Ταντέους Κουτσέμπα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ταντέους Κουτρζέμπα
Γέννηση15 Απριλίου 1885 (1885-04-15)
Κρακοβία, Γαλικία, Αυστροουγγαρία
Θάνατος8 Ιανουαρίου 1947 (61 ετών)
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
ΧώραΑυστροουγγαρία(1903–1918)
Β' Πολωνική Δημοκρατία(1918–1939)
Κλάδος Αυστροουγγρικός Στρατός
3η Ταξιαρχία, Πολωνικές Λεγεώνες
Πολωνικός Στρατός
Εν ενεργεία1903–1945
ΒαθμόςΑρχιστράτηγος
Μάχες/πόλεμοιΑ' Παγκόσμιος Πόλεμος
Πολωνοσοβιετικός Πόλεμος
Β' Παγκόσμιος Πόλεμος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ταντέους Κουτρζέμπα (15 Απριλίου 1885 - 8 Ιανουαρίου 1947) ήταν στρατηγός κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Πολωνικής Δημοκρατίας. Υπηρέτησε ως αρχιστράτηγος στον Πολωνικό Στρατό στη γενική διοίκηση της Στρατιάς Πόζναν κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής στην Πολωνία το 1939.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ταντέους Κουτρζέμπα γεννήθηκε στην Κρακοβία, που ανήκε τότε στην Αυστροουγγαρία, από το 1795, που χωρίστηκε η Πολωνία. Ο πατέρας του υπηρέτησε στον Αυτοκρατορικό Αυστριακό Στρατό.

Το 1896, έγινε δεκτός σε στρατιωτική σχολή για παιδιά κοντά στο Βίνερ Νόιστατ. Στη συνέχεια, συνέχισε τις σπουδές του στην πόλη Χράνιτσε. Ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το 1903. Αποφοίτησε με διάκριση από την Αυτοκρατορική και Βασιλική Τεχνική Στρατιωτική Ακαδημία στο Μέντλινγκ και ανατέθηκε ως δεύτερος υπολοχαγός, σε μονάδα εκρηκτικών. Λόγω της απόδοσής του στη σχολή, του δόθηκε η επιλογή να επιλέξει τη θέση της πρώτης απόσπασής του. Επέλεξε να επιστρέψει στην πατρίδα του στην Κρακοβία, όπου τοποθετήθηκε από το 1906 έως το 1910.

Το 1910, ο Κουτρζέμπα συνέχισε τη στρατιωτική του εκπαίδευση στη Βιέννη σπουδάζοντας μηχανική και προήχθη στο βαθμό του υπολοχαγού το 1911. Από το 1913 έως το 1914, τοποθετήθηκε στο Σεράγεβο, όπου παρακολούθησε τον άμεσο καταλύτη για το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου: τη δολοφονία του Αρχιδούκα Φερδινάνδου.

Β' Παγκόσμιος Πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Πολωνία το 1939, ο στρατηγός διοίκησε την στρατιά του Πόζναν, αποτελούμενη από τέσσερα τμήματα πεζικού (14, 17, 25, 26) και δύο ταξιαρχίες ιππικού. Ετοίμασε το πολωνικό σχέδιο αντεπίθεσης της μάχης του ποταμού Μπζούρα και τέθηκε επικεφαλής των στρατιών Πόζναν και Πομόρζ κατά τη διάρκεια της μάχης.

Στη συνέχεια, πολέμησε στη Βαρσοβία και έφτασε στην πρωτεύουσα στις 22 Σεπτεμβρίου, όπου έγινε για λίγο αναπληρωτής διοικητής του Στρατού της Βαρσοβίας. Με εντολή του στρατηγού Τζούλιους Ρόμελ, διοικητή του στρατού της Βαρσοβίας, ξεκίνησε διαπραγματεύσεις συνθηκολόγησης με τον 8ο Γερμανικό Στρατό. Στις 28 Σεπτεμβρίου, υπέγραψε τα επίσημα έγγραφα παράδοσης.

Μετά την πολιορκία της Βαρσοβίας, συνελήφθη από τους Γερμανούς και πέρασε τον υπόλοιπο πόλεμο σε αρκετά στρατόπεδα αιχμαλώτων πολέμου: Χοενστάιν, Κενιγκστάιν και Όφλαγκ VII-A Μουρνάου. Ο στρατηγός Κουτρζέμπα παρέμεινε αιχμάλωτος πολέμου μέχρι τον Απρίλιο του 1945, όταν και απελευθερώθηκε από αμερικανικές δυνάμεις.

Ο Στρατηγός Κουτρζέμπα φτάνει να διαπραγματευτεί την παράδοση της πολωνικής πρωτεύουσας με τον στρατηγό Γιοχάνες Μπλάσκοβιτς, διοικητή του 8ου Γερμανικού Στρατού, 1939
Ο στρατηγός λίγο πριν υπογράψει τη συνθηκολόγηση της Βαρσοβίας το 1939

Τον Απρίλιο του 1945 κλήθηκε στο Λονδίνο, όπου του προσφέρθηκε η θέση του Υπουργού Άμυνας στην εξόριστη κυβέρνηση, την οποία αρνήθηκε. Αντ' αυτού, επέλεξε να ηγηθεί μιας ιστορικής επιτροπής, που επικεντρώθηκε στη στρατιωτική εκστρατεία του Πολωνικού Στρατού τον Σεπτέμβριο του 1939 και στις συνεισφορές των Πολωνών στρατιωτών, που πολεμούσαν στη Δύση από το 1939 έως το 1945.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο στρατηγός είχε την ευκαιρία να επιστρέψει στην Πολωνία. Λόγω κακής υγείας, ωστόσο, δεν μπόρεσε να ταξιδέψει. Πέθανε στο Λονδίνο στις 8 Ιανουαρίου 1947. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αιτία του θανάτου του ήταν καρκίνος.