Σύμβολο ιωβηλαίου της Εσπεράντο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το σύμβολο

Το σύμβολο ιωβηλαίου της Εσπεράντο (jubilea simbolo) είναι πολιτιστικό σύμβολο που δημιουργήθηκε το 1987 για να σηματοδοτήσει την 100ή επέτειο από την ίδρυση της Εσπεράντο. Εξαιτίας του σχήματός του, το σύμβολο ονομάζεται μερικές φορές ανεπίσημα ως πεπόνι (melono), αυγό (ovo) ή μπάλα (rugbea pilko).

Με το λατινικό E στη μία πλευρά και ένα Κυριλλικό Э (Эсперанто) από την άλλη, αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως συμπερίληψη της Ανατολής και της Δύσης. Εκείνη την εποχή, ο Ψυχρός Πόλεμος λάμβανε ακόμη χώρα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης, αντιπροσώπευοντας τους μεγαλύτερους εχθρούς στον κόσμο.

Η επιθυμία για ένα πιο μοντέρνο σύμβολο προέκυψε όταν πολλοί ομιλητές της Εσπεράντο αισθάνθηκαν ότι η σημαία της Εσπεράντο φαινόταν πολύ θρησκευτική. Στις μέρες μας, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το σύμβολο ιωβηλαίου για να εκπροσωπήσουν το διεθνές εσπεραντικό πολιτισμό ως σύνολο. Για παράδειγμα, η Παγκόσμια Εσπεραντική Ένωση και η Εσπεράντο-ΗΠΑ το χρησιμοποιούν ως σύμβολό τους.

Οι παραλλαγές του συμβόλου περιλαμβάνουν τη προσθήκη της λέξης "ESPERANTO", ενός εθνικού ή τοπικού συμβόλου, ή ένα συνδυασμό και των τριών. Για παράδειγμα το επίσημο λογότυπο του Εσπεραντικού Συνδέσμου της Βρετανίας περιλαμβάνει το πράσινο αστέρι και τη λέξη Εσπεράντο.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]