Σόγκι με ζώα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σόγκι με ζώα

Το Σόγκι με ζώα (Ιαπωνικά: どうぶつしょうぎ «σκάκι με ζώα») είναι μία παραλλαγή του Σόγκι (ιαπωνικό σκάκι), ειδικά σχεδιασμένο για μικρά παιδιά. Εφευρέθηκε από την επαγγελματία παίκτρια του σόγκι, Μαντόκα Κιτάο (北尾まどか), με σκοπό - εν μέρει - να προσελκύσει τα κορίτσια να παίξουν το παιχνίδι.

Παίζεται σε μία 3x4 επιφάνεια και γενικά ακολουθεί τους κανόνες του κανονικού σόγκι, συμπεριλαμβανομένου του "φυτέματος". Διαφοροποιείται από το σόγκι στις κινήσεις των κομματιών και στον τρόπο που μπορείς να κερδίσεις: Στο σόγκι των ζώων τα κομμάτια μπορούν να κινηθούν μόνο ένα τετράγωνο κάθε φορά και ως επιπλέον τρόπος να κερδίσεις είναι όταν ο βασιλιάς (το λιοντάρι) καταφέρει να φτάσει με ασφάλεια στην αντίπαλη περιοχή.

Τα κομμάτια είναι τετράγωνα με ζωγραφισμένες φιγούρες ζώων αντί για χαρακτήρες κάντζι και επίσης έχουν κουκίδες στις πλευρές και στις γωνίες οι οποίες δείχνουν την κατεύθυνση στην οποία μπορεί να κινηθεί το κομμάτι. Το σόγκι των ζώων είναι επίσης γνωστό στον υπόλοιπο κόσμο με την ονομασία "Πίασε το λιοντάρι" ("Let's Catch the Lion!").

Η "σκακιέρα"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η "σκακιέρα" στο σόγκι των ζώων είναι μία επίπεδη επιφάνεια με 3 στήλες και 4 γραμμές και είναι χωρισμένη σε δύο περιοχές: την περιοχή της Γης (ή του δάσους) και την περιοχή του Ουρανού. Κάθε περιοχή αποτελείται από δύο οριζόντιες γραμμές και κάθε παίκτης τοποθετεί τα κομμάτια στην περιοχή του με τα πόδια των ζώων να κοιτάζουν προς τη μεριά του. (Στον πίνακα το "Ο" είναι για την περιοχή του Ουρανού και το "Γ" για την περιοχή της Γης).

Ο Ο Ο
Ο Ο Ο
Γ Γ Γ
Γ Γ Γ

Τα κομμάτια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάθε παίκτης ξεκινάει το παιχνίδι με τέσσερα κομμάτια:

  • Ένα Λιοντάρι (βασιλιάς), που τοποθετείται στο κέντρο της πρώτης γραμμής στην περιοχή μας.
  • Μία Καμηλοπάρδαλη (πύργος), που τοποθετείται στα δεξιά του Λιονταριού.
  • Έναν Ελέφαντα (αξιωματικός), που τοποθετείται στα αριστερά του Λιονταριού.
  • Ένα Κοτοπουλάκι (πιόνι), που τοποθετείται μπροστά από το Λιοντάρι.
κ λ ε
π
Π
Ε Λ Κ

(Π-π: Κοτοπουλάκι, Ε-ε: Ελέφαντας, Κ-κ: Καμηλοπάρδαλη, Λ-λ: λιοντάρι).

Κάθε ένα από τα κομμάτια μπορεί να κινηθεί ένα τετράγωνο κάθε φορά.

Αιχμαλωσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε κάθε τετράγωνο επιτρέπεται να υπάρχει μόνο ένα κομμάτι. Αν κινήσουμε ένα από τα δικά μας ζωάκια σε ένα τετράγωνο όπου υπάρχει ζωάκι του αντιπάλου, τότε το αφαιρούμε από το παιχνίδι και το βάζουμε δεξιά μας (εκτός παιχνιδιού). Εξαίρεση αποτελεί το αντίπαλο Λιοντάρι, όπου αν το αιχμαλωτίσουμε κερδίζουμε το παιχνίδι.

Προαγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν το Κοτοπουλάκι καταφέρει να φτάσει στην αντίπαλη περιοχή (πρώτη γραμμή του αντιπάλου) τότε "προάγεται" σε Κότα. Η Κότα μπορεί να κινηθεί προς όλες τις κατευθύνσεις - ένα τετράγωνο τη φορά - εκτός από πίσω διαγώνια (όπως ο χρυσός στρατηγός στο σόγκι).

«Φύτεμα»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αιχμαλωτισμένα κομμάτια μπορούν να επιστρέψουν στο παιχνίδι. Όταν είναι η σειρά μας μπορούμε αντί να κινήσουμε ένα από τα κομμάτια μας, να πάρουμε ένα από τα αιχμαλωτισμένα κομμάτια και να το βάλουμε σε ένα άδειο τετράγωνο. Αυτό το κομμάτι είναι τώρα μέλος της ομάδας μας.

Αν αιχμαλωτίσουμε μία Κότα, αυτή μπορεί να επιστρέψει στο παιχνίδι μόνο σαν Κοτοπουλάκι.

Τρόπος παιξίματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμφωνούμε ή διαλέγουμε ποιός θα παίξει πρώτος και στη συνέχεια οι παίκτες κάνουν κινήσεις εναλλάξ μέχρι κάποιος να αιχμαλωτίσει το αντίπαλο Λιοντάρι ή μέχρι να φτάσει το Λιοντάρι του με ασφάλεια στην αντίπαλη περιοχή (την πρώτη γραμμή του αντιπάλου). Όταν αιχμαλωτίσουμε το αντίπαλο Λιοντάρι λέμε "έπιασα!" και όταν φτάσουμε στην αντίπαλη περιοχή λέμε "έφτασα!". Χρειάζεται προσοχή όταν προωθούμε το Λιοντάρι μας στην αντίπαλη περιοχή γιατί αν ο αντίπαλός μας το αιχμαλωτίζει στην αμέσως επόμενη κίνησή του τότε χάνουμε το παιχνίδι.

Παραλλαγές του Σόγκι με Ζώα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει το «Σόγκι με Ζώα που Γουργουρίζουν» (στα ιαπωνικά: ごろごろどうぶつしょうぎ goro goro dobutsu shogi), μία παραλλαγή που παίζεται σε επιφάνεια 5x6 και κάθε παίκτης έχει 8 κομμάτια: 3 Κοτοπουλάκια, 2 Γάτες, 2 Σκύλους και 1 Λιοντάρι.

Υπάρχει επίσης μία παραλλαγή που παίζεται σε επιφάνεια 9x9 η οποία ονομάζεται "Σόγκι με Ζώα στο Μεγάλο Δάσος" (στα Ιαπωνικά: おおきな森のどうぶつしょうぎ ōkina mori no dōbutsu shōgi) με ακόμα περισσότερα ζώα και περισσότερο πολύπλοκες κινήσεις.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]