Σύνδρομο της χρόνιας κοπώσεως

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σύνδρομο της χρόνιας κοπώσεως
Γιαπωνέζος εργαζόμενος στον υπόγειο το Τόκιο - Χρόνια κοπωμένοι μπορούν να κοιμούνται αμέσως και οπουδήποτε.
ΕιδικότηταΝευρολογία, Ρευματολογία Edit this on Wikidata
Συμπτώματαμυαλγία, αρθραλγία, Πονοκέφαλος, obnubilation, Ρίγη, night sweats, chronic widespread pain, post-exertional malaise, Λεμφαδένας, Πονόλαιμος, elevated tumor necrosis factor, elevated interleukin-2, elevated interleukin-4, elevated transforming growth factor-β, elevated c-reactive protein Edit this on Wikidata
Ταξινόμηση
ICD-10G93.3
ICD-9780.71
DiseasesDB1645
MedlinePlus001244
eMedicinemed/3392 ped/2795
MeSHD015673

Ως σύνδρομο της χρόνιας κοπώσεως είναι ευρέως γνωστή η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο κουράζεται ευκολότερα από το μέσο όρο και (συνεπώς) χρειάζεται περισσότερο χρόνο ανάπαυσης, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου. Η κατάσταση αυτή είναι παθολογική στο βαθμό και μόνο, που προκαλεί έκπτωση στη λειτουργικότητα του εν λόγω ατόμου.

Η νόσος χαρακτηρίζεται από μακροχρόνια κόπωση που δεν εξαλείφεται ακόμη και μετά από ανάπαυση. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν αδιαθεσία μετά την άσκηση,  γνωστικές δυσκολίες, χρόνια και σοβαρή ψυχική και σωματική εξάντληση. Κατά τη διάρκεια παροξυσμού της νόσου, παρατηρείται εμφάνιση της απάθειας, κατάθλιψης, παράλογων εκρήξεων θυμού, επιθετικότητας και μερικής αμνησίας.