Σύλληψη Ελλήνων στρατιωτικών (2018)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Την 1η Μαρτίου 2018, λόγω χαμηλού βαρομετρικού, συνελήφθησαν δύο Έλληνες στρατιώτες από τον τουρκικό στρατό, ο Ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο Λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης με κατηγορίες για κατασκοπεία και για παράνομη είσοδο στην χώρα. Τα τουρκικά δικαστήρια διέταξαν την κράτησή τους για τους άνωθεν λόγους. Τον Απρίλιο του 2018, η Ελλάδα δήλωσε ότι η Τουρκία φαίνεται να επιδιώκει κάποια πολιτική μόχλευση συνεχίζοντας να κρατά τους στρατιώτες χωρίς δίκη για περισσότερο από έναν μήνα. Τον ίδιο μήνα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι οι στρατιώτες αποτελούν απειλή είναι γελοίοι. Επιπλέον, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο απελευθέρωσης των στρατιωτών εάν απελευθερωθούν οι οκτώ Τούρκοι στρατιώτες, οι οποίοι ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Η ελληνική πλευρά το χαρακτήρισε ως "εκβιασμό", με το Υπουργείο Άμυνας να περιγράφει τους στρατιώτες ως "ομήρους". Στις 4 Ιουλίου το κοινοβούλιο ψηφίζει ομόφωνα αλλά τροπολογία που ορίζει ότι σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία εν καιρώ ειρήνης είναι υπό κράτηση σε τρίτη χώρα καταβάλλεται ειδική αποζημίωση εξωτερικού. Στις 14 Αυγούστου 2018, το τουρκικό δικαστήριο αποφάνθηκε για τη απελευθέρωση. Απελευθερώνονται και επιστρέφουν στην Ελλάδα αφού κρατούνται για περίπου 167 ημέρες χωρίς να απαγγελθούν βάσιμες κατηγορίες και έπειτα από πολλές αιτήσεις αποφυλάκισης.

Παράλληλα γεγονότα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εν τω μεταξύ, στις 2 Μαΐου 2018 συνελήφθη ένας Τούρκος δημοτικός εργάτης πέρασε παράνομα στην Ελλάδα κοντά στις Καστανιές με μπουλντόζα. Δήλωσε ότι διέσχισε κατά λάθος τα σύνορα κατά την εκτέλεση των εργασιών κατασκευής μεθοριακού αναχώματος. Στις 5 Μαΐου 2018 επέστρεψε στην Τουρκία.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2018, δύο Τούρκοι στρατιώτες συνελήφθησαν από ελληνικές μονάδες περιπολίας. Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας, οι στρατιώτες κυνηγούσαν παράνομους μετανάστες όταν διέσχισαν κατά λάθος τα σύνορα. Οι στρατιώτες απελευθερώθηκαν και επέστρεψαν στην Τουρκία την ίδια ημέρα, αφού η τουρκική πλευρά διεξήγαγε συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές. Ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας Χούλουζι Ακάρ δήλωσε ότι "η θετική και εποικοδομητική στάση των δύο χωρών έδωσε ένα καλό παράδειγμα των γειτονικών σχέσεων".[εκκρεμεί παραπομπή]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]