Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σκοπός του Σταθμού είναι η παροχή υπηρεσιών ολοκληρωμένης φροντίδας και υποστήριξης σε 17 ασυνόδευτους έφηβους και παιδιά, που προέρχονται από χώρες που πλήττονται από πολέμους και καταστροφές. Οι φιλοξενούμενοι νέοι αποκτούν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής και στη συνέχεια εργασίας, εκπαιδεύονται και εντάσσονται στην Ελληνική κοινωνία, στη περίπτωση που η επανασύνδεση με την οικογένειά τους δεν επιτευχθεί. Στόχος του φορέα είναι η κάλυψη όλων των αναγκών των φιλοξενούμενων με βάση τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του παιδιού , τους σχετικούς νόμους και Συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και κάθε σχετική Σύσταση και Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φορέας ιδρύθηκε στις 25/08/1924 βάσει της υπ αριθμόν 3709 Απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών και με πρώτη επωνυμία: «Προστασία κρατουμένων γυναικών και ανηλίκων». Την πρωτοβουλία για την ίδρυση του συλλόγου αλλά και για τον ξενώνα, ένα χρόνο αργότερα, είχε το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων, ενώ πρώτος κύριος δωρητής ήταν ο Εμμανουήλ Μπενάκης. Διατήρησε το συγκεκριμένο αντικείμενο και τον αρχικό τίτλο έως το έτος 1972, οπότε απέκτησε τον σημερινό τίτλο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΡΙΜΝΗΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ και παράλληλα προσάρμοσε τους σκοπούς και το έργο του. (Απόφαση 1986/25.04.1972 του Πρωτοδικείου Αθηνών). Το 2003 οι σκοποί και οι δράσεις της Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών ενσωματώθηκαν με αυτές του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων. Από το 1980 ο Σταθμός Εφήβων, σήμερα «Σταθμός Ασυνόδευτων Ανηλίκων», λειτουργεί επί της οδού Ισαύρων 48, στα Εξάρχεια, σε ιδιόκτητο νεοκλασικό οίκημα. Το πνεύμα για τη δημιουργία και τη λειτουργία του για πολλά χρόνια ήταν η οργανωμένη φροντίδα και υποστήριξη σε άτομα/ μητέρες και παιδιά ή μόνους έφηβους, που εμπλέκονταν με το Σύστημα Δικαιοσύνης. Ειδικότερα προσέφερε υπηρεσίες πρόληψης και κοινωνικής αποκατάστασης σε ανήλικους που βρίσκονταν σε κατάσταση ανάγκης αλλά και σε ηθικό κίνδυνο ή σε αποφυλακιζόμενους, συμβάλλοντας έτσι στο έργο που Δικαστή και του Δικαστηρίου Ανηλίκων, που θεσμοθετήθηκε το 1938 στη χώρα μας. Διαχρονικά το έργο του Συλλόγου προσαρμόστηκε και κλήθηκε να καλύψει τις εκάστοτε κοινωνικές ανάγκες πάντα μέσα από εξειδικευμένη, σύγχρονη και υψηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών με κύρια χαρακτηριστικά το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη φροντίδα οικογενειακού τύπου. Έως σήμερα πάνω από 2500 νέοι ποικίλων κοινωνικών αναγκών και εθνικοτήτων έχουν φιλοξενηθεί στον Σταθμό. Τα τελευταία χρόνια η δυναμικότητά του είναι 17 θέσεις και οι έφηβοι που φιλοξενούνται είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι από χώρες, που έχουν πληγεί από πολέμους και καταστροφές. Το πολύτιμο έργο του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων, που ξεκίνησε το 1924 και συνεχίζεται αδιάλειπτα με επιτυχίες μέχρι σήμερα, υποστηρίζεται σε όλη την ιστορική διαδρομή του από πολλούς εκλεκτούς και ευαισθητοποιημένους ανθρώπους. Ανάμεσά τους η Αμαλία και Αίγλη Ψάλτη, ο Εμμανουήλ Μπενάκης, η Αγγελική Καλογεροπούλου, η κα Ζανέτ Κωνσταντινίδη και πολλοί άλλοι. Ο Σταθμός Εφήβων- Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων είναι Ειδικά Πιστοποιημένος, στον Τομέα της Δευτεροβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας, βάσει της με αριθμό 10048/17.10.2011 Απόφασης της Περιφέρειας Αττικής. Διαθέτει επίσης ειδική πιστοποίηση ως «Μη Κυβερνητική Οργάνωση που διαθέτει τεχνογνωσία στη διαχείριση θεμάτων της παράνομης μετανάστευσης» (αρ πρωτ. Εγγράφου 11.3/285- 24.01.2014) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Δικτύωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων συνεργάζεται με άλλες οργανώσεις και δημόσιες υπηρεσίες ώστε, εκτός από κάλυψη των αναγκών των φιλοξενούμενων για σίτιση και ένδυση, να τους παρέχονται επίσης ψυχο-κοινωνική υποστήριξη, απαραίτητη νομική βοήθεια, εκπαιδευτική ενίσχυση και ένταξη, ψυχαγωγικές και επιμορφωτικές ευκαιρίες και επαγγελματική συμβουλευτική, προώθηση των διαδικασιών για την έκδοση των νομικών εγγράφων για επαγγελματική ένταξη, ώστε με την ενηλικίωσή τους να είναι ικανοί να ανταποκριθούν στην αυτόνομη διαβίωσή τους. Στα πλαίσια αυτά έχει δομήσει σταθερές συνεργασίες μέσα από άτυπα ή οργανωμένα δίκτυα συνεργατών, εξίσου σημαντικά και τα δύο. Στο άτυπο δίκτυο περιλαμβάνονται οι γείτονες, οι φίλοι, οι πολίτες που και για μια έστω φορά προσφέρουν με πολύ καλή διάθεση και ευαισθησία υπηρεσίες και αγαθά (π.χ. θέσεις εργασίας, ιατρικές εξετάσεις, ρουχισμό, σχολικά είδη, έπιπλα, τρόφιμα κ.λ.π.)για την ευημερία των παιδιών. Στα τυπικά οργανωμένα δίκτυα περιλαμβάνονται κρατικές υπηρεσίες (Ε.Κ.Κ.Α, Δικαστικές και Αστυνομικές Αρχές, Νοσοκομεία, Σχολεία…), ΜΚΟ (π.χ. Ιατρική παρέμβαση, Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, Κέντρο Συμπαράστασης του Ανθρώπου…) και άλλες οργανώσεις που εξυπηρετούν κοινούς σκοπούς . Στη οργανωμένη τυπική δικτύωση οι όροι συνεργασίας αποτυπώνονται με γραπτά πρωτόκολλα από κοινού συμφωνημένα ή επιβάλλονται από τις νομικές υποχρεώσεις των συμμετεχόντων . Επιδιώκει επίσης τις συνεργασίες στα πλαίσια Υλοποίησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων αλλά και με κάθε φορέα που υλοποιεί παρόμοιες δράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και μπορεί να προσφέρει σε επίπεδο τεχνογνωσίας, ευκαιριών εκπαίδευσης, έρευνας κ.λ.π.

