Τα Μάτια της Χούλια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τα Μάτια της Χούλια
Los ojos de Julia
Η κινηματογραφική αφίσα της ταινίας
ΣκηνοθεσίαΓκιγιέμ Μοράλες
ΠαραγωγήΧοακίν Παδρό
Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο
Μαρ Ταργκανόρα
ΣενάριοΓκιγιέμ Μοράλες
Οριόλ Πάουλο
ΠρωταγωνιστέςΜπελέν Ρουέδα
Γιουίς Ομάρ
Χούλια Γκουτιέρεθ Κάβα
ΜουσικήΦερνάντο Βελάθκεθ
ΦωτογραφίαΌσκαρ Φαούρα
ΜοντάζΧοάν Μάνελ Βιλασέκα
ΕνδυματολόγοςMaría Reyes
Εταιρεία παραγωγήςRodar y Rodar Cine y Televisión
Televisió de Catalunya
Double Dare You
ΔιανομήUniversal Pictures
Κυκλοφορία7 Οκτωβρίου 2010 Ισπανία
Διάρκεια117 λεπτά
Προέλευση Ισπανία
Γλώσσαισπανικά
Προϋπολογισμός€5 εκατομμύρια
Ακαθάριστα έσοδα$12,884,923[1]

Τα Μάτια της Χούλια (ισπανικά: Los ojos de Julia) είναι ισπανική ταινία τρόμου/θρίλερ του 2010, σε σκηνοθεσία του Γκιγιέμ Μοράλες και σενάριο των Μοράλες και Οριόλ Πάουλο. Η παραγωγή είναι από τους Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, Χοακίν Παδρό και Μαρ Ταργκαρόνα.[2]

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασανισμένη από μια αόρατη παρουσία, μια τυφλή γυναίκα ονόματι Σάρα, ετοιμάζεται να κρεμαστεί στο υπόγειό της, αλλά αλλάζει γνώμη. Ενώ προσπαθεί να αφαιρέσει τη θηλιά, κάποιος κλωτσάει το σκαμπό από κάτω της, με αποτέλεσμα να πεθάνει. Μίλια μακριά, η δίδυμη αδελφή της Σάρα, η Χούλια, καταρρέει νιώθοντας ότι κάτι πηγαίνει στραβά.

Η Χούλια, η οποία έχει την ίδια εκφυλιστική ασθένεια, αλλά μπορεί να δει, βασανίζεται από το θάνατο της αδελφής της και από το αίσθημα μιας παρουσίας να την περιτριγυρίζει. Επιμένει ότι η Σάρα δεν ήταν καταθλιπτική καθώς περίμενε να κάνει την επέμβαση, η οποία θα αποκαταστούσε την όρασή της. Ο σύζυγός της, Ισαάκ, επιμένει να σταματήσει να διερευνά και ο γιατρός της πληροφόρησε ότι η Σάρα είχε κάνει χειρουργική επέμβαση στα μάτια, αλλά δεν ήταν επιτυχής.

Η Χούλια συναντά την ηλικιωμένη τυφλή γειτόνισσα της Σάρα, τη Σολεδάδ, η οποία έχει την πεσιμιστική άποψη ότι ο Ισαάκ θα την αφήσει, όπως και ο γιος της, Άνχελ, ο οποίος την εγκατέλειψε όταν τυφλώθηκε. Αφότου ακούσει ότι η Σάρα είχε φίλο και επισκέφθηκε ένα κοντινό ξενοδοχείο, η Χούλια με τον Ισαάκ πηγαίνουν εκεί. Την πλησιάζει ένας ηλικιωμένος επιστάτης, ο Κρέσπουλο, ο οποίος την προειδοποιεί για τους "άνδρες που ζουν στις σκιές", οι οποίοι είναι επικίνδυνοι, λόγω του ότι κουράστηκαν να τους παραμελούν.

Ο Ισαάκ εξαφανίζεται και η Χούλια πείθεται ότι ο "αόρατος άνδρας" τον έχει απαγάγει, παρόλο που η αστυνομία είναι πολύ σκεπτική. Κάποιος σκοτώνει τον Κρέσπουλο, αλλά η αστυνομία το καθιστά ως ατύχημα. Η όραση της Χούλια χειροτερεύει. Όταν η Χούλια και ο επιθεωρητής επιστρέφουν στο σπίτι της Σάρα, ο επιθεωρητής ανακαλύπτει ένα σημείωμα αυτοκτονίας και το πτώμα του Ισαάκ. Η Χούλια, πλέον εντελώς τυφλή, δεν μπορεί να δει τίποτα.

Η θλιμμένη Χούλια μαθαίνει ότι στο σημείωμά του, ο Ισαάκ εξομολογούνταν ότι ήταν ερωτευμένος με τη Σάρα, με την οποία διατηρούσε δεσμό για έξι μήνες. Ωστόσο, βρίσκεται ένας δότης ματιών, συνεπώς προχωρά η εγχείρηση για να σωθεί η όραση της Χούλια. Της λένε ότι πρέπει να φοράει επιδέσμους για δύο εβδομάδες, ούτως ώστε να προστατέψει τα μάτια της από το φως, και το νεκροτομείο συμφωνεί να κρατήσει το πτώμα του Ισαάκ, για να τον αποχαιρετήσει η Χούλια. Επιστρέφει στο σπίτι της Σάρα με τη βοήθεια ενός νοσηλευτή, τον Ιβάν.

