Τα Κάστρα του Μυστρά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα Κάστρα του Μυστρά[1] είναι το ελληνικό όνομα του επιτραπέζιου παιχνιδιού Carcassonne που εκδόθηκε το 2000. Το παιχνίδι ανήκει στην κατηγορία των Eurogames ή german-style επιτραπέζιων παιχνιδιών. Οι χρήστες τοποθετούν πλακίδια προσπαθώντας να κατασκευάσουν δρόμους, κάστρα, μοναστήρια, κ.λ.π. Το όνομα του παιχνιδιού οφείλεται στη γαλλική πόλη Καρκασόν (Carcassonne) που είναι γνωστή για το μεσαιωνικό τοπίο με τα πολλά κάστρα. Στην ελληνική έκδοση (από την Κάισσα[2]) χρησιμοποιήθηκε το όνομα της καστροπολιτείας του Μυστρά.

Κανόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παίζοντας τα "Κάστρα του Μυστρά"

Το παιχνίδι αποτελείται από πλακίδια που απεικονίζουν τοπία μεσαιωνικής τεχνοτροπίας. Κάθε πλακίδιο απεικονίζει τμήματα κάστρων, δρόμων, αγρών, ποταμών, κ.λ.π. Το παιχνίδι ξεκινάει με ένα αρχικό πλακίδιο και οι παίκτες ένας – ένας επιλέγουν ένα τυχαίο πλακίδιο (από ένα σύνολο 71 κρυφών πλακιδίων) και το τοποθετούν έτσι ώστε να ταιριάζει με το τοπίο. Για παράδειγμα αν το πλακίδιο απεικονίζει ένα δρόμο, τότε πρέπει να συνδεθεί σε ένα άλλο πλακίδιο με δρόμο, κ.ο.κ. Αφού τοποθετήσει το πλακίδιo του κάθε παίκτης, μπορεί (αν θέλει) να τοποθετήσει και ένα πιόνι-ακόλουθο το οποίο μπορεί να πάρει διάφορους ρόλους όπως: α) κλέφτης, αν τοποθετηθεί πάνω σε δρόμο, β) μοναχός, αν τοποθετηθεί πάνω σε μοναστήρι, γ) ιππότης, αν τοποθετηθεί μέσα σε κάστρο, δ) αγρότης αν τοποθετηθεί μέσα σε αγρό. Σημαντικό στοιχείο του παιχνιδιού είναι ότι αν στο ίδιο γεωγραφικό χαρακτηριστικό έχει ήδη τοποθετηθεί ακόλουθος, τότε ο παίκτης δεν μπορεί να τοποθετήσει νέο ακόλουθο. Για παράδειγμα, αν ο παίκτης τοποθετήσει ένα πλακίδιο που εικονίζει έναν αγρό και έναν δρόμο ώστε να επεκτείνει έναν υπάρχοντα δρόμο, δεν μπορεί να τοποθετήσει έναν ακόλουθο-κλέφτη αν ο δρόμος (στον οποίο συνδέεται το πλακίδιο) έχει ήδη έναν κλέφτη. Αν όμως το πλακίδιο συνδέεται σε έναν αγρό που δεν έχει αγρότη, τότε ο παίκτης μπορεί να τοποθετήσει έναν ακόλουθο-αγρότη.

Είναι συχνό το φαινόμενο, δύο όμοια γεωγραφικά χαρακτηριστικά που έχουν διεκδικηθεί από διαφορετικούς παίκτες κάποια στιγμή να συνδέονται. Για παράδειγμα μπορεί δύο διαφορετικοί παίκτες να έχουν τοποθετήσει ακολούθους ιππότες σε δύο διαφορετικά κάστρα, τα οποία ενώ αρχικά ήταν διαφορετικές οντότητες, κάποια στιγμή στην πορεία του παιχνιδιού ενώθηκαν. Σε αυτή την περίπτωση κύριος γίνεται ο παίκτης με τους περισσότερους ακολούθους ή αν οι παίκτες έχουν ίδιο αριθμό ακολούθων, μοιράζονται την κυριότητα και τους πόντους.

Η κυριότητα ενός γεωγραφικού χαρακτηριστικού δίνει στους παίκτες πόντους νίκης. Το παιχνίδι ολοκληρώνεται όταν τοποθετηθεί και το τελευταίο πλακίδιο και, όπως σε κάθε παρόμοιο παιχνίδι, νικητής ορίζεται ο παίκτης που έχει μαζέψει τους περισσότερους πόντους νίκης. Αν μετά την τοποθέτηση ενός πλακιδίου ολοκληρωθεί ένα κάστρο, ένας δρόμος ή ένα μοναστήρι, τότε ο παίκτης που το διεκδικεί παίρνει αμέσως τους πόντους. Όλοι οι ακόλουθοι που είχαν τοποθετηθεί στο χαρακτηριστικό, επιστρέφονται στους παίκτες. Όταν τοποθετηθεί και το τελευταίο πλακίδιο, τότε όλοι οι παίκτες παίρνουν πόντους για όλα τα χαρακτηριστικά που δεν έχουν ολοκληρωθεί. Επίσης, στο τέλος του παιχνιδιού υπολογίζονται και οι πόντοι που κερδίζουν οι αγρότες. Αν ένα χαρακτηριστικό διεκδικείται από δύο ή περισσότερους παίκτες (οι οποίοι έχουν τον ίδιο αριθμό ακολούθων πάνω του) τότε όλοι οι παίκτες παίρνουν τους αντίστοιχους πόντους. Οι πόντοι νίκης δίνονται με βάση τον παρακάτω πίνακα (έκδοση 2014).

Χαρακτηριστικό Αν ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού Στο τέλος του παιχνιδιού
Πόλη 2 πόντοι για κάθε πλακίδιο της πόλης + 2 πόντοι για κάθε πλακίδιο με ασπίδα 1 πόντος για κάθε πλακίδιο της πόλης + 1 πόντος για κάθε πλακίδιο με ασπίδα
Δρόμος 1 πόντος για κάθε πλακίδιο
Μοναστήρι 1 πόντος για το πλακίδιο που δείχνει μοναστήρι και 1 πόντος για κάθε πλακίδιο που το περιβάλλει.
Αγροί - 3 πόντοι για κάθε ολοκληρωμένη πόλη που επικοινωνεί με τον αγρό.

Όσον αφορά τους αγρούς, κύριος ενός αγρού θεωρείται ο παίκτης με τους περισσότερους ακολούθους – αγρότες. Οι πόντοι των αγρών δίνονται μόνο στο τέλος του παιχνιδιού. Ο κύριος του αγρού (ή όσοι παίκτες διεκδικούν τον αγρό) παίρνει 3 πόντους για κάθε πόλη που ακουμπάει τον συγκεκριμένο αγρό.

Το παιχνίδι έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία, έχει αποκτήσει πολλές επεκτάσεις και έχει εκδοθεί σε διαφορετικά θέματα με τον ίδιο μηχανισμό. Στην λίστα επιτραπέζιων παιχνιδιών της κοινότητας boardgamegeek[3] έχει λάβει μέση βαθμολογία 7.4 και βρίσκεται στη θέση 127 της παγκόσμιας κατάταξης.

Τα πλακίδια του παιχνιδιού "Τα Κάστρα του Μυστρά"

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]