Σωτήρης Τσιόδρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σωτήριος Τσιόδρας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Σωτήρης Τσιόδρας (Ελληνικά)
Γέννηση13 Οκτωβρίου 1965
Σίδνεϊ
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΘρησκείαΧριστιανός Ορθόδοξος
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΙατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιατρός, ειδικός λοιμωξιολόγος
ΕργοδότηςAlbert Einstein College of Medicine
Beth Israel Deaconess Medical Center
Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ
401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο
Γνωστός γιαΕκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για την Πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα το 2020
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜίνα
Τέκνα7
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςMaxwell Finland Award

Ο Σωτήρης Τσιόδρας (Σίδνεϊ, 13 Οκτωβρίου 1965) είναι Έλληνας ιατρός παθολόγος με ειδικότητα ειδικού λοιμωξιολόγου.[1] Κατάγεται από το Νεοχώρι Αργολίδας.[2]

Την 1η Φεβρουαρίου 2020 ορίστηκε από το Υπουργείο Υγείας ως εκπρόσωπος τύπου του για τις ανακοινώσεις σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς και επικεφαλής της αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα.[3]

Από το 2010 είναι Αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στη Δ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου ΠΓΝ «Αττικόν».[4] Είναι επίσης Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ειδικός Σύμβουλος του ΚΕΕΛ (Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων) και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ. Είναι επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του Covid-19.[5][6][7]

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπουδές και στρατιωτική θητεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποφοίτησε το 1984 από το 15ο Λύκειο Αθηνών με γενικό βαθμό 19 7/13 και εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το έτος 1986 μετεγγράφη στην αντίστοιχη σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με γενικό βαθμό μαθημάτων από τα Ιωάννινα: 8,96.

Τον Μάρτιο του 1991 έγινε κάτοχος πτυχίου των Αθηνών με βαθμό «Άριστα» και παράλληλα το ίδιο έτος έλαβε Άδεια Ασκήσεως Ιατρικού Επαγγέλματος από τη Νομαρχία Αθηνών.[1]

Ξεκίνησε την κλινική του εκπαίδευση και απόκτηση κλινικής εμπειρίας κατά τη διάρκεια της θητείας του στο 401 ΓΣΝΑ (1992-1993). Εκεί είχε την δυνατότητα να εκπαιδευθεί στη Γενική Παθολογία και αφετέρου να έρθει σε επαφή με μια σειρά από ενδιαφέροντες ρευματολογικούς ασθενείς, ιδιαίτερα ασθενείς πάσχοντες από χρόνιες νεανικές αρθρίτιδες καθώς και από οροαρνητικές σπονδυλοαρθροπάθειες.[1][8]

Κατά το διάστημα 1991–1993 υπηρέτησε στο Στρατό Ξηράς, ως ιατρός στα κέντρα εκπαίδευσης Υγειονομικού στο Μεσολόγγι, στην Άρτα, στη Σύμη και στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού[1]. Το διάστημα 1993-94 υπηρέτησε ως Αγροτικός ιατρός στο Κέντρο Υγείας Άστρους Κυνουρίας και το 2001 στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης για το υπόλοιπο υπηρεσίας υπαίθρου.[9]

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκινώντας την ιατρική σταδιοδρομία του, έδωσε συνέντευξη σε 10 πανεπιστημιακά νοσοκομεία των ΗΠΑ για έναρξη ειδικότητας Εσωτερικής Παθολογίας και τα 3 πρώτα χρόνια τα πέρασε στο Τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Albert Einstein.

Το έτος 1993 υπηρέτησε ως Ειδικευόμενος Ιατρός στην ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας στη Β ́ Παθολογική Κλινική, στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.[1]

Τον Σεπτέμβριο του 2001 του αποδόθηκε ο Τίτλος Ειδικότητας Παθολογίας στην Ελλάδα, μετά από επιτυχή συμμετοχή στις Εξετάσεις Πιστοποίησης για την απόκτηση τίτλου Ειδικότητας Παθολογίας.

Έναν χρόνο μετά, ολοκληρώνει τη Διδακτορική του διατριβή από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο: ''Επίδραση των αναστολέων πρωτεάσης στο μεταβολικό σύνδρομο των ασθενών με HIV λοίμωξη", με βαθμό: ''Άριστα''.[1]

Το 2003 απέκτησε Τίτλο Εξειδικεύσεως Λοιμωξιολογίας στην Ελλάδα, μετά από επιτυχή συμμετοχή στις Εξετάσεις Πιστοποίησης για την απόκτηση τίτλου Εξειδικεύσεως στη Λοιμωξιολογία.

Μετεκπαίδευση στο εξωτερικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1993 πέρασε τις εξετάσεις United States Medical Licencure Examination (USMLE) step I και United States Medical Licencure Examination (USMLE) step IΙ και το 1995 το step IΙI.