Η Χούλια ταλαιπωρείται λόγω του ότι δεν μπορεί να προσανατολιστεί και πείθεται ότι κάποιος κρύβεται μέσα στο σπίτι, αλλά η υπομονή του Ιβάν τη βοηθάει να ανακτήσει την ανεξαρτησία της. Τέσσερις μέρες προτού η Χούλια αφαιρέσει τους επιδέσμους, ένας αθέατος άνδρας σχεδόν καταφέρνει να υπνωτίσει την Χούλια στον ύπνο της, παρόλα αυτά ξυπνά, πανικοβάλλεται και χτυπά κατά λάθος τον εισβολέα. Πηγαίνει σε ένα γείτονά της, τον Μπλάσκο, ο οποίος της επιτίθεται σεξουαλικώς. Δραπετεύει, καλεί τον Ιβάν, ο οποίος την βρίσκει κρυμμένη έξω στη βροχή και τη συνοδεύει μέχρι το διαμέρισμά του.

Ενώ ο Ιβάν βρίσκεται έξω, η Χούλια ακούει τη φωνή της ντροπαλής κόρης του Μπλάσκο, της Λία, η οποία της λέει ότι ο Ιβάν είναι ο "αόρατος άνδρας" που βασάνισε και τύφλωσε τη Σάρα με το να καταστρέψει την εγχείρησή της, ανάγκασε τον Ισαάκ να γράψει ένα ψεύτικο γράμμα αυτοκτονίας προτού τον σκοτώσει, και οι τοίχοι του είναι γεμάτοι από φωτογραφίες της Χούλια και της Σάρα. Η Χούλια κρύβεται στο μπάνιο, όπου τέσσερις μέρες νωρίτερα σκίζει τους επιδέσμους της, απεγνωσμένη να δει. Η Χούλια βγαίνει από το μπάνιο και βλέπει τους τοίχους του Ιβάν, καλυμμένους από φωτογραφίες των διδύμων, καθώς και το αιματοβαμμένο πτώμα της Λία.

Ο Ιβάν επιστρέφει στο διαμέρισμα, όπου η Χούλια παριστάνει ότι κλαίει, καθώς η εγχείρησή της απέτυχε. Για μια στιγμή την πιστεύει, πριν την οδηγήσει στο πτώμα του πραγματικού Ιβάν. Η κραυγή της Χούλια προδίδει το γεγονός ότι στην πραγματικότητα μπορεί να δει. Ο Άνχελ της λέει ότι την αγαπάει και ότι θέλει να είναι μαζί όσο δεν έχει όραση, μιας και οι τυφλές γυναίκες είναι οι μόνες που τον χρειάζονται.

Ο "Ιβάν" οδηγεί την Χούλια πίσω στο σπίτι της Σάρα, και εκείνη τρέχει φεύγοντας στο σπίτι της Σολεδάδ. Ο "Ιβάν" την κυνηγά και αποκαλεί την Σολεδάδ ως μαμά, αποκαλύπτοντας ότι είναι ο χαμένος της γιος, ο Άνχελ. Ένα κερί και τα γυαλιά προδίδουν το γεγονός ότι η Σολεδάδ δεν είναι στην πραγματικότητα τυφλή και χτυπά την Χούλια, γεγονός που εξοργίζει τον Άνχελ, με αποτέλεσμα να την τυφλώσει. Η Χούλια δραπετεύει και καταφέρνει να ειδοποιήσει την αστυνομία. Χρησιμοποιεί έναν φακό, για να δείξει στην αστυνομία τον ματωμένο Άνχελ να κρύβεται στη γωνία του δωματίου. Πλέον φανερός, κόβει τον ίδιο του το λαιμό.

Στο νοσοκομείο, λένε στη Χούλια ότι η ζημιά στα καινούργια της μάτια είναι μη αναστρέψιμη. Έχοντας τις τελευταίες ώρες όρασης, τελικά λέει αντίο στο πτώμα του Ισαάκ, αποκαλύπτοντας ότι εκείνος ήταν που δώρισε τα μάτια του σε εκείνη.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μπελέν Ρουέδα ως Χούλια Λεβίν/Σάρα
  • Γιουίς Ομάς ως Ισαάκ
  • Φρανθέσκ Ορέγια ως επιθεωρητής Δίμας
  • Πάμπλο Δέρκι ως Άνχελ
  • Χούλια Γκουτιέρεθ Κάβα ως Σολεδάδ
  • Ντανιέλ Γκράο ως Δόκτωρ Ρομάν
  • Μπορίς Ρούιθ ως Μπλάσκο
  • Χοάν Δαλμάου ως Κρέσπουλο
  • Αντρέα Ερμόσα ως Λία Μπλάσκο
  • Κάρλους Φαμπρέγα ως βοηθός επιθεωρητή
  • Ντάνι Κοδίνα ως Ιβάν
  • Κλάρα Σεγούρα ως Μίνα
  • Λάουρα Μπαρμπάας

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Los ojos de Julia (Julia's Eyes) (2010)». Boxofficemojo.com. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2014. 
  2. «First Glimpse Of Del Toro Produced JULIA'S EYES». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουνίου 2010. Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]