Τίγρη της Μαλαισίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τίγρη της Μαλαισίας
Tiger-2.jpg
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Οικογένεια: Αιλουρίδες

Η τίγρη της Μαλαισίας είναι πληθυσμός του Panthera Tigris Tigris που ζει στα τροπικά δάση της χερσονήσου της Μαλαισίας, συγκεκριμένα στα νότια και κεντρικά τμήματα της τελευταίας. Σύμφωνα με τον IUCN είναι είδος κρισίμως κινδυνέον από το 2015. Υπολογίζεται πως υπάρχουν 250 με 340 ενήλικα άτομα βάσει στοιχείων του 2013.

Δεν υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ των τίγρεων της Μαλαισίας και της Ινδοκίνας, όταν τα δείγματα από τις δύο περιοχές συγκρίνονται σωματικά ή στις ραβδώσεις. Δεν προσδιορίστηκε κανένα δείγμα τύπου.

Οι τίγρεις της Μαλαισίας φαίνεται να είναι μικρότερες από τις τίγρες της Βεγγάλης. Από τις μετρήσεις 11 αρσενικών και 8 θηλυκών, το μέσο μήκος ενός αρσενικού είναι 259 cm και ενός θηλυκού 239 cm . Το μήκος σώματος 16 θηλυκών τίγρεων στην πολιτεία Terengganu κυμάνθηκε από180 έως 260 cm και ήταν κατά μέσο όρο 80,1 cm (203 cm). Το ύψος τους κυμαίνεται από 58 έως 104 cm και το σωματικό τους βάρος από 24 έως 88 kg. Τα δεδομένα από 21 αρσενικά στην πολιτεία Terengganu έδειξαν ότι το συνολικό μήκος κυμαίνεται από 190 έως 280 cm, με μέσο όρο 239 cm. Το ύψος τους κυμαινόταν από 61 έως 114 cm και η μάζα τους ήταν από 47,2 έως 129,1 kg.

Τα συγκεκριμένα αιλουροειδή αποτελούν εμβληματικά ζωα για την Μαλαισία, καθώς εμφανίζονται στο εθνόσημο της χώρας αυτής,

Οικολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα θηράματα των τίγρεων της Μαλαισίας είναι τα ελάφια, τα αγριογούρουνα, και τα γουρούνια του Βόρνεο. Άλλες φορές παλι μπορούν να κυνηγήσουν ακόμα και αρκούδες του ηλίου, μικρούς ελέφαντες και μωρά ρινόκερων. Αν και επιτίθεται και σε οικόσιτα ζωα, η τίγρη θεωρείται ζωο ωφέλιμο καθώς κυνηγά τα αγριογούρουνα, που είναι καταστρεπτικά για τις καλλιέργειες. Καταγραφές έχουν δείξει ότι σε περιοχες με θηρευτές όπως οιλεοποραδάλεις κι οι τιγρεις τα αγριογούρουνα είναι 10 φορές περισσότερα από ότι σε περιοχές με θηρευτές. Οι τίγρεις εμφανίζονται με αραιό τρόπο με 1,1-1,98 τίγρεις ανά 39 τ.χλμ.Στο τροπικό δάσος ως αποτέλεσμα του χαμηλού πληθυσμού των θηραμάτων, έτσι ώστε να διατηρηθούν βιώσιμοι πληθυσμοί τίγρεων τουλάχιστον 6 θηλυκά για αναπαραγωγή, τα αποθέματα πρέπει να είναι μεγαλύτερα από 390 τ.μ. Οι πληροφορίες σχετικά με τη διατροφική προτίμηση, τις μορφολογικές μετρήσεις, τις δημογραφικές παραμέτρους, την κοινωνική δομή, την επικοινωνία, κ.α. δεν επαρκούν.