Σύνδεσμος Ιστορικών Καφέ Ευρώπης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Σύνδεσμος Ιστορικών Καφέ Ευρώπης(EHICA)

Ο Σύνδεσμος Ιστορικών Καφέ Ευρώπης δημιουργήθηκε το 2014 από τον κ.Βασίλη Σταθάκη και είναι ένα μη κερδοσκοπικό Σωματείο (αναφέρεται για λόγους συντομίας <<EHICA>> που βασίζεται στην ανάγκη προστασίας, διατήρησης και διάδοσης της πολιτιστικής, αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς των ιστορικών Καφέ τόσο σε εθνικό , όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Σήμερα ο EHICA έχει 62 Ιστορικά Καφέ-μέλη σε 15 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία, Βέλγιο, Αυστρία, Δανία, Ελβετία, Ρουμανία & Τουρκία).

Μέσα από μία διαρκή αλυσίδα πολιτιστικών δράσεων και πρωτοβουλιών, ο Σύνδεσμος Ιστορικών Καφέ Ευρώπης επιθυμεί στην ουσιαστική επικοινωνία και τη δημιουργία επιχειρηματικού δικτύου μεταξύ των μελών του, προωθώντας παράλληλα την ιστορία, τον πολιτισμό, τα προϊόντα και το τουριστικό ενδιαφέρον που έχει κάθε Ιστορικό , Καφέ.

Επίσης ο Σύνδεσμος Ιστορικών Καφέ Ευρώπης εργάζεται αδιάκοπα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, πάντα με σεβασμό στη διαφορετικότητα του κάθε τόπου, καθώς και την αναβίωση και ανάπτυξη της ιστορικής κουλτούρας του καφέ και των Καφέ.

Τα Ιστορικά Καφέ.

Τα Ιστορικά Καφέ, αποτελούν σημεία ιδιαίτερης αναφοράς. Κάποια από αυτά λειτουργούν περισσότερα από 100 χρόνια, ενώ άλλα στεγάζονται σε ιστορικά κτίρια των περασμένων αιώνων.

Χώροι με ιδιαίτερο συμβολισμό, έχουν κατά καιρούς φιλοξενήσει σημαντικές εκδηλώσεις και ξεχωριστές προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών και της Πολιτικής. Οι προσωπικότητες αυτές άφησαν το ανεξίτηλο αποτύπωμα τους και επηρέασαν τη διαδρομή κάθε Ιστορικού Καφέ.

Ανέκαθεν σημεία συνάντησης και συναναστροφής συγγραφέων, ποιητών, αριστοκρατών, πολιτικών, διανοούμενων αλλά και ανθρώπων κάθε κοινωνικής τάξης, τα Ιστορικά Καφέ είναι "θεματοφύλακες" αμέτρητων μοναδικών ιστοριών που συνέβησαν στους χώρους τους και οι οποίες αποτελούν ανεκτίμητης αξίας πολιτισμικό πλούτο.

Ένας τέτοιος χώρος είναι και το Ιστορικό Καφέ Κήπος το οποίο λειτουργεί αδιάκοπα από το 1870, στην πόλη των Χανίων στην Κρήτη, αποτελώντας ιδιαίτερο και διαχρονικής αξίας σημείο ιστορικής, πολιτιστικής και κοινωνικής αναφοράς.

Η πολιτιστική κληρονομιά του Ιστορικού Καφέ " Κήπος" αποτέλεσε έμπνευση και αφορμή για την ίδρυση του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης - με τη νομική μορφή Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου- που έγινε πραγματικότητα στις 8 Απριλίου 2014 στα Χανιά.

Ο Σύνδεσμος Ιστορικών Καφέ Ευρώπης αποτελεί "γέφυρα" πολιτιστικής διασύνδεσης και επικοινωνίας που ενώνει τα Ιστορικά Καφέ, διασφαλίζει την προστασία και διατήρηση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Στόχοι του συνδέσμου(EHICA)

Δημιουργία "πολιτιστικής διαδρομής με την ονομασία "Δρόμος Ιστορικών Καφέ" Η διαδρομή αυτή θα ενώνει τα Ιστορικά Καφέ και θα αναδεικνύει την υλική και αυλή πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά τους.

Πρόταση για καθιέρωση της 8ης Απριλίου, ως Παγκόσμιας Ημέρας Ιστορικών Καφέ. Η πρωτοβουλία πραγματοποιείται με συνέργειες φορέων και Ιστορικών Καφέ, με στόχο την περαιτέρω διασύνδεση χωρών και πόλεων σε πολιτιστικό - και όχι μόνο. Αισιοδοξούμε το 2020 να γιοτραστεί για πρώτη φορά η <<Παγκόσμια Ημέρα Ιστορικών Καφέ>>.

Δημιουργία δυνατού δικτύου συνεργασίας ανάμεσα στα Ιστορικά Καφέ, με στόχο την ενθάρρυνση της ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας.

Ενίσχυση και προστασία της αρχιτεκτονικής, πολιτιστικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς σε στενή συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους κυβερνητικούς φορείς & ενσωμάτωση των Ιστορικών Καφέ στις αναπτυξιακές πολιτικές της κάθε χώρας.

Προώθηση των σκοπών του Συνδέσμου σε συνεργασία με τα Ευρωπαϊκά Θεσμικά όργανα και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Στήριξης . Ενθάρρυνση της ανάπτυξης της έρευνας, μέσω αναλύσεων, μελετών & στατιστικών που θα αφορούν τον τομέα των Καφέ και την ιστορία, την καλλιτεχνική & πολιτιστική κληρονομιά του κάθε τόπου.

Προώθηση ανταλλαγής εμπειριών και πρακτικών των μελών του Συνδέσμου.

Προώθηση στρατηγικής ανάπτυξης των Ιστορικών Καφέ, λαμβάνοντας υπ' όψιν παραμέτρους που αφορούν τον πολιτισμό και την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού.

Ανάπτυξη ενός ποιοτικού, ιδιαίτερου πολιτιστικού τουριστικού προϊόντος που να μπορεί να προωθηθεί σε διεθνές επίπεδο. Με τον τρόπο αυτό η τουριστική ανάπτυξη των Καφέ θα συμβάλλει ενεργά στην οικονομία των πόλεων όπου αυτά εδρεύουν.