμερικάνικη προφορά (την φωνή του έδωσε ο Daws Butler) προσπαθώντας να πιάσει τον Droopy και τους αδελφούς του, τον Snoopy και τον Loopy, να τα βάλει στο άσυλο για αδέσποτα σκυλιά. Αν και με επιτυχία φυσάει και ρίχνει τα δύο πρώτα σπίτια κάτω, δίνει αγώνα όταν δεν γκρεμίζει το σπίτι από τούβλα του Droopy. Ο κυνηγός σκύλων κάνει αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες να καταστρέψει το σπίτι και να πιάσει τα κουτάβια. Η τελευταία αποτυχημένη προσπάθεια που επιχείρησε ήταν το "πηγαίνει στην τηλεόραση", που παίζει έναν καουμπόη στην τηλεοπτική εκπομπή που παρακολουθούν τα κουτάβια.

Η παρωδία του 1989 Η αληθινή ιστορία των 3 μικρών γουρουνιών! παρουσιάζεται ως αφήγηση στο πρώτο πρόσωπο από τον λύκο, ο οποίος παρουσιάζει ολόκληρο το περιστατικό ως παρεξήγηση: είχε πάει στα γουρουνάκια για να δανειστεί λίγη ζάχαρη, είχε καταστρέψει τα σπίτια τους με ένα φτέρνισμα, έφαγε τα δύο πρώτα, για να μην σπαταλάει τα τρόφιμα του (αφού είχαν πεθάνει στην κατάρρευση του σπιτιού ούτως ή άλλως) και πιάστηκε να επιτίθεται στο σπίτι του τρίτου γουρουνιού, αφού το γουρουνάκι τον προσβάλει συνεχώς. [3]

Το τραγούδι του 1992 Πράσινο ζελέ, τρία γουρουνάκια (και της πλαστελίνης μουσικό βίντεο) ορίζει την ιστορία στο Λος Άντζελες . Ο λύκος οδηγεί μια μοτοσικλέτα Harley Davidson, το πρώτο γουρουνάκι είναι ένας επίδοξος κιθαρίστας, το δεύτερο είναι καπνιστής κάνναβης, ρακοσυλλέκτης ευαγγελιστής και ο τρίτος κάτοχος μεταπτυχιακού στην Αρχιτεκτονική από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Τελικά, και τα τρία γουρουνάκια έχουν αποκλειστεί στο σπίτι από τούβλο, το τρίτο γουρουνάκι καλεί 9-1-1. Ο John Rambo αποστέλλεται στη σκηνή και σκοτώνει τον λύκο με ένα πολυβόλο .

Το παιδικό βιβλίο του 1993 Οι Τρεις Μικροί Λύκοι και το Μεγάλο Κακό Γουρούνι αναστρέφει το cast και κάνουν μερικές αλλαγές στην πλοκή: οι λύκοι χτίζουν ένα σπίτι από τούβλα, έπειτα ένα σπίτι από τσιμέντο, έπειτα ένα σπίτι από χάλυβα και τέλος ένα σπίτι από λουλούδια. Το γουρούνι δεν είναι σε θέση να φυσήξει και να ρίξει τα σπίτια κάτω, αλλά προσπαθεί να τα καταστρέψει με άλλα μέσα, τελικά όμως σταματάει τα πονηρά του σχέδια, όταν μυρίζει τα λουλούδια και γίνεται φίλος με τους λύκους.

Σε ένα επεισόδιο Shining Time Station, ο Schemer's Alone, το Midge Smoot διαβάζει μια έκδοση αυτής της ιστορίας στον Schemer που του έδωσε ένα IOU αντί για αληθινά χρήματα, παρά το γεγονός ότι κοροϊδεύει τους φίλους του.

Τα τρία γουρουνάκια και ο λύκος εμφανίζονται στις τέσσερις ταινίες Shrek, και οι ειδικές Χριστούγεννα με τον Σρεκ και Scared Shrekless.

Το 2003, η φλαμανδική εταιρεία Studio 100 δημιούργησε ένα μιούζικαλ που ονομάζεται Three Little Pigs ( ολλανδικά: De 3 Biggetjes‎‎), η οποία ακολουθεί τις τρεις κόρες του γουρουνιού με το πέτρινο σπίτι με νέα πρωτότυπα τραγούδια, εισάγοντας μια εντελώς νέα ιστορία, η οποία βασίζεται στην αρχική ιστορία. Το μιούζικαλ έγραψε ειδικά για το συγκρότημα K3, που παίζει τα τρία μικρά γουρουνάκια, Pirky, Parky και Porky (ολλανδικά: Knirri, Knarri and Knorri‎‎). [6] [7]

Το 2014, ο Πίτερ Λαντ αφήνει τα τρία μικρά γουρουνάκια να ζουν μαζί σε ένα χωριό στο μιούζικαλ Grimm με την Κοκκινοσκουφίτσα και άλλους χαρακτήρες παραμυθιού.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 6 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2019. 
  2. Ashliman, Professor D. L. «Three Little Pigs and other folktales of Aarne-Thompson-Uther type 124». Folklore and Mythology Electronic Texts. University of Pittsburgh. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2010. 
  3. 3,0 3,1 Tatar, Maria (2002). The Annotated Classic Fairy Tales. W. W. Norton & Company. σελίδες 206–211. ISBN 978-0-393-05163-6. 
  4. Booker, Christopher (2005). «The Rule of Three». The Seven Basic Plots: Why We Tell Stories. Continuum International Publishing Group. σελίδες 230–231. 
  5. Waldman, Steven (November 1996). In search of the real three little pigs - different versions of the story 'The Three Little Pigs'. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-05-24. https://archive.today/20120524134443/http://findarticles.com/p/articles/mi_m1316/is_/ai_18855823. Ανακτήθηκε στις 2019-04-12. 
  6. «De 3 Biggetjes* - Studio 100 Cd-Collectie 3/10 - Het Beste Van De 3 Biggetjes !» (στα Αγγλικά). Discogs. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2018. 
  7. «bol.com | De 3 Biggetjes, Various | CD (album) | Muziek» (στα Ολλανδικά). bol.com. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]