Τίτος Μάνλιος Τορκουάτος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τίτος Μάνλιος Τορκουάτος
Titus Manlius enthauptet seinen Sohn.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Titus Manlius Imperiosus Torquatus (Λατινικά)
Γέννηση 400 π.Χ.[1]
Θάνατος 3ος αιώνας π.Χ.[2]
Υπηκοότητα Αρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
στρατιωτικός
Οικογένεια
Γονείς Lucius Manlius Capitolinus Imperiosus[3]
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Ύπατος (κατά τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία)
Ρωμαίος συγκλητικός
ρωμαίος δικτάτωρ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τίτος Μάνλιος "Τορκουάτος" (Titus Manlius Imperiosus Torcuatus) ήταν Ρωμαίος ήρωας που έζησε τον 4ο αι. π.Χ.. Πατέρας του ήταν ο Λεύκιος Μάνλιος Καπιτωλίνος. Για τη ζωή και τη δράση του υπάρχουν αρκετές αναφορές, ορισμένες από τις οποίες όμως πρέπει να θεωρηθούν μυθικές. Το 353 και 349 π.Χ. υπήρξε δικτάτορας της Ρώμης, ενώ τα έτη 347, 344 και 340 π.Χ. διετέλεσε ύπατος της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον πόλεμο εναντίον της Λατινικής Συμμαχίας[4]. Το επώνυμο "Τορκουάτος" (Torquatus) του αποδόθηκε όταν αφήρεσε το διακριτικό περιδέραιο (λατινικά torques) ενός Γαλάτη ηγεμόνα που νίκησε σε μονομαχία στην γέφυρα Σαλάριους (Pons Salarius) του ποταμού Ανιένε, το 361 π.Χ.[5][4].

Ο ιστορικός Τίτος Λίβιος αναφέρει ότι, κατά τον πόλεμο της Ρώμης εναντίον της Λατινικής Συμμαχίας (Λατινική εξέγερση του 340 π.Χ.), οι ύπατοι Τίτος Μάνλιος "Τορκουάτος" και Πόπλιος Δέκιος Μυς, φοβούμενοι την φυλετική και γλωσσική συγγένεια Ρωμαίων και Λατίνων καθώς και την στρατιωτική συντροφικότητα που μέχρι τότε είχαν, απαγόρευσαν κάθε επαφή και συμπλοκή με τον εχθρό, και γενικά κάθε πρωτοβουλία. Ο γιός του Μάνλιου, στην μάχη του Βεζούβιου, παράκουσε τις εντολές και σκότωσε σε μονομαχία τον αρχηγό εχθρικού αποσπάσματος. Όταν όμως έφερε τα λάφυρα στον πατέρα του, ο Μάνλιος κάλεσε όλο το στράτευμα και αφού επέπληξε τον γιο του που παράκουσε τις πατρικές εντολές και τις διαταγές των υπάτων, διέταξε να τον αποκεφαλίσουν. Από το γεγονός αυτό έμεινε παροιμιώδης η "μάνλιος αρχηγία". [6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά, Πολλαπλές γλώσσες, Γαλλικά) Virtual International Authority File. 1278706. Ανακτήθηκε στις 25  Μαΐου 2018.
  2. Ανακτήθηκε στις 27  Νοεμβρίου 2018.
  3. 3,0 3,1 Lucius Manlius Capitolinus Imperiosus. Ανακτήθηκε στις 24  Σεπτεμβρίου 2016.
  4. 4,0 4,1 Εγκυκλοπαίδεια Δομή, τόμος 10, σελ. 104, Αθήνα 1999
  5. Φραγκίσκος Βερτολίνη, Ρωμαϊκή Ιστορία τομ. Α΄, σελ. 171, εκδ. Πελεκάνος, ISBN 978-960-400-643-4
  6. Livius, Ab Urbe condita VIII 7-8