Σύνδεσμος Επενδυτών και Διαδικτύου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ΤΟ ΣΗΜΑ ΚΑΙ Ο ΠΛΗΡΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΣΕΔ

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-(ΣΕΔ), είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο, που έχει αναγνωρισθεί από τη Βουλή των Ελλήνων ως θεσμικός φορέας της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, (ν. 3756/2009, άρθρο 10, παρ.4, ΦΕΚ 53 Α' και 3763/2009, άρθρο 27, παρ.2, ΦΕΚ 80 Α') και συμμετέχει σαν εκπρόσωπος των Ιδιωτών Επενδυτών, μαζί με άλλους 5 φορείς: ΣΜΕΧΑ (εκπρόσωπος των χρηματιστηριακών εταιρειών),ΕΝΕΙΣΕΤ (εκπρόσωπος των εισηγμένων εταιρειών),ΕΕΤ (Ένωση Ελληνικών Τραπεζών),ΕΘΕ (Ένωση Θεσμικών Επενδυτών) και ΣΕΔΥΚΑ (εκπρόσωπος των ΑΕΕΔ), στη "Συμβουλευτική Επιτροπή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς"

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ΣΕΔ ιδρύθηκε το έτος 2000, την εποχή του χρηματιστηριακού παροξυσμού μαζί με πολλές άλλες Ενώσεις Μετόχων που εμφανίσθηκαν εκείνη την εποχή, αλλά δεν κατάφεραν να συνεχίσουν τη δραστηριότητα τους, μετά τη μεγάλη πτώση του χρηματιστηρίου. Η Ιδρυτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΔ, έγινε στις 18 Μαρτίου 2000, στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλλάς» , με τη συμμετοχή 57 ιδρυτικών μελών. Η επίσημη αναγνώριση του ΣΕΔ έγινε με την 4651/9-10-2000, απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών. Η αρχική ονομασία του ΣΕΔ ήταν: "Σύλλογος Επενδυτών Διαδικτύου-ΣΕΔ". Με απόφαση όμως της Γεν. Συνέλευσης της 9ης Φεβρουαρίου 2003, η οποία εγκρίθηκε με την 5147/11-8-2003 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, η ονομασία,τροποποιήθηκε σε: "Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ".

Δράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του ο ΣΕΔ,εκτός από τις Ημερίδες και τα Συνέδρια ενημέρωσης του Επενδυτικού κοινού, εγκαινίασε στην Ελλάδα για πρώτη φορά τον Μετοχικό Ακτιβισμό και στα πλαίσια αυτά οργανώνει πολλές δράσεις, τόσο για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, όσο για για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Ιδιωτών Επενδυτών.

Μερικές από τις δράσεις αυτές είναι:

  • Παρεμβάσεις σε τρέχοντα θέματα της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς μέσω των "Ανοιχτών Επιστολών"
  • Παρεμβάσεις στις Γεν.Συνελεύσεις των εισηγμένων Εταιρειών, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μετόχων μειοψηφίας
  • Καταγγελίες καταχρηστικών πρακτικών εκ μέρους εταιρειών ή παραγόντων της Κεφαλαιαγοράς
  • Έλεγχος του επιπέδου Εταιρικής Διακυβέρνησης των εισηγμένων εταιρειών
  • Υιοθέτηση καλών πρακτικών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, και πολλές άλλες

Ημερίδες Συνέδρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην ιστοσελίδα του ΣΕΔ εμφανίζονται οι Ημερίδες που διοργανώνει ο Σύνδεσμος, καθώς και τα 10 Επενδυτικά & Χρηματιστηριακά Συνέδρια που έχει διοργανώσει, μέχρι σήμερα. Στις Ημερίδες και τα Συνέδρια του ΣΕΔ έχουν συμμετάσχει κατά καιρούς κορυφαίοι παράγοντες και όλοι οι φορείς της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς. Επίσης μεγάλη είναι και η συμμετοχή των Οικονομικών Πανεπιστημίων με ομιλίες καθηγητών, επεξεργασία στατιστικών στοιχείων της αγοράς, καθώς και ερωτηματολόγιων που υποβάλλονται στις εισηγμένες εταιρείες για την Εταιρική Διακυβέρνηση

Πηγές-Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστοσελίδα του ΣΕΔ

Euro2day.gr-Ο Μετοχικός Ακτιβισμός ξεκινά και στην Ελλάδα

Μετοχικός Ακτιβισμός τώρα και στην Ελλάδα

Reporter.gr-Μετοχικός Aκτιβισμός στη ΖΑΜΠΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ-Μετοχικός Ακτιβισμός στη Centric

Αδελφικά εγχειρήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]