Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύγκρουση στην Τσιάπας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σύγκρουση στην Τσιάπας
Με μαύρο χρώμα η πολιτεία Τσιάπας
Χρονολογία1994–σήμερα (1–12 Ιαν. 1994)[1]
ΤόποςΤσιάπας, Μεξικό
ΈκβασηΣτρατιωτική νίκη της κυβέρνησης
Πολιτική νίκη του ZANL
Συμφωνίες Σαν Αντρές, παροχή αυτονομίας στους αυτόχθονες
Εδαφικές
μεταβολές
Σχηματισμός των πρώτων αυτόνομων δήμων των Ζαπατίστας
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα
Πινακίδα των Ζαπατίστας

Η σύγκρουση στην Τσιάπας (ισπανικά: Conflicto de Chiapas) αφορά την εξέγερση των Ζαπατίστας το 1994 και τις συνέπειές της,[2] καθώς και τις γενικότερες εντάσεις μεταξύ των ιθαγενών και των αγροτών στην μεξικανική πολιτεία Τσιάπας, που έχει τις ρίζες της στις δεκαετίες του 1970 και 1980.

Η εξέγερση των Ζαπατίστας ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1994 και διήρκησε για λιγότερο από δύο εβδομάδες, πριν να κατασταλεί από την κυβέρνηση. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των Ζαπατίστας οδήγησαν σε συμφωνίες που θα υπογράφονταν στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, αλλά οι συμφωνίες αυτές δεν τηρήθηκαν τα επόμενα χρόνια και η ειρηνευτική διαδικασία παρέμεινε στάσιμη. Αυτό οδήγησε σε μια αυξανόμενη διαίρεση μεταξύ των ανθρώπων και των κοινοτήτων με δεσμούς με την κυβέρνηση και τις κοινότητες που συμπαραστέκονταν στους Ζαπατίστας.

Οι κοινωνικές εντάσεις, οι ένοπλες συγκρούσεις και τα επεισόδια από παραστρατιωτικούς αυξήθηκαν, με αποκορύφωμα τη δολοφονία 45 ανθρώπων στο χωριό Ακτεάλ το 1997 από παραστρατιωτικούς. Η δραστηριότητα των ανταρτών, ωστόσο, συνεχίστηκε σε χαμηλό επίπεδο, παρ' ότι τα βίαια επισόδια ήταν συχνά, μεταξύ των υποστηρικτών των Ζαπατίστας, των αντι-Ζαπατίστας πολιτοφυλάκων και της κυβέρνηση. Το τελευταίο σχετικό περιστατικό συνέβη το 2014, με ένα δάσκαλο προσκείμενο στους Ζαπατίστας νεκρό και 15 τραυματίες στην Τσιάπας.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο διήρκησε η εξέγερση.
  2. «sipaz.org/crono/proceng.htm». Sipaz.org. 1 Ιανουαρίου 1994. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2013. 
  3. «schoolsforchiapas.org». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2015. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]