Ταξινόμηση ιών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ταξινόμηση των ιών είναι η διαδικασία της ονοματοδοσίας τους και της τοποθέτησής τους σε ένα ταξινομικό σύστημα. Παρόμοια με τα συστήματα ταξινόμησης που χρησιμοποιούνται για κυτταρικούς οργανισμούς, η ταξινόμηση των ιών αποτελεί αντικείμενο διαρκούς συζήτησης και προτάσεων. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ψευδοζωική φύση των ιών, δηλαδή πρόκειται για μη ζωντανά σωματίδια με κάποια χημικά χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα της ζωής ή της μη κυτταρικής ζωής. Ως εκ τούτου, δεν ταιριάζουν απόλυτα στο καθιερωμένο σύστημα βιολογικής ταξινόμησης για τους κυτταρικούς οργανισμούς.

Οι ιοί ταξινομούνται κατά κύριο λόγο με βάση τα φαινοτυπικά χαρακτηριστικά τους, όπως μορφολογία, τύπο νουκλεϊκού οξέος, τρόπο αναπαραγωγής, οργανισμούς ξενιστές και τύπο ασθένειας που προκαλούν. Η επίσημη ταξινομική ταξινόμηση των ιών είναι ευθύνη της Διεθνούς Επιτροπής για την Ταξινόμηση των Ιών (International Committee on Taxonomy of Viruses, ICTV). Χρησιμοποιείται επίσης το σύστημα ταξινόμησης κατά Baltimore για την ταξινόμηση των ιών σε επτά ομάδες με βάση τον τρόπο σύνθεσης του mRNA τους. Οι ειδικές συμβάσεις ονομασίας και οι περαιτέρω οδηγίες ταξινόμησης καθορίζονται από την ICTV.

Έχει προταθεί ένας κατάλογος όλων των γνωστών ιών στον κόσμο και έχουν ολοκληρωθεί σχετικές προκαταρκτικές προσπάθειες.[1]

Σημειώσεις παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]