Τήλος (τύραννος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Τήλος (αποσαφήνιση).

Ο Τήλος ήταν τύραννος της Σύβαρης στην αρχαία Ιταλία, περί το 510 π.Χ.. Υπήρξε ο κύριος υπαίτιος της καταστροφής της πόλης του.

Όταν ο Τήλος αποφάσισε να δημεύσει την περιουσία 500 εκ των πλουσιότερων πολιτών κατάφερε και έπεισε τον λαό να ξεσηκωθεί και να εκδιώξει αυτούς. Έτσι ακολούθησε μια κατευθυνόμενη επανάσταση όπου οι εν λόγω πλούσιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να καταφύγουν στον Κρότωνα.

Επειδή όμως οι Κροτωνιάτες συμβουλευόμενοι τον Πυθαγόρα παραχώρησαν σ΄ αυτούς άσυλο, όχι μόνο αρνήθηκαν να δεχθούν τους πρέσβεις του Τήλου, που ζητούσαν το αντίθετο, αλλά και τους εξεδίωξαν. Τότε όπως εξιστορεί ο Διόδωρος ο Σικελιώτης (Σικελικά ΧΙΙ) εξερράγη μεταξύ των δύο πόλεων πόλεμος κατά τον οποίο οι Κροτωνιάτες κυρίεψαν τη Σύβαρη την οποία στη συνέχεια και κατέστρεψαν.

Για το ίδιο γεγονός ο Ηρόδοτος αναφέρει (V 44) ότι ο Τήλος όταν ετοιμαζόταν να εκστρατεύσει εναντίον των φυγάδων συμπατριωτών του που είχαν καταφύγει στο Κρότωνα έστειλε εκεί πρέσβη τον μάντη Καλλία, από το γένος των Ιαμιδών της Ηλειακής Πύλου, προκειμένου να πείσει τους Κροτωνιάτες να μη παράσχουν άσυλο στους Συβαρίτες. Τότε οι Κροτωνιάτες προλαμβάνοντας τον Τήλο με αιφνίδια καταδρομή κυρίευσαν τη Σύβαρη και την κατέστρεψαν.
Τέλος κατ΄ άλλη παράδοση ο Τήλος φονεύθηκε μαζί με τους οπαδούς του από αντεπανάσταση που επιχείρησαν οι Συβαρίτες λίγο πριν εκραγεί ο καταστρεπτικός εκείνος πόλεμος μεταξύ των δύο ελληνικών αποικιών.
Η συμπεριφορά αυτή του Τήλου ίσως και να είναι η μοναδική τυράννου που αναφέρεται κατά την αρχαιότητα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια Δρανδάκη" τομ.ΚΓ΄,σελ.17.