Σταθμός Εφήβων - Ξενώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δυναμικότητα του Ξενώνα φτάνει τις 17 θέσεις φιλοξενίας. Στο διάστημα των 85 χρόνων λειτουργίας του ο Σταθμός Εφήβων έχει φιλοξενήσει περισσότερα από 2.500 αγόρια ηλικίας 12-20 ετών διαφόρων εθνικοτήτων. Ομάδα στόχου αποτελούν αγόρια, ασυνόδευτοι ανήλικοι, που έχουν καταθέσει ή προτίθενται να καταθέσουν αίτημα ασύλου, προερχόμενοι από χώρες όπου αναγνωρίζεται το δικαίωμα προστασίας βάσει της Συνθήκης της Γενεύης. Είναι παιδιά που έχουν απομακρυνθεί από την οικογένεια και τη πατρίδα τους εξαιτίας του πολέμου ή σοβαρών καταστροφών. Συχνά είναι παιδιά θύματα trafficking και βασανιστηρίων.

Παρεχόμενες Υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε όλα τα φιλοξενούμενα παιδιά και έφηβους παρέχονται υπηρεσίες:

  • Στέγασης, σίτισης και ολοκληρωμένης καθημερινής φροντίδας
  • Κοινωνικής συμβουλευτικής, ψυχολογικής υποστήριξης και πληροφόρησης
  • Νομικής συμβουλευτικής και πληροφόρησης
  • Φροντίδας της Υγείας
  • Εκπαίδευσης
  • Ένταξης
  • Οικογενειακής Επανασύνδεσης
  • Επαγγελματικού προσανατολισμού, κατάρτισης & αποκατάστασης
  • Ατομικής και ομαδικής ψυχαγωγίας και άθλησης
  • Ατομικής και Ομαδικής Συμβουλευτικής


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ιστότοπος του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων Παρουσίαση του Σταθμού Εφήβων στο ηλεκτρονικό περιοδικό Vice Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αναφορά συνεργασίας με τον Σύλλογο Μερίμνης Ανηλίκων.