Το ίδιο έτος αποκτά παράλληλα το Permanent ECFMG Certificate. Είναι το Μόνιμο Δίπλωμα Εκπαιδευτικής Επιτροπής Ιατρικής Μετεκπαίδευσης στο Εξωτερικό (ECFMG =Educational Commission of Foreign Medical Graduates), το οποίο αναγνωρίζει την ισοτιμία Ιατρικών Σπουδών της Ελλάδας και κατά επέκταση όλων των εκτός συνόρων των ΗΠΑ Ιατρικών Σχολών, με τις ιατρικές σχολές στις ΗΠΑ.

Κατά τα έτη 1994-1997 γίνεται Εσωτερικός Ειδικευόμενος Ιατρός στην ειδικότητα της Παθολογίας στο Albert Einstein Medical Center στις ΗΠΑ και από το 1997 έως το 2001, Εσωτερικός Ειδικευόμενος Ιατρός στην ειδικότητα της Παθολογίας με περαιτέρω εξειδίκευση στη Λοιμωξιολογία στο Beth Israel Deaconess Medical Center και στην Ιατρική Σχολή του Harvard (Harvard Medical School), Boston, MA.[8]

Κατά τα έτη 1998-2001 λαμβάνει και διατηρεί τον τίτλο με το όνομα: Υπότροφος ερευνητής της ιατρικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (Research fellow Harvard Institute of Medicine, Boston, MA.).

Τον Αύγουστο του 1997, τίτλο Ειδικότητας Παθολογίας ΗΠΑ (American Boards of Internal Medicine), μετά από εξετάσεις Πιστοποίησης της Αμερικανικής Επιτροπής Εσωτερικής Παθολογίας για την απόκτηση τίτλου Ειδικότητας Εσωτερικής Παθολογίας.

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους λαμβάνει άδεια άσκησης Ιατρικού Επαγγέλματος από την Πολιτεία της Μασσαχουσέττης (Common wealth of Massachusetts) των Η.Π.Α.

Τον Νοέμβριο του 2000 λαμβάνει τίτλο ειδικότητας Λοιμωξιολογίας ΗΠΑ. (American Board of Infectious Diseases), μετά από επιτυχή συμμετοχή στις Εξετάσεις Πιστοποίησης της Αμερικανικής Επιτροπής Εσωτερικής Παθολογίας (American Board of Internal Medicine) για την απόκτηση τίτλου Ειδικότητας Λοιμωξιολογίας.

Στο διάστημα 1999-2001 λαμβάνει μέρος σε πρόγραμμα εκπαίδευσης στην κλινική έρευνα (clinical investigate training program) στα Πανεπιστήμια Harvard και MIT (Massachusetts Institute of Technology), Boston, MA.[1]

Τον Ιούνιο του 2001, αποκτά Μεταπτυχιακό δίπλωμα, Masters degree στις Ιατρικές Επιστήμες. Ιατρική σχολή Πανεπιστημίου Harvard (Harvard Medical School), Βοστώνη, ΗΠΑ.

Επίσης κατά τα 1994-2001 λαμβάνει Πιστοποίηση στην Καρδιοαναπνευστική αναζοωγόνηση (Advanced Cardiac Life Support ACLS) ανά διετία κατά την διάρκεια μετεκπαιδεύσεως στις ΗΠΑ (3 φορές).[8]

Το 2012 λαμβάνει Τίτλο Ειδικότητας Εσωτερικής Παθολογίας ΗΠΑ (American Boards of Internal Medicine) μετά από εξετάσεις Πιστοποίησης της Αμερικανικής Επιτροπής Εσωτερικής Παθολογίας για την συνέχιση διατήρησης (recertification) τίτλου Ειδικότητας Εσωτερικής Παθολογίας. Επιπλέον, το ίδιο έτος λαμβάνει τίτλο εξειδίκευσης λοιμωξιολογίας ΗΠΑ (American Board of Internal Medicine) μετά από την επιτυχή συμμετοχή του στις Εξετάσεις Πιστοποίησης της Αμερικανικής Επιτροπής Εσωτερικής Παθολογίας (American Board of Internal Medicine) για την συνέχιση της διατήρησης (recertification) του τίτλου Ειδικότητας Λοιμωξιολογίας.[1][6]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • 2006 Συγγραφή κεφαλαίων για το διδακτικό σύγγραμα Λοιμώξεις και Αντιμικροβιακή Χημειοθεραπεία με θέματα: «γρίπη», «παραινφλουέντσα», «λοιμώξεις από αδενοιοιούς», «ρινοιοί», «ενδοφθαλμίτιδα», «HPV λοίμωξη» και «πριόντα και ανθρώπειος λοίμωξη».
 • 2006 Συγγραφή κεφαλαίων με θέμα: «Σουλφοναμίδες»,«Τριμεθοπρίμη και τριμεθοπρίμη-σουλφαμεθοξαζόλη», «Πολυπεπτίδια-Πολυμυξίνες»για το διδακτικό σύγγραμα Εσωτερικής Παθολογίας.
 • 2006 Συγγραφή κεφαλαίου, με θέμα : «Άσηπτη μηνιγγίτιδα και ιογενείς λοιμώξεις του Κεντρικού Νευρικού συστήματος (ΚΝΣ)».
 • Tsiodras S,Inouye R.Acuteviral encephalitis.Current Therapy of Infectious Disease;David Schlossberg (Editor),Mosbyyear Book,2000.
 • 2004 (Πολυσυγγραφική ομάδα) Οδηγός Αντιμετώπισης Ραδιολογικών-Βιολογικών & Χημικών Συμβάντων στο Νοσοκομείο, Β’ Έκδοση,ΚΕΕΛ, Αθήνα 2004, Τόμος Α,Βιολογικοί Παράγοντες.
 • 2004 Οδηγός Αντιμετώπισης Ραδιολογικών-Βιολογικών & Χημικών Συμβάντων στο Νοσοκομείο, Β’ Έκδοση, ΚΕΕΛ, Αθήνα 2004, Τόμος Β’, Χημικοί και Ραδιολογικοί Παράγοντες. Τσιόδρας Σ. Συντονιστής συγγραφής σελ 1-336.

Συμμετοχές-Διατριβές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμμετοχή σε επιτροπές εκπαίδευσης, περισσότερες από 200 επιστημονικές συναντήσεις και διαλέξεις σε Εθνικό και Διεθνές επίπεδο,14 Διδακτορικές διατριβές,ενεργός συμμετοχή σε ετήσια διεθνή,πανελλήνια αλλά και τοπικά συνέδρια και σεμινάρια με γενικότερη ιατρική θεματολογία αλλά και σε συνέδρια ειδικότερης θεματολογίας Παθολογίας αλλά και Λοιμώξεων.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα συνέδρια της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων,Ελληνικής εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας, Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, και της Infectious Diseases Society of America.

Βραβεία - Διακρίσεις - Υποτροφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • 1991 Δημόσιος έπαινος από τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
 • 1994-1996 Υποτροφία ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη.
 • 1997 Έπαινος (Certificate of merit) για την καλύτερη εργασία στον τομέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών κατά την διάρκεια διαγωνισμού μεταξύ μελών (Associates) του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών (American College of Physicians abstract competition-best presentation in health care delivery).
 • 1999 Fellow’s Travel Grant 6th Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections, Chicago, IL 1999.
 • 1999 Fellow’s Travel Grant 39th Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy (ICAAC). San Francisco, Ca 1999.
 • 1999-2001 Clinical Investigator training program Harvard-MIT.
 • 2001 Βραβείο Maxwell Finland (τιμητική πλακέτα) από την λοιμωξιολογική εταιρεία Μασσαχουσέτης για την ερευνητική εργασία κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης στο νοσοκομείο Beth Israel Deaconess και στην Ιατρική Σχολή του Harvard (Harvard Medical School).
 • 2005 Έπαθλο Σωτήρης Παπασταμάτης από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ομάδα εργασίας Πανελλήνιας Επιδημιολογικής Μελέτης για τον στρεπτόκοκκο της πνευμονίας (πνευμονιόκοκκος) και την αντοχή του στον Ελληνικό χώρο.
 • 2006 Έπαινος Αμφιαραείου ιδρύματος Χημειοθεραπευτικών Μελετών έτους 2006 για την εργασία:«Διερεύνηση παραγόντων κινδύνου αποικισμού με ανθεκτικό στη βανκομυκίνη εντερόκοκκο»
 • 2007 1ο βραβείο του 10ου Πανελληνίου συνεδρίου Χειρουργικών Λοιμώξεων, 7-9 Δεκεμβίου 2007
 • 2010 1ο Βραβείο του 3ου Παγκρήτιου Μετεκπαιδευτικό σεμινάριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας, 24-25 Απριλίου 2010[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 «ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ -ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ - PDF Free Download». docplayer.gr. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2020. 
 2. ««Προσευχόμαστε για το παιδί μας» - Οι γονείς του Σωτήρη Τσιόδρα στο Νεοχώρι μιλούν για τον γιο τους». Arcadia Portal. 22 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2020. 
 3. FlashTeam (1 Φεβρουαρίου 2020). «Κορονοϊός: Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, υπεύθυνος του υπουργείου για τον ιό | flash.gr». www.flash.gr. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2020. 
 4. «ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ - Προσωπικό». www.attikonhospital.gr. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2020. 
 5. «Σωτήρης Τσιόδρας: Ποιος είναι ο λοιμωξιολόγος που μας ενημερώνει για τα κρούσματα στην Ελλάδα – Το εντυπωσιακό βιογραφικό του». News.gr (στα Αγγλικά). 9 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2020. 
 6. 6,0 6,1 ORCID. «Sotirios Tsiodras (0000-0002-0463-4321)». orcid.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2020. 
 7. «Οδηγίες απο τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα για την προστασία των ευπαθών ομάδων από τον κορονοϊό». HuffPost Greece. 3 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2020. 
 8. 8,0 8,1 8,2 «Σωτήρης Τσιόδρας: Ποιος είναι ο «αρχιστράτηγος» της μάχης κατά του κορωνοϊού». ProtoThema. 8 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2020. 
 9. ««Προσευχόμαστε για το παιδί μας» - Οι γονείς του Σωτήρη Τσιόδρα στο Νεοχώρι μιλούν για τον γιο τους». Arcadia Portal. 22 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 25 Μαρτίου 2020.