Τάσης Παπαϊωάννου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τάσης Παπαϊωάννου είναι Έλληνας αρχιτέκτονας. Γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1953 στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, από την οποία αποφοίτησε το 1976. Επέστρεψε στη Σχολή το 1982 ως επιστημονικός συνεργάτης και ασχολήθηκε συστηματικά με τη διδασκαλία του μαθήματος της κτιριολογίας και των αρχιτεκτονικών συνθέσεων. Σήμερα είναι καθηγητής του Τομέα 1, της περιοχής των αρχιτεκτονικών συνθέσεων, της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Έχει συμμετάσχει σε σημαντικούς πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς με προτάσεις που έχουν αποδώσει μεγάλο αριθμό βραβεύσεων.

Αρχιτεκτονικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνεργάζεται με τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Ησαΐα με τον οποίο διατηρούν αρχιτεκτονικό γραφείο από το 1979. Στο πλαίσιο αυτής της ομάδας, αλλά συνεργαζόμενος και με άλλους αρχιτέκτονες, έχει εκπονήσει πολλές αρχιτεκτονικές μελέτες δημοσίων και ιδιωτικών έργων. Ο κατάλογος των έργων τους περιλαμβάνει κτίρια όπως το Δικαστικό Μέγαρο Αιγαίου (Α’ βραβείο πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού-1988), το Κτίριο Γραφείων στην Αθήνα που κέρδισε το 2000 το πρώτο βραβείο του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, στην κατηγορία "Έργα επαγγελματικής και κοινής χρήσης", τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών (2004) και Τιράνων (2007) και το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας (Ειδικό βραβείο – 2008). Σημαντική θέση στη διαμόρφωση των απόψεων τους έχει η διδακτική τους δραστηριότητα και η σχέση τους με την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ.

Κριτική στο έργο τους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Αντρέα Γιακουμακάτο ο Τάσης Παπαϊωάννου και ο Δημήτρης Ησαΐας είναι ίσως οι σημαντικότεροι αρχιτέκτονες της γενιάς τους. Τα δημόσια και ιδιωτικά κτίριά τους δεν διακρίνονται για έναν χαρακτήρα τοπικότητας, ούτε για την άκριτη υιοθέτηση διεθνών παραδειγμάτων. Ακολουθούν έναν τρίτο δρόμο, μεταξύ της αντικειμενικής αφήγησης της δομής και της αναγωγικής ικανότητας της μορφής, που μορφοποιεί τις επιδιώξεις εντοπιότητας, ένταξης, λειτουργιών, χειρισμού των φυσικών δεδομένων, συνηθειών ζωής, συλλογικών επιθυμιών και κατασκευαστικών δυνατοτήτων με τα ιδεολογικά και σχεδιαστικά εργαλεία της πολιτικά και κοινωνικά πιο προοδευτικής μεταπολεμικής ευρωπαϊκής πρωτοπορίας. Αφετηρία τους είναι το ελληνικό μοντέρνο κίνημα της δεκαετίας του 1930 και το διαχρονικό παράδειγμα του Λε Κορμπιζιέ. Επιδιώκουν εντούτοις την παραγωγή μιας αρχιτεκτονικής αυθεντικά ελληνικής, και γι’ αυτό οικουμενικής, χωρίς να είναι ούτε ρομαντικοί ούτε φορμαλιστές, σε έναν δρόμο σχεδιαστικής αυστηρότητας και συνέπειας που πρώτος εγκαινίασε ο Άρης Κωνσταντινίδης.

Εκθέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει συμμετάσχει με έργα του σε εκθέσεις αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

  • Το Μάιο του 2003 ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός παρουσίασε μαζί με τον Τάση Παπαϊωάννου στην "Αθηναΐδα", την έκθεση "Ζωγραφικός και Αρχιτεκτονικός χώρος" η οποία παρουσιάστηκε επίσης στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης Κάζα Μπιάνκα το 2005.
  • Το 2009 παρουσιάστηκε στο "Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη" η δεύτερη κοινή έκθεση με τον Αλέκο Φασιανό "Το Χρώμα και το Φως στη Ζωγραφική και την Αρχιτεκτονική".
  • Το 2011 παρουσιάζει σε συνεργασία με τον Δ. Ησαΐα την έκθεση "30 χρόνια αρχιτεκτονικής" δημιουργίας στο Μουσείο Μπενάκη.

Συγγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεταξύ άλλων έχει συμμετάσχει από κοινού με τον Δ. Ησαΐα στη συγγραφή του βιβλίου Αρχιτεκτονική. Ιδέες που συναντιούνται- ιδέες που χάνονται (2004, εκδ. Παπασωτηρίου), ενώ ο ίδιος έχει δημοσιεύσει και τα βιβλία Αρχιτεκτονική του καθημερινού (2005, εκδ. Καστανιώτη) και Η Αρχιτεκτονική και η Πόλη (2008, εκδ. Καστανιώτη). Έχει συγγράψει με τον Α. Φασιανό το βιβλίο Άναρχη πόλη (εκδ. Κάκτος, 2004) καθώς και το βιβλίο Αρχιτεκτονκή και χρώμα (εκδ. Νηρέας, 2009).

Δημοσιεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων για θέματα αρχιτεκτονικής σε ελληνικά και ξένα βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αντρέας Γιακουμακάτος-Barbara Hoidn-Wilfried Wang, Αρχιτεκτονική 1980-2010, Καστανιώτη 2011
  • Αρχιτεκτονικά θέματα ν.42, Παπασωτηρίου 2008

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]