Τίχομιρ Ορεσκόβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τίχομιρ Ορεσκόβιτς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1  Ιανουαρίου 1966[1][2]
Ζάγκρεμπ
Χώρα πολιτογράφησηςΚροατία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΚροατικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Μακ Μάστερ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπιχειρηματίας
πολιτικός
καινοτόμος επιχειρηματίας
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/Κίνημαανεξάρτητος/η πολιτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠρωθυπουργός της Κροατίας (Ιανουάριος 2016 – Οκτώβριος 2016)[3]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τίχομιρ Ορεσκόβιτς (κροατ.: Tihomir Orešković, 1 Ιανουαρίου 1966)[4] είναι Κροάτης επιχειρηματίας, ο οποίος υπήρξε πρωθυπουργός της χώρας από τις 22 Ιανουαρίου 2016 ως τις 19 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς. Προηγουμένως, ήταν διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της φαρμακευτικής εταιρίας Pliva, επικεφαλής οικονομικής διαχείρισης της Teva Pharmaceutical Industries και επικεφαλής οικονομικός αξιωματούχος της Teva. Είναι ο πρώτος ανεξάρτητος πρωθυπουργός της Κροατίας και ο πρώτος που έχει ζήσει κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο εξωτερικό.

Πρωθυπουργός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ύστερα από τις βουλευτικές εκλογές του 2015, πραγματοποιήθηκαν διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης που διήρκεσαν 76 μέρες. Ο Ορεσκόβιτς ορίστηκε ως υποψήφιος πρωθυπουργός του Πατριωτικού Συνασπισμού και της Γέφυρας Ανεξαρτήτων Λιστών στις 23 Δεκεμβρίου 2015. Την ίδια μέρα ορίστηκε επισήμως πρωθυπουργός της χώρας από την πρόεδρο Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς. Ο Ορεσκόβιτς σχημάτισε την 13η Κυβέρνηση της Κροατίας η οποία αποτελούνταν από 2 αναπληρωτές πρωθυπουργούς και 20 υπουργούς στις 22 Ιανουαρίου 2016, ενώ έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 83 βουλευτές του 151-μελούς Κροατικού Κοινοβουλίου.[5]

Ο Ορεσκόβιτς παραιτήθηκε έπειτα από την πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου του στις 16 Ιουνίου 2016, με 125 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ της πρότασης.[6] Συνακόλουθα, προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές, έπειτα από τις οποίες τον διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία ο Αντρέι Πλένκοβιτς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]