Τένταλντ της Κανόσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τένταλ της Κανόσα
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1012 ή 8  Μαΐου 1012[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςWilla of Tuscany
ΤέκναΒονιφάτιος Γ΄ της Τοσκάνης
Τένταλντ, επίσκοπος του Αρέτσο
ΓονείςΑδαλβέρτος Άττο της Κανόσα και Ildegarda dei Supponidi
ΟικογένειαΟίκος της Κανόσα
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τένταλντ (ιταλ.: Tedald, απεβ. το 1012), του Οίκου της Κανόσα, ήταν κόμης των Μπρέσια από το 980, της Μόντενα, Φεράρα και Ρέτζιο από το 981 και της Μάντοβα από το 1006. Χρησιμοποιούσε τον τίτλο του μαργράβου λόγω των τεράστιων ιδιοκτησιών του και της συνοριακής τους θέσης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έδρα της οικογένειάς του ήταν η Κανόσσα· ήταν ο γιος του Aδαλβέρτου-Άττο κόμη της Κανόσσα, που είχε υποστηρίξει τον Όθωνα Α΄ της Γερμανίας εναντίον του Bερεγγάριου Β΄ μαργράβου της Iβρέας και του Αδαλβέρτου (γιου του Βερεγγάριου Β΄). Η άνοδός του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πίστη του στον Οίκο των Οθωνιδών.

Αντιτάχθηκε στον συνάδελφό του Aρντουίνο μάργραβο της Iβρέας (μικρανιψιό του Βερεγγάριου Β΄) στην προσπάθειά του για το λομβαρδικό στέμμα το 1002. Συνόδευσε τον Ερρίκο Β΄ της Γερανίας στην εκστρατεία του στην Ιταλία το 1004 και ήταν παρών στη βασιλική στέψη του Ερρίκου Β΄ στην Παβία στις 15 Μαΐου. Έλαβε τη Φεράρα από τον πάπα. Εξασφάλισε ότι όλες οι ιδιοκτησίες του θα περνούσαν στον γιο του Bονιφάτιο Γ΄. Ο δεύτερος γιος του, ο Τένταλντ, έγινε επίσκοπος του Αρέτσο το 1023 και χρηματοδότησε τον Γκουίντο του Αρέτσο.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Tένταλντ νυμφεύτηκε τη Βίλλα, κόρη του Ουμβέρτου των Μποζονιδών δούκα του Σπολέτο, νόθου γιου του Ούγου της Λομβαρδίας. Είχε τέκνα:

Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. BeWeB. 2676. Ανακτήθηκε στις 12  Φεβρουαρίου 2021.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Gwatkin, HM, Whitney, JP (ed) et al. Η μεσαιωνική ιστορία του Κέιμπριτζ: Τόμος III . Cambridge University Press, 1